Partneri sekcie:

Minimalistický dom pre mladú rodinu

image 80217 25 v1

V objatí krásnej prírody susedného Rakúska – zelených lúk a šumiacich lesov – sa nachádza dom, ktorý je dielom známej dvojice architektov zo štúdia Innauer-Matt Architekten.

Osobitý rukopis profesionálov je ľahko badateľný aj na tomto projekte. Jednoduchosť, čisté línie, funkčný minimalizmus a maximálne využitie lokálnych prírodných materiálov – atribúty typické pre prácu Svena Matta a Markusa Innauera.

Novopostavený príbytok stojí na pôvodných základoch zbúranej starej budovy, ktorá v rámci dvojdomu slúžila posledných 50 rokov viac-menej ako hospodárska, skladovacia a technická. Na ploche 140 štvorcových metrov architekti vytvorili priestranný dom pre mladú rodinu. Nájdeme v ňom všetko potrebné – od spoločenského priestoru, v ktorom sa spája kuchyňa, jedáleň a obývačka, cez kúpeľne a toalety až po tri spálne.

Poschodový dom je obložený smrekovým obkladom, ktorý časom bude naberať zaujímavú patinu. Smrekové drevo vládne aj v interiéri, kde sa uplatňuje v podobe podlahovej krytiny, rámov veľkoformátových okien, nábytku vyrobeného na mieru či v podobe schodov, stropných a stenových obkladových panelov. Smrek teda zohráva v tomto dome najvýznamnejšiu rolu, nachádza sa totiž skutočne v každej miestnosti.

Jednoliatosť sedlovej strechy je narušená terasou na poschodí, ktorá patrí k rodičovskej spálni. Terasa je – ako inak – opäť obložená smrekom. Vzhľadom na konštrukciu domu majú všetky spálne podkrovný charakter a výhľad prostredníctvom veľkých strešných okien priamo na oblohu.

Prízemný priestor je rozčlenený schodíkmi a rôznymi svetlými výškami miestností. Medzi obývačkou a kuchyňou sa nachádza drevená „stena“, ktorá ukrýva kuchynské spotrebiče a zároveň slúži ako elegantná knižnica. Podobný policový systém je vybudovaný aj v obývacej izbe, pod ním sú zásuvky poskytujúce úložný priestor. Oproti knižnici sa nachádza odhalená stena tvorená betónovými kvádrami, ktoré materiálovo aj farebne kontrastujú s množstvom smrekového dreva využitého v interiéri.

Dom v sebe spája tradičnú architektúru s modernou, pričom zachováva vyvážený súlad – či už v materiálovom, farebnom, alebo tvarovom ohľade. Cieľom architektov bolo umiestniť dom do krajiny takým spôsobom, aby nepôsobil rušivo a aby sa zachovali existujúce okolité zelené plochy, na ktoré je z domu nádherný výhľad. Cieľ sa podarilo naplniť a výsledkom je organický dom, ktorý poskytuje perfektné prostredie na výchovu detí v srdci zdravej a krásnej rakúskej prírody.

Prehľad:

Architektonické štúdio: Innauer‐Matt Architekten
Lokalita: Schwarzenberg, Rakúsko
Podlahová plocha: 140 m²
Realizácia: 2011

Text: Anna Martausová
Foto: Adolf Bereuter
Zdroj: archdaily.com