Partneri sekcie:

Legenda medzi chatami v Nízkych Tatrách prešla rekonštrukciou

Kto by ju nepoznal? Kamenná chata alebo tiež „Kamienka“ bola dlhoročná istota na vysokohorských túrach, ale aj občerstvovacia oáza pre lyžiarov. Výsledkom rekonštrukcie je interiér, ktorý chce podľa architektov nadviazať na pôvodné princípy tejto chaty.

Postavili ju v rokoch 1949 – 1950 ako útulňu pre robotníkov, ktorí stavali lanovky. Neskôr sa stala útulňou pre študentov, ktorí stavali chodník na hrebeni Nízkych Tatier, a od 80. rokov minulého storočia vyhľadávaným bufetom na atraktívnom mieste. V roku 1996 vytvorila partia nadšencov novú vysokohorskú chatu s celoročnou prevádzkou.

S rozvojom turistiky a lyžovania súviselo niekoľko rekonštrukcií, ale keď sa roku 2012 prepojili obidve strany Chopku, kapacity začali byť až veľmi nízke a pred majiteľmi sa objavili nové výzvy. Ako ďalej? Odpoveďou bola zásadná rekonštrukcia a rozšírenie podľa projektu Ing. arch. Emila Kríža, s ktorými súvisel aj nový interiér od štúdia RULES architekti.

Pôvodné hodnoty, nová forma

„Naša úloha nebola ľahká, pôvodná chata bola známa jedinečnou vysokohorskou až stiesnenou atmosférou, ktorú akékoľvek priestorové rozšírenie principiálne negovalo,“ približuje Ing. arch. Rudolf Lesňák z ateliéru RULES architekti.

„Navrhli sme interiér, ktorý stavia na pôvodných princípoch – tvorí ho symbióza starých a nových materiálov v ich prirodzených podobách. Konštrukciu pôvodnej Kamienky (kameň a drevo z 50. rokov) sme zakomponovali do interiéru v priznanej forme a to isté sme urobili s materiálmi novej časti – drevo a betón sme nechali priznané.“

Prerobený interiér architekti vytvorili na rovnakých hodnotách, ako mal jeho predchodca. Priestor novej Kamienky ponechali v autentickej drsnosti jeho stavebných materiálov, ktoré navrhli bez dodatočných povrchových úprav a ponechali v ich prirodzených podobách.

Nový interiér sa vyznačuje priestrannosťou, a preto mu bude chýbať stiesnená útulnosť predchodcu, ale to bolo zmyslom rozšírenia – poskytnúť kvalitnejšie služby a vyšší komfort väčšiemu množstvu hostí.

Cez deň robia atmosféru slnečné lúče odrážajúce sa na dreve večer sa o útulnú náladu stará osvetlenie teplým svetlom.
Cez deň robia atmosféru slnečné lúče odrážajúce sa na dreve večer sa o útulnú náladu stará osvetlenie teplým svetlom. |

Priehľady a detaily

Dôraz sa kládol aj na samotný detail, ale viac išlo o vtip a jednoduchosť nápadov než o dokonalú remeselnú realizáciu. V návrhu sa pracovalo predovšetkým s jednoduchými materiálmi. Chate dala prístavba okrem zvýšenia kapacity aj množstvo zaujímavých priehľadov, ktoré vznikli v otvoroch medzi pôvodnou a novou časťou.

V priereze otvorov na rozhraní sú viditeľné pôvodné kamenné múry chaty, ktoré sú z vnútornej strany obložené drevom rovnako ako steny s hlavnými priehľadmi do exteriéru. Vznikli kontrasty kamenných múrov, teplého dreva a vonkajšieho počasia.

„V barovej časti sme navrhli závesnú lamelovú stenu, ktorá môže byť využitá na vešanie dekorácií, informácií a suvenírov,“ približuje Ing. arch. Mária Dida z RULES architekti.

„Lamely sú použité aj v bare, kde tvoria plochu na tácky. Vertikálne rozdelenia slúžia opäť na vešanie doplnkov, do horizontálneho zastrešenia baru sme integrovali svetlá a tabule s ponukou či navigáciou. Bar je navrhnutý s čiernou podnožou z mozaiky, ktorá vo zvýšenej časti s nápojmi vytvára panorámu Nízkych Tatier.“

Bar má čiernu podnož z mozaiky ktorá vo zvýšenej časti s nápojmi vytvára panorámu Nízkych Tatier.
Bar má čiernu podnož z mozaiky ktorá vo zvýšenej časti s nápojmi vytvára panorámu Nízkych Tatier. |

Drevo, samé drevo

„Podlahy sme navrhli ako dubové palubovky, čo sme vyhodnotili ako najlepšiu voľbu pre tento druh prevádzky,“ dodáva Mária Dida.

„Podlaha ukáže svoju pravú tvár až po dlhšom používaní, keď jej dodajú škrabance prirodzenú patinu a protišmykové vlastnosti. Nábytok a obklady sú zo smrekového dreva, ktoré dodáva priestoru útulnosť. Počas dňa odráža slnečné lúče, podvečer spolu so žiarovkami vytvorí až rozprávkovú atmosféru.“

Na elimináciu pocitu uniformity veľkého priestoru rozdelili architekti sedenie do rôznych typov. V barovej časti sú okrem lavíc aj opracované časti kmeňov stromov, ktoré môžu slúžiť ako príručné stolíky či taburety. Drevené lavice bez čalúnenia počítali s dodatočnou prikrývkou z tkaných kobercov alebo ovčích koží.

Neprehliadnite: Horská chata v alpském stylu

So školskými stoličkami sa jednoducho manipuluje, ich červená farba odkazuje na červenú strechu Kamienky a údajne má podporovať chuť do jedla. Kamienka má za sebou prvú sezónu obnovenej prevádzky, ktorá splnila ambíciu investorov aj architektov.

KAMENNÁ CHATA POD CHOPKOM
Miesto: Nízke Tatry
Architekti: RULES architekti – Ing. arch. Mária Dida, Ing. arch. Rudolf Lesňák
Investor: súkromná osoba
Realizácia: 02/2017 – 01/2019
Celková plocha: 180 m2
Text: Ľudovít Petránsky
Foto: Tomáš Manina

Článok bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2020.