Shadowbox: Minimalizmus, ktorý hrá teatrálne divadlo

Dom v Toronte
Zdroj: Ben Rahn, A-Frame Studio

Aby stavba vzbudila pozornosť a jej návšteva sa stala zážitkom, nemusí mať výrazné tvary a farby. Oveľa väčší dopad má správne zvolená farba interiéru a premyslená práca s priestorom.

Príkladom takejto stavby môže byť napríklad projekt spoločnosti Johnson Chou Inc., nazvaný Shadowbox. Ovenčený mnohými cenami v architektonických a dizajnových súťažiach zaujal odborníkov aj laikov po celom svete.

Shadowbox pracuje s primárnou podstatou architektúry – prvotným princípom je práca s nikdy nekončiaciou hrou svetla a tieňa v plynúcom čase. Dom je navrhnutý tak, aby zachytil neustále sa meniace svetelné a tieňové efekty v rôznych zónach a využil ich vo svoj prospech.

Slnko ako tvorca zmeny priestoru

Dom z portfólia spoločnosti Johnson Chou Inc. sa nachádza v oblasti Upper Beaches v Toronte v blízkosti rušnej magistrály. Stavebné otvory v plášti stavby boli teda minimalizované v jednotný úzky pás okien s prevažujúcim horizontálnym rozmerom. Miesto širokých výhľadov môžeme vidieť priesvity slnečných lúčov, meniacich svoju pozíciu s dennou dobou.

Vchod prístupný po postrannom chodníku pozdĺž budovy je umiestnený v jej strede. Otvára sa do haly umiestnenej medzi jedálňou a kuchyňou s raňajkovým pultom. Orientácia budovy v osi východ-západ zaisťuje prítomnosť slnečného svetla v tejto časti domu od raňajok po celý deň. Z kuchyne sa strop zvyšuje – jedáleň má dvojitú a obývacia izba trojitou výšku, ktorá pri prechode domom vyvoláva buď pocit uvoľnenia, alebo naopak kompresie.

Tiene v interiéri odhaľujú vzájomný kontrast medzi trvalosťou architektúry a pominuteľnou prírodou. Vnútorné steny fungujú ako prázdne plátno, na ktoré sú premietané obrazy, tiene abstrahovaných foriem v pohybe – stromov kymácajúcich sa vo vetre alebo slnečných lúčov, pohybujúcich sa po stenách a podlahách domu.

V jednom prchavom okamihu tiene úplne zmiznú. V kombinácii s tým spolupôsobí dynamika hmoty – mení sa prostredníctvom rôznych objemových mierok – napríklad rozpínaním či kompresiou priestorov s jednoduchou alebo násobnou výškou, prípadne využitím komunikačných interiérových prvkov, ako sú lávky a schody.

Shadowbox v Toronte 

Autor: Johnson Chou Inc., Toronto, Kanada.
Tím: Johnson Chou a Silke Stadtmueller, Andrew Harris (Ardec Group), Dario Gallo (MAF Industries), Stephen Bazay (Bazay Blacksmithing), Andrew Moretti (RFP Design Group), Traian Sandru (Lumina Sales / Eurolite), Bob Westcott (RJW Enterprises), Vicky Diab (Willis), Dave Kennedy (Kenella Painting), Dave Marcus (AyA Kitchens), Kaz Stachelek (Robert Design Group) a Ira Idzkowski (Torcon)
Miesto: Toronto, Kanada

Daniela Bartošová
KategórieInteriérový dizajn