Partneri sekcie:

Kaviareň v objatí stromov. Dizajn Caviar Cafe v Bangkoku umocňuje kulinársky zážitok

Hlavným zámerom architektov bolo navrhnúť nový objekt tak, aby vnáral jeho návštevníkov do všeobjímajúcej bohatej zelene parku.

Mestské parky sú miestom, kde čas tečie inak – počuť tu štebot vtákov, betón nahrádza tráva a stromy, ľudia sedia na lavičkách a spomalia. Nasávať zeleň a pozorovať ľudí sa však dá aj z prostredia kaviarne s pridanou hodnotou dobrej kávy, či dokonca kaviáru. V thajskom podniku preto majú v menu aj bangkocké výhľady.

Bangkocká oáza pokoja – tak prezývajú prvý verejný park v hlavnom meste Thajska, ktorý bol otvorený v roku 1915. Park Nai Lert nesie meno prvého thajského podnikateľa, developera a filantropa.

V jeho bezprostrednej blízkosti sa nachádza aj rezidencia Nai Lert – bývalé rodinné sídlo klanu, dnes slúžiaca ako múzeum a spomienkové miesto. Spolu s parkom je často navštevovaná nielen miestnymi obyvateľmi, ale aj turistami.

Bar s pódiom

Objekt bol pôvodne darčekovou predajňou, ktorý je súčasťou gastro zóny spojenej s ulicou Som Khit. Face-lift a nová identita podniku spravila zo zapadnutého obchodíku nový solitér nasávajúci atmosféru z okolitého parku, ktorý sa s rúškom noci zas mení na jeho žiariacu ozdobu.

Hlavným zámerom architektov bolo navrhnúť nový objekt tak, aby vnáral jeho návštevníkov do všeobjímajúcej bohatej zelene parku. Interiéru dominuje voľne stojaci barový pult, ktorému sekunduje pódium na príležitostné kultúrne predstavenia. Obslužné činnosti, ako aj stoličky návštevníkov, sú orientované do bujnej parkovej zelene, preč od blízkeho parkoviska.

Ľahká konštrukcia oku návštevníka nevadí.
Ľahká konštrukcia oku návštevníka nevadí. | Zdroj: Panoramic Studio, Caviar Cafe

Lyžičky a kaviár

Vybrané materiály evokujú trblietavé lúče svetla, ktoré prenikajú cez lístie všadeprítomných stromov. Podlaha je vyložená leštenou tmavou žulou doplnenou striebornými zrnami. Steny barového pultu sú obložené ručne vyrobeným mramorovým obkladom. Jeho plochy sú konkávne prehnuté, nerovnomerne reflektujúce dopadajúce svetlo, ktoré zabezpečuje hru svetla a odrazov na okolitých povrchoch.

Strop má striebornú úpravu, ktorej kresba pripomína lyžičky na servírovanie kaviáru. Zakrivený pôdorys preskleného priestoru kaviarne je navrhnutý s jednoduchou sofistikovanosťou. Návrh „kaviárovej vitríny“ bol inšpirovaný šperkovnicou.

Návrh by však nemohol byť funkčný, nebyť chladiacich zariadení zamedzujúcich zahmlievanie skiel. Cieľom dizajnových prvkov je zdôrazniť atmosféru priestoru a dotvoriť tak celkový kulinársky zážitok.

Farebnú paletu v interiéri akcentujú zlaté prvky.
Farebnú paletu v interiéri akcentujú zlaté prvky. | Zdroj: Panoramic Studio, Caviar Cafe

KAVIAREŇ CAVIAR CAFE

Miesto: Bangkok, Thajsko
Investor: Nai Lert Group
Architekt: Creative Crews Ltd.
Spolupráca: Altitudez Co., Ltd., Nova Asset Management
Zastavaná plocha: 24 m2
Realizácia: 2019

Alexandra Müllerová

Článok bol publikovaný v časopise ASB 01-02/2021.

KategórieHotely a reštaurácie