Rekonštrukcia historického domu? Riešenie našli v dualite!

image 96949 25 v1

Zvonku dom po rekonštrukcii nijakým spôsobom negatívne neovplyvnil vizáž a estetiku miesta, zvnútra sa zmenil priam neuveriteľne. Spojenie dvoch prvkov, átrium, vzdušné priestory, hra so zaoblením. 

Historická je len škrupina

Projekt Peraleda House, ako ho nazvali podľa lokality architekti, je kompletná premena pôvodného domu v malom historickom meste Cáceres. Rekonštrukcie v historických častiach sú vždy mimoriadne náročné.

Pri najnovších premenách neraz architekti prídu k záveru, že ponechajú obvodové múry pôvodného domu alebo len ich časť a vnútro postavia nanovo tak, aby vyhovovalo súčasným potrebám majiteľov.

Prvý prvok: starý kamenný dom

I v prípade španielskeho kamenného domu uvažovali architekti Ramiro Losada-Amor a Alberto García Jiménez podobne.

V historickom meste panujú prísne pravidlá, takže museli hľadať schodné riešenie obnovy – také, aby ich dodržali a zároveň uspokojili potreby majiteľov.

Východisko našli v skombinovaní dvoch odlišných prvkov. Prvým je pôvodný kameň, ktorý podľa nariadení jednoducho musel zostať a tvoriť základňu domu. Do domu sa vchádza cez do múru vložené kovové dvere.

Druhý prvok: moderná konštrukcia s veľkými zaskleniami

Vnútro domu je vytvorené druhým prvkom, konštrukciou vloženou do kamenných základov historického domu. Nová konštrukcia svojím zahnutím vytvára priestor na príjemné vnútorné nádvorie s bazénom. Pohľad z nádvoria akoby patril k úplne inému domu. Zaujímavý efekt dosiahli architekti vkomponovaním oblých tvarov do bieleho moderného celku, tvoriaceho druhý prvok domu.

Dva typy fasád

„Táto dualita prináša dva typy fasád: uzavretá s kovovými hlbšie osadenými oknami reaguje na kostoly naprieč ulicou, druhá je extrovertná s veľkými otvormi, ktoré umožňujú cez nádvorie preniesť svetlo do interiéru,“ vysvetľujú architekti.

Toto vynútené usporiadanie zároveň úplne ladí s potrebami staviteľov – súkromie je zo strany ulice dokonale odtienené a, naopak, do priestoru súkromného zeleného átria s bazénom otvorené, čím poskytuje interiérom dostatok svetla.

Oblé detaily a dych histórie aj v novom celku

Do domu sa vchádza cez chodbu, ktorá je z pôvodného kamenného muriva. Cez kovové dvere sa dostanete do denných priestorov. Z bielej kuchyne možno priamo vyjsť na nádvorie, je svetlá vďaka veľkému zaskleniu.

Obývacia časť s jedálňou je oddelená od kuchynskej stenou, na ktorej je umiestnený televízor. V tejto časti môžete vidieť zaujímavé oblé zasklenie.

Zábradlie schodiska je riešené ako sklené, čo priestor robí vzdušným, zároveň zvýrazňuje pôvodné kamenné múry. Na poschodí sa nachádza nočný priestor.

Peraleda House v skratke

Architektonické štúdio: LG arquitectos
Architekti: Ramiro Losada-Amor a Alberto García Jiménez
Spolupráca: Adriana Quesada
Plocha: 330 m2
Lokalita: Peraleda e la Mata, Cáceres, Španielsko
Realizácia: 2015

 

Sabína Zavarská
Foto: Javier Lairado Arte-On

Komentáre