Noma 2.0 – najlepšia reštaurácia na svete očarí filozofiou kuchyne aj architektúrou

Partneri sekcie:

Medzi dvoma jazerami v najslobodnejšej časti Kodane – v Christianii – sa nachádza rozsiahla stavba. Na prvý pohľad by ste neverili, že sa v týchto priestoroch na mieste bývalého vojenského skladu nachádza slávny raj chutí, priam chuťové laboratórium. Noma, ako sa dlhodobo najlepšia reštaurácia na svete volá, je postavená ako intímna kulinárska dedina.

Hostia sem prichádzajú, aby zažili čosi nezvyčajné, nové menu a filozofiu, ktorá v tomto zoskupení stavieb funguje – a to nielen pokiaľ ide o stravu, ale aj o zariadenie interiéru. Hlavnou myšlienkou projektu bolo dať jednotlivým funkciám reštaurácie vlastný priestor.

Reštaurácia NOMA 2 sa nachádza medzi dvoma jazerami v najslobodnejšej časti Kodane – v Christianii
Okrem množstva skla má veľkú estetickú silu aj tehlová fasáda.
Najlepšia reštaurácia na svete očarí filozofiou kuchyne aj architektúrou
Interiér reštauraácie NOMA 6
Srdcom je kuchyňa ostatné sa deje okolo nej
architekti vložili do interiéru tehlový obklad vo viacerých podobách
Veľkorysé priestory reštaurácie
kandinávsky štýl zjemnený zeleňou

Výsledkom je systém samostatných, ale prepojených budov. Vzniklo celkovo 11 priestorov, pričom každý je šitý na mieru podľa špecifických potrieb. Každý je postavený z materiálov, ktoré sú pre jeho funkciu najlepšie, rovnako je riešený interiér reštaurácie.

Srdcom je kuchyňa, ostatné sa deje okolo nej

Menšie priestory architekti umiestnili nahusto okolo srdca reštaurácie, ktorým je kuchyňa v škandinávskom štýle. Vďaka tomuto riešeniu majú kuchári dokonalý prehľad o všetkých kútoch a naopak, každý z hostí môže sledovať, čo sa deje v zákulisí v kuchyni. Nájdete tu tiež salónik, bar, vináreň, priestory na súkromne debaty. Každá časť reštaurácie poskytuje nezvyčajný zážitok.

Srdcom je kuchyňa ostatné sa deje okolo nej

 

Dalo by sa hovoriť o pôžitku, ktorý môžete prežívať všetkými zmyslami, nielen chuťovými bunkami. Napríklad, architekti vložili do interiéru tehlový obklad vo viacerých podobách. Presne podľa funkcie a nálady, ktorú má vyvolať. Samozrejme, v iných priestoroch nájdete aj drevo.

Škandinávsky štýl zjemnený zeleňou

Jedáleň so 40 miestami (a súkromný salónik vedľa) je postavená z drevených dosiek poukladaných na seba „ako drevo na dvore“. Interiéru dominuje škandinávsky štýl zjemnený popínavými rastlinami. Vďaka veľkým zaskleným častiam, ktoré sa dajú otvoriť, hostia intenzívne vnímajú prírodné okolie reštaurácie. Patria k nej tiež tri skleníky, ktoré sa používajú nielen na pestovanie zeleniny, byliniek, okrasných rastlín, ale aj ako testovacia kuchyňa a pekáreň.

Prírodné prostredie sa stáva priamo neoddeliteľnou súčasťou kulinárskeho zážitku

Svetlo aj zhora

Celá mozaika stavieb je svetlá a vzdušná. A to i vďaka prepojeniu jednotlivých častí zasklenými cestičkami pre kuchárov i hostí. Takto môžu sledovať zmeny počasia, intenzitu svetla, čo je hlavné, prírodné prostredie sa stáva priamo neoddeliteľnou súčasťou kulinárskeho zážitku.

Patria k nej tiež tri skleníky ktoré sa používajú nielen na pestovanie zeleniny byliniek okrasných rastlín

Keď sem prídete na návštevu, máte možnosť prejsť všetkými priestormi, urobiť si exkurziu, dotknúť sa rôznych materiálov a prezrieť si rôzne stavebné techniky: napríklad gril, ktorý je vyzerá ako chata – dá sa doň vojsť –,alebo obrovský krb vyrobený výlučne z tehly. Jednotlivé časti reštaurácie sa odlišujú aj fasádou. Drevená fasáda sa strieda s inými druhmi. Okrem množstva skla má veľkú estetickú silu aj tehlová fasáda.

Veľkorysé priestory reštaurácie

V čom je novátorstvo šéfa top reštaurácie sveta Reného Redzepiho?
Po práci vo viacerých známych reštauráciách v Dánsku i v zahraničí Reného kontaktoval Claus Meyer, ktorý dostal ponuku prevádzkovať reštauráciu v severoatlantickom dome, bývalom sklade z 18. storočia. Tak vznikla prvá reštaurácia Noma, ktorá bola otvorená v roku 2004 a Redzepi sa stal jej šéfkuchárom. Preto znalci novej veľkej super reštaurácii hovoria Noma 2.0. Je vnímaná ako update reštaurácie Noma 1.0, ktorá sa nachádza neďaleko.
Pre Redzepiho je jedlo niečím úplne iným ako pre bežného človeka. Jeho filozofia spočíva v skúmaní lokálnych potravín z voľnej prírody. Vyplynula z jeho pobytu v Macedónsku, kde bolo jedlo miestne a vždy čerstvé. Základom kuchyne Noma je teda prírodný pôvod surovín a ich čerstvosť. Väčšinu menu preto tvoria sezónne jedlá zo surovín, ktoré sú v tom čase k dispozícii. Redzepi sa tiež zameriava na fermentáciu a sušenie, rád experimentuje. Noma má i na tieto účely špeciálne priestory.



Kto sú architekti BIG?
BIG-BJARKE INGELS GROUP je skupina architektov, urbanistov, krajinárov, interiérových a produktových dizajnérov, výskumníkov a vynálezcov so sídlom v Kodani, New Yorku, Londýne a v Barcelone. Kancelária v súčasnosti pracuje na mnohých projektoch v celej Európe, Severnej Amerike, Ázii a na Strednom východe. Architektúra spoločnosti BIG vychádza z dôkladnej analýzy toho, ako sa súčasný život neustále vyvíja a mení.
„Architektúru vnímame ako formu programovej alchýmie, vytvárame ju zmiešaním tradičných ingrediencií, ako sú bývanie, voľný čas, práca, parkovanie a nakupovanie. Tým narážame na prienik medzi pragmatickou architektúrou a utópiou. Ťažíme z neho a nachádzame slobodu, vďaka ktorej vieme meniť povrch našej planéty tak, aby lepšie vyhovoval súčasným formám života,“ charakterizujú architekti vlastný prístup k tvorbe.
Noma v skratke
Architektonický ateliér: BIG-BJARKE INGELS GROUP, https://big.dk/#projects
Zodpovední partneri: Bjarke Ingels, Finn Nørkjær
Projektoví manažéri: Ole Elkjær-Larsen, Tobias Hjortdal
Vedúci projektu: Frederik Lyng
Tím: Olga Litwa, Lasse-Lyhne-Hansen, Athena Morella, Enea Michelesio, Jonas Aarsø Larsen, Eskild Schack Pedersen, Claus Rytter Bruun de Neergaard, Hessam Dadkhah, Allen Dennis Shakir, Göcke Günbulut, Michael Kepke, Stefan Plugaru, Borko Nikolic, Dag Præstegaard, Timo Harboe Nielsen, Margarita Nutfulina, Nanna Gyldholm Møller, Joos Jerne, Kim Christensen, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Jakob Lange, Hugo Yun Tong Soo, Morten Roar Berg, Yan Ma, Tiago Sá, Ryohei Koike, Yoko Gotoh, Kyle Thomas David Tousant, Geoffrey Eberle, Jonseok Hang, Ren Yang Tan, Nina Vuga, Giedrius Mamavicius, Yehezkiel Wiliardy, Simona Reiciunaite, Yunyoung Choi, Vilius Linge, Tomas Karl Ramstrand, Aleksander Wadas, Andreas Mullertz, Angelos Siampakoulis, Manon Otto, Carlos Soriah
Plocha: 1 290 m2
Lokalita: Kodaň, Dánsko
Klient: Noma
Spolupracovníci: BIG Ideas, BIG Engineering, NT Consult, Studio David Thulstrup, Thing & Brandt Landskab
Ocenenia: INSIDE World Festival of Interior 2019, Tapeta, Design Award 2019, Kodaň Municipality Award 2018, Kodaň Snedkerlaug Carpentry Award 2018
Realizácia: 2018

Reštaurácia NOMA 2 sa nachádza medzi dvoma jazerami v najslobodnejšej časti Kodane – v Christianii

Sabína Zavarská
Foto: R. Hjortshoj