Dom Abrahámovej rodiny

Partneri sekcie:

Na ostrove Saadiyat v metropole Spojených arabských emirátov by mohol onedlho vyrásť komplex, aký na svete nemá obdobu. Pod oficiálnym názvom Dom Abrahámovej rodiny sa skrýva jeden projekt, ktorý súčasne zahŕňa kresťanský kostol, mešitu a synagógu v jednom. Autorom víťazného projektu je britský architekt pôvodom z Tanzánie, sir David Adjaye.

Projekt vznikol z iniciatívy Moslimskej vyššej rady starších a korunného princa šejka Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana. Vo februári 2019 sa pápež František stal vôbec prvým pápežom v histórii, ktorý vycestoval do Spojených arabských emirátov.

Počas svojej návštevy spoločne s imámom Al Azhar Ahamadom al-Tayyibom podpísali tzv. deklaráciu o ľudskom bratstve pre pokoj vo svete (Document on Human Fraternity). Projekt spoločného chrámu má byť prvým projektom, ktorý odmanifestuje snahu o nájdenie spoločného dialógu medzi cirkvami.

Interiér kostola. Všetky chrámy majú rovnakú materialitu líšia sa v artikulácii stavby.
Interiér mešity.
Interiér synagógy.
Nočný pohľad na celý areál. Tri chrámy spája spoločný sokel.
Pohľad z úrovne záhrady. O podlažie nižšie sa nachádza sekulárne návštevnícke centrum.

Nová typológia

„Zatiaľ neexistovala budova, v ktorej by naraz prebývali tri viery,“ hovorí architekt. Namiesto toho, aby zmiešal všetky tri dokopy, chcel zachovať jedinečný zážitok každej viery a zároveň ich všetky spojiť jedným zariadením.

„Skúsenosti s týmto projektom mi priniesli vyjasnenie. Vždy som videl tieto tri náboženstvá ako veľmi odlišné. Potom však odhalíte neuveriteľné súvislosti a prieniky, ktoré súvisia aj so zreteľnými rozdielmi. Príbeh tohto projektu spočíva práve v objavovaní spoločného a rozdielneho.“

Tri chrámy tvoria tri kocky. Jasné a čitateľné základné formy, každá s inou orientáciou, sedia na spoločnej platforme – sokli. Príbeh každého náboženstva sa začína prejavovať zmenou siluety a artikulácie fasády. Každý z chrámov má vlastné tvaroslovie a zároveň rovnakú, priam až surovú materialitu.

Záhrada

Spoločný priestor troch chrámov je navrhnutý ako ekumenický sekulárny priestor. Nebude určený žiadnemu náboženstvu, ale môže sa využívať na rôzne vzdelávacie a komunitné aktivity. Spoločný priestor bude otvorený pre všetkých. Je celý na jednej úrovni, a tak je doslova „bezprahový“.

„Toto pódium rozpúšťa vnímanie zaradenia jednotlivcom a posilňuje pocit kolektívnej identity,“ vysvetľuje architekt. „Pri návrhu verejného priestoru sme sa dostali k idei záhrady. Je zaujímavé, ako je obraz záhrady spoločným prvkom pre všetky tri náboženstvá. Je aj zároveň pripomienkou posvätnej prírody, do ktorej všetci patríme.“

Interiér kostola. Všetky chrámy majú rovnakú materialitu líšia sa v artikulácii stavby.
Interiér kostola. Všetky chrámy majú rovnakú materialitu líšia sa v artikulácii stavby. |

Architektúra mieru

David Adjaye pre portál Vatican News vysvetlil, že vedúci predstavitelia projektu sa spojili s architektmi, aby diskutovali o tom, ako vytvoriť štruktúry, ktoré predstavujú dôležité veci na svete – pre spoločnosť alebo pre uvedomenie si seba samých. Domnieva sa, že projekt Abrahamic Family House zapadá do tejto paradigmy.

Na osobnej úrovni videl príležitosť vytvoriť budovu, ktorá je úplne bez konfliktov. Vytvorenie štruktúry, ktorá sprostredkuje posolstvo mieru, je veľmi silná myšlienka, vyžaduje si špecifický spôsob myslenia. „Nejde o územie, nejde ani o nás alebo o nich. Je to o všetkom. A to je naozaj, naozaj silné.“

Spojené arabské emiráty sú významný svetový politický hráč a priamo alebo nepriamo sa angažujú v niekoľkých vojnách na Blízkom východe. Akýkoľvek pokus o vytvorenie miesta určeného na mier, dialóg a koexistenciu je však krásnym gestom. „Domnievam sa, že architektúra by sa mala snažiť zakotviť taký svet, v ktorom chceme žiť, svet tolerancie, otvorenosti a neustáleho napredovania,“ hovorí oceňovaný architekt.

„Ako architekt chcem vytvoriť budovu, ktorá začína rozpúšťať pojem hierarchického rozdielu. Dúfame, že sme vytvorili plán pre krásny a premyslený priestor, ktorý oslavuje tri viery a stimuluje dialóg a porozumenie v tejto kritickej dobe. Priestor, ktorý je postavený v hlavnom meste Spojených arabských emirátov, bude otvorený svetu a dúfame, že prostredníctvom týchto budov sa ľudia všetkých vier a celej spoločnosti môžu učiť a zapojiť sa do mierovej misie spolužitia pre budúce generácie.“

Dom Abrahámovej rodiny
Miesto: ostrov Saadiyat, Abú Zabí
Architekt: Adjaye Associates
Návrh: 2019
Plánované otvorenie: 2022
Text: Karolína Balášková
Vizualizácie: Adjaye Associates

Článok bol uverejnený v časopise ASB 11-12/2019.