Elegantná rekonštrukcia 125-ročného domu

image 84068 25 v1

V inšpiratívnej štvrti kanadského Montrealu sa nachádza dom, ktorý si zaslúži pozornosť. Je totiž výnimočný. Na prvý pohľad by ste mu rozhodne netipovali vek vyše 125 rokov. Dom, ktorý bol postavený v roku 1890, prešiel niekoľkými renováciami až do jeho súčasnej podoby, ktorá pochádza z dielne architektonického štúdia Open Form.

Rezidencia s trošku ironickým, no príznačným názvom Le Jeune (v preklade z fran. jazyka „mladý“), už pri prvotnom stretnutí zaujme svojou uhľovočiernou fasádou. Majitelia, ktorí sú vo svete dizajnu, architektúry a estetiky doma, sa o rekonštrukcie svojich doterajších sídel vždy starali sami. S vycibreným okom zameraným na najmenší detail vyzeral každý ich príbytok až neuveriteľne kompaktne a očarujúco. Pri rekonštrukcii tohto domu však usúdili, že chcú, aby bol dokonalý a aby do dizajnu vložili svoj talent tí najlepší profesionáli.

Obrátili sa preto na architektonický ateliér Open Form, ktorý stál pred neľahkým zadaním. Na jednej strane museli byť naplnené lokálne predpisy štvrte Plateau-Mont-Royal, ktoré udávali špecifické požiadavky týkajúce sa rekonštrukcie budov, ktoré mali svoju históriu, čo bol aj prípad tohoto konkrétneho domu. Na strane druhej sa architekti museli popasovať aj s jasnou víziou majiteľov, ktorá hovorila o nadčasovosti, minimalistickej elegancii a jednoduchom, no funkčnom dizajne.

Rekonštrukcia, ktorá prebehla v roku 2013, priniesla želané ovocie. Architektom sa podarilo v rámci projektu skĺbiť miestne predpisy aj želania majiteľov. Z duplexu, ktorý pôvodne slúžil ako obydlie pre paholkov, ktorí sa starali okolitým rezidenciám o kone, sa stal luxusný príbytok zaliaty svetlom a spĺňajúci aj tie najdelikátnejšie požiadavky súčasných majiteľov. Dispozícia s otvorenými priestormi, architektúra odkazujúca na prepojenie interiéru s exteriérom a striedmy výber farieb či materiálov učinili z rekonštruovanej budovy majstrovské dielo.

Napriek neveľmi štedrej podlahovej ploche (77 m² na každom podlaží) sa podarilo vybudovať na priestore dvoch podlaží obývačku, jedáleň, kuchyňu, práčovňu, garáž,  technickú miestnosť, herňu, posilňovňu, salónik, pracovňu, herňu, vstupnú halu, dve spálne, dve kúpeľne aj úložný priestor. Interiérový dizajn vznikol v spolupráci s dizajnérom Christianom Bélangerom a napĺňa predstavy majiteľov o jednoduchom, minimalistickom prevedení, ktoré priamo prepája (najmä v úrovni prízemia) exteriér s interiérom. Nábytok vyrábaný na mieru je multifunkčný a dokáže pokryť viaceré potreby vzhľadom na konkrétnu situáciu a náladu obyvateľov.

Najpozoruhodnejšou časťou stavby je čierna fasáda. Predpisy prikazovali prinavrátiť budove v čo najväčšom možnom rozsahu jej pôvodnú podobu – teda drevené obklady, ktoré boli počas polovice minulého storočia prekryté plechom z dôvodu zabezpečenia pred požiarmi. Taktiež bolo nutné prinavrátiť pôvodnú podobu okien – v šesťdielnych borovicových okenných rámoch. Architekti dali všetko do pôvodného stavu a rozhodli sa fasádu zaodieť do čiernej farby.

Šokujúca čierna robí na dennom svetle z fasády jednoliatu tabuľu predelenú iba oknami, vo večernom osvetlení sa objavujú kontúry a tvary obkladu, ktoré fasáde dodávajú dramatický ráz. Architekt Maxime Moreau sa vyjadril, že fasáda symbolizuje vďaka svojej farbe nový začiatok, nulový bod, a to ako pre svoj vlastný život (domu), tak aj pre život jeho nových obyvateľov.

Text: Anna Martausová
Foto: Adrien Williams
Zdroj: v2com-newswire.com