Okná zachytávajúce svetlo

image 75972 25 v2

Premenené priestory dielne od Messner Architects sú súčasťou hry so svetlom. Základné  úsilie spočíva v tom, ako dostať čo najviac svetla do vnútorných priestorov tak, aby sa miestnosti neprehrievali.


Budova slúžila ako dielňa už pred renováciou. Majiteľom objektu je umelec a sochár Franz Messner. Realizujúca architektonická kancelária snažila nájsť nový spôsob, ako pracovať s prirodzeným osvetlením, ktoré je dôležité pre umelcovu tvorbu.


Alpský región je typický svojimi stavbami z dreva. Takisto pri návrhu okien architekti siahli po drevenom materiáli. Tradičné produkty z dreva však obohatili o jedinečný dizajn.


Konštrukcia okenného otvoru doslova prechádza aj cez strechu. Dva kusy týchto špeciálnych okien nahradili pôvodné tri okná a jedny dvere. Okná sú orientované na západ.


Slnolamy nad zasklenou časťou privádzajú do interiéru vhodný druh svetla – tzv. rozptýlené svetlo. Zároveň chránia vnútorné priestory pred priamym ostrým slnečným žiarením, ktoré by mohlo spôsobiť prehrievanie v letnom období.


Spodná časť okna je málo nápadná, pôsobí až minimalistickým dojmom. Parapet splýva s bočnými nosnými prvkami do jednoliatej elegantnej krivky.


Okrem osvetlenia sa návrh zaoberá aj vnútornou organizáciou dispozície.


Výrazným prvkom v interiéri sú vyvýšené drevené podesty, ktoré plynulo prechádzajú od dreveného schodiska do susednej miestnosti.


Vysoké stropy a vzdušné miestnosti sú ideálne pre tvorivú prácu klienta – umelca. Pôvodná podlaha bývalého prvého poschodia bola rozobraná a tento materiál sa využil na konštrukciu podesty.


Nevýrazný rám nepriťahuje pozornosť a tvorí neutrálne pozadie pre scenériu za oknom.


Objekt pri renovácii rozdelili dvoma rovnobežnými stenami na tri funkčne odlišné miestnosti. Uprostred sa nachádza sklad a úložné priestory, po bokoch vznikli 2 pracovné priestory.


Všetky tri miestnosti sú spojené podestou na úrovni prvého podlažia. Pod podestou tak vznikol priestor na uskladnenie v drevených policiach.


Obrovská pôvodná hala sa predelením zmenila na tri lofty, ktorých menšia plocha je užívateľsky príjemnejšia.


Drevené krídla vychádzajúce z okenného rámu zachytávajú svetlo a priťahujú ho do interiéru. Konštrukcia strechy je na tomto mieste akoby odhalená, pretože svetlolamy verne opisujú stavbu pôvodnej starej strechy.

Viac na http://inhabitat.com/

AUTOR: Messner Architects
TEXT: Katarína Vankušová
FOTO: Meraner & Hauser