Partneri sekcie:

Ako lampáš v tme. Drevená kocka Hohes Holz odzrkadľuje filozofiu firmy

Uprostred lesnej čistiny sa zo zeme vynára zvláštna drevená kocka ovenčená hrou svetla a tieňa.

Sídlo jednej z najväčších píl v Európe je obohnané materiálom, s ktorým každodenne pracuje – guľatinami. Drevo ako nadčasový materiál sa opakuje v celej budove a stelesňuje filozofiu firmy – udržateľnosť, integráciu a spojenie s prírodou.

Skupina Ziegler je globálne pôsobiacou rodinnou firmou so sídlom v obci Betzenmühle neďaleko Plößbergu v regióne Horné Falcko. Jej hlavné obchodné aktivity sa pohybujú v oblasti spracovania dreva.

Obchodné divízie spoločnosti zahŕňajú aj logistiku, strojárstvo, vývoj softvéru, správu lesov, interiérový dizajn a výstavbu montovaných domov, v rôznych lokalitách a s približne 1 400 zamestnancami. Miesto, kde sa vedenie rozhodlo umiestniť hlavné sídlo, je pre firmu historicky signifikantné, pretože v tejto oblasti začala svoju púť.

Kocky zakorenené v lese

„Keď sme hľadali vhodnú lokalitu pre stavbu, kládli sme si otázku: čo a kde presne chceme, aby tu vyrástlo? A našli sme perfektné miesto – na najvyššom bode pozemku, kde sa stretáva les s výrobnými priestormi. Po účasti na spoločných workshopoch so zadávateľmi sme prišli s konceptom použitia najsurovejšieho materiálu z výroby spoločnosti Ziegler – 19 metrov vysokých guľatín,“ opisujú proces tvorby autori z nemeckého štúdia Brückner & Brückner Architekten.

Guľatiny lemujú obvod budovy v pravidelnom rytme, prerušený je len na mieste vstupu do budovy. Drevo pôsobí ako prirodzený filter zo strany interiéru i exteriéru. Textilné tieniace prvky poskytujú dodatočnú ochranu pred slnkom pre fasádu tvorenú drevom, sklom a oceľou.

Hmota budovy pozostáva z dvoch pretínajúcich sa kociek, v ktorých centrách sa nachádzajú dve átriá. Dve kocky sú vyvýšené výrubmi, ako je kmeň stromu, a medzi nimi sú dve vnútorné nádvoria. Každý zamestnanec má svoje vlastné okno.

Guľatinové stĺporadie má pripomínať bezprostrednú blízkosť lesa.
Guľatinové stĺporadie má pripomínať bezprostrednú blízkosť lesa. | Zdroj: Oliver Heinl, MJU-Fotografie

Rafinovaná drevostavba

Koncept sa opakuje aj v interiéri objektu, miera spracovania dreva prerastá do čoraz rafinovanejšej podoby. Čitateľné sú všetky úrovne – od surových drevených povrchov na pultoch dielní až po leštený kancelársky nábytok. Rozmanitosť dreva je ilustrovaná jeho kvalitou, triedou i farbou. Objekt je srdcom drevostavby.

Podlažia nesú drevené stĺpy a steny pozostávajú z CLT panelov. Výnimkou sú tubusy núdzových vertikálnych komunikácií z priznaného betónu. Architekti chceli týmto spôsobom ilustrovať metódy moderných riešení a širokú paletu všetkých možných spôsobov implementácie dreva.

Objekt prepája, formuje identitu a vytvára príjemnú pracovnú atmosféru. Všetky štádiá tvorivého procesu, od správy až po výrobu, sú zreteľne dostupné a transparentné. Pre staviteľov bolo dôležité, aby priestor nabádal na spoluprácu a interakciu s interiérom sprevádzanú neobmedzenými výhľadmi do okolitého lesa.

V budove sa nachádza showroom, kancelárie so 120 pracovnými miestami, konferenčné miestnosti a lodžie. Výbavu dopĺňa reštaurácia a kasíno pre hostí. Štyri nadzemné podlažia prepája solitér dreveného točitého schodiska.

Drevené obklady a stropné inštalácie.
Drevené obklady a stropné inštalácie. | Zdroj: Oliver Heinl, MJU-Fotografie

V objatí lesa

„Víziou budúcnosti je takmer úplná integrácia objektu do prostredia lesa, kde bude počas nocí svietiť ako lampáš v tme, ľudia v ňom ako svätojánske mušky v neustálom pohybe. Pribúdajúcimi rokmi fasáda nadobudne čoraz krajšiu patinu. A bude ako maják svietiť všetkými smermi, zastávajúc svoj účel a význam v priestore a čase,“ vykresľujú želanú budúcnosť architekti.

Neustály rast skupiny Ziegler priamo ovplyvňuje aj rast oblasti. Nová budova je len prvým krokom, nasledovať bude opätovné zalesňovanie miestnymi druhmi drevín, integrácia komunikácií a parkingu s ohľadom na okolitú prírodu. Udržateľnosť je hlavným menovateľom rozvoja územia, ktorého čaro spočíva v pracovnom prostredí v objatí lesa.

Najvyššie podložie je prešpikované svetlíkmi.
Najvyššie podložie je prešpikované svetlíkmi. | Zdroj: Oliver Heinl, MJU-Fotografie

HOHES HOLZ OFFICE

Miesto: Ploeßberg, Nemecko
Investor: Ziegler Holzindustrie GmbH & Co. KG
Architekti: Brückner & Brückner Architekten GmbH
Úžitková plocha: 3 660 m2
Realizácia: 2020

Alexandra Müllerová

Článok bol publikovaný v časopise ASB 04/2021.