Múzeum ako mestský priestor
Galéria(3)

Múzeum ako mestský priestor

Nespútaná energia slávneho ateliéru z Viedne Coop Himmelb(l)au opäť explodovala – tentoraz v podobe ich prvej verejnej budovy v Spojených štátoch. Architekt Wolf D. Prix s partnermi ju ponúkol v meste Akron v miestnom Art Museum, ktoré malo svoju inauguráciu 17. júla. „Múzeá už dlhšie nie sú iba výstavnými miestami, ale pôsobia aj ako priestory, ktoré vyhovujú mestskému prostrediu a zážitku z neho,“ hovorí Prix a dodáva, „a túto koncepciu sme využili aj v našom návrhu.“



Mestský znak

Koncept múzea ako kabinetu kuriozít (tzv. Wunderkammera) z čias Rudolfa II. je nenávratne preč. Múzeum dnes už nie je koncipované iba ako inštitúcia na uchovávanie a vystavovanie, ale ako trojrozmerný mestský znak prezentujúci obsah nášho viditeľného sveta.

„Inými slovami to znamená, že umenie by malo byť schopné vyjsť z priestorov budovy a duch mesta by zase mal byť schopný začleniť sa do budovy,“ dopĺňa Prix. „Do múzea sa už dnes nechodí len pozerať na umenie, návštevníci sú podporovaní zapájať sa do diskusií o umení, navštevovať hudobné a umelecké festivaly alebo si jednoducho len skrátiť čas, ktorý im zostáva do schôdzky. Aj preto je náš návrh mestským spojovacím článkom, ale aj cieľovou stanicou.“

Tri časti

Samotná budova je rozdelená do troch častí – Crystal, Gallery Box a Roof Cloud. Prvá slúži ako hlavný vchod a ako orientačný a spojovací priestor medzi novou a starou budovou pochádzajúcou z prelomu 19. a 20. storočia. Ide o variabilný priestor, ktorý sa môže využívať aj na bankety či umelecké festivaly. Tradičná predstava banketovej sály ako uzavretého spoločenského priestoru sa v tomto prípade rozplýva do viditeľného zážitku.

Vďaka rozloženiu hmotnosti budovy a umiestneniu častí Gallery Box a Roof Cloud je južne orientovaný Crystal chránený pred priamym slnkom. Odraz od fasádnych materiálov zároveň zvyšuje úroveň prirodzeného svetla v časti Crystal a znižuje potrebu použitia umelého osvetlenia.

Crystal používa mikroklimatické zóny ako vykurovací a ochladzovací systém. Tieto rôzne oblasti sú stanovené analýzou typu a predpokladaným objemom kapacity v jednotlivých oblastiach časti Crystal a sú udržiavané optimalizáciou aktívnych a pasívnych prostriedkov. Interiér Gallery Box je rozsiahly priestor so značnou flexibilitou na výstavné požiadavky.

V galerijných priestoroch je prirodzené svetlo eliminované a prísnou kontrolou sa môže predchádzať škodám spôsobeným nežiaducou intenzitou slnečného žiarenia. Podlaha v Gallery Box a Crystal je zložená z dosák betónu uloženého na mieste s rúrkami plnenými vodou, ktoré zabezpečujú vykurovanie a ochladzovanie zmenou stavu teploty tejto masívnej podlahovej dlažby.

Roof Cloud, ktorý sa týči nad budovou, vytvára svojou jasnou hmotou akýsi obal múzea. Uzatvára vnútorný priestor, poskytuje mu tienenie a súčasne pôsobí ako horizontálny orientačný bod v meste.

Svieža produktivita

Coop Himmelb(l)au sú opäť tu. Svieži, neopozeraní, ako vždy originálni. Navyše, ich produktivite ani zďaleka nedochádza dych. Ešte tohto roku by mal byť dokončený nový areál BMW v Mníchove, budúci rok v Los Angeles Central Los Angeles Area High School, v roku 2009 Musée des Confluences v Lyone a na rok 2011 je avizované dokončenie nového ústredia Európskej centrálnej banky vo Frankfurte nad Mohanom. Podľa vizualizácií projektov je už dnes jasné, že ich produktivita bude mať opäť švih a príťažlivosť.

Názov: Akron Art Museum
Miesto: Akron, Ohio, USA
Autori projektu: COOP HIMMELB(L)AU
Partner návrhu: Michael Volk
Začiatok výstavby: jún 2004
Ukončenie: jún 2007
Otvorenie: júl 2007
Stavebné náklady: 20 miliónov USD
   
Technické parametre:
Celková rozloha: 8 370 m2
Úžitková rozloha: 6 045 m2
Výška novej budovy Gallery Box: 11,25 m
Roof Cloud: 17,5 m
Crystal: 17,5 m
Max. dĺžka budovy
Gallery Box:
76 m
Max. šírka budovy
Gallery Box:
38 m
Min. šírka budovy
Gallery Box:
18,25 m

(pet)
Foto: Roland Halbe