Zo stodoly urobili priestrannú kanceláriu so slamenou strechou

image 77515 25 v1

Stará flámska stodola, ktorá slúžila ako sklad sena a hospodárskych strojov, sa pod rukami holandského architekta Arenda Groenewegena premenila na priestrannú štýlovú kanceláriu. Pôvodná budova bola postavená v 19. storočí na okraji Bolgergu v Holandsku.

Architekt sa rozhodol pre tradičný vzhľad aj materiál – obvodové presklené steny obložené lamelovým tienením, ktoré podľa želania prepúšťa určitý objem svetla a strecha je pokrytá slamou.
Budova s podlahovou plochou 85 m² je konštruovaná prevažne z borovicového dreva, ktoré je ošetrené čiernym dechtom. Vnútorný priestor budovy je riešený spôsobom open-plan, neobsahuje teda žiadne vnútorné priečky, vďaka čomu je vzdušný, priestranný a vhodný na spoluprácu viacerých menších alebo jedného väčšieho pracovného tímu.

Architekt zachoval pôvodné trámy a pridal tehlové obstavby, úložné priestory, malé poschodie a drevenú kocku, v ktorej sa ukrývajú toalety, sklad a šatňa. Vďaka pridaným prvkom je priestor prakticky diferencovaný a poskytuje súkromie tam, kde je to potrebné – napriek tomu je však zachovaná jeho vzdušnosť a otvorenosť.

Pri navrhovaní rekonštrukcie nehnuteľnosti sa autor riadil viacerými kritériami. Patrí medzi ne napríklad udržateľnosť, vhodnosť dizajnu vzhľadom na okolie a lokalitu, využívanie tradičných materiálov a postupov, ekonomickosť, inovatívnosť a ekologickosť. Hlavná nosná konštrukcia je z veľkej časti zachovaná. Jednotlivé základy stien sú kompletne obnovené,  celková dispozícia je prispôsobená novej funkcii a pridaná sklenená fasáda umožňuje prílev potrebného objemu denného svetla.

Projekt financovaný obcou je navrhnutý tak, aby investície, ktoré obec musela na rekonštrukciu vynaložiť, sa postupne vrátili do jej kasy a do budúcnosti jej zarábali peniaze prostredníctvom prenájmu priestoru na komerčné účely.

Riadené vetranie, prirodzená izolácia strechy slamou a skryté podlahové vykurovanie zabezpečujú maximálnu možnú mieru ekonomickosti a ekologickosti stavby. Všetky potrebné technické zariadenia sú ukryté, vďaka čomu priestor pôsobí kompaktne, čisto a nemusí byť vizuálne narušený technickými prvkami (napríklad radiátory nahradené podlahovým kúrením). Výsledkom rekonštrukcie je atraktívna a výrazná budova, ktorá v sebe spája prvky tradičnej výstavby s modernými akcentmi a vďaka tomu je perspektívnym zdrojom budúcich príjmov pre mesto a zároveň tvorí výrazný a inovatívny prvok v miestnej zástavbe a architektúre.

Text: Anna Martausová
Foto: Arend Groenewegen Architect BNA
Zdroj: Arend Groenewegen Architect BNA

KategórieDrevostavbyZnačky