Kaviareň Thalmeiner

kaviaren thalmeiner

Kaviareň Thalmeiner je pomenovaná po nájomcovi a manažérovi kedysi vyhľadávaného podniku na pešej zóne. Kaviareň Othon, neskôr premenovanú na Európa, nenazýval nikto z Trnavčanov inak ako práve Thalmeiner. Podnik s obľubou navštevovali v tridsiatych a štyridsiatych rokoch minulého storočia popredné osobnosti predvojnovej i medzivojnovej Trnavy. V roku 1950 manažéra kaviarne pána Thalmeinera z podniku vyhnali komunisti. Skončil ako pracovník Zberných surovín v Bratislave. V časoch socializmu dostala kaviareň názov Krym. Ale to je iný príbeh…

„Tieto priestory boli na začiatku jeden veľký tunel s malým svetielkom na konci,“ hovoria autori rekonštrukcie. „V záujme oživenia priestoru sme prepojili zadnú časť s vnútorným pátiom domu. Tým sa dovnútra dostáva omnoho viac svetla a kaviareň sa zároveň zapája do diania celého domu.“

Kaviareň je prístupná z ulice, ale aj zo zeleného dvora, ktorý je srdcom celého objektu. Kaviareň pozostáva z dvoch miestností: zážitkovej, kde môže človek sledovať prípravu kávy, a z oddychovej, v ktorej si hosť v pokoji prečíta svoje obľúbené noviny alebo zahrá spoločenskú hru s priateľmi.

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Vstup do kaviarne priamo z námestia

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Barový pult s mosadzným kávovarom

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Vstupný priestor už na prvý pohľad privíta svojou útulnosťou.

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Obrazy v kaviarni vytvorili mladí slovenskí grafici

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Mosadzné svietidlá dotvárajú dobový charakter priestoru.

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Mosadzný kávovar Elektra na barovom pulte

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Zadný salónik s pohodlným sedením

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Knihy neslúžia len ako dekorácia, hosť si ich môže počas návštevy prečítať.

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Nábytok inšpirovaný historickými fotografiami

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Priestor kaviarne bol dodatočne otvorený do vnútorného átria domu.

Kaviareň Thalmeiner, Trnava

Vertikálna záhrada siahajúca cez dve podlažia vnútorného átria

Miesto: Trojičné námestie 4, Trnava
Autori: Marek Rudohradský, Peter Chaban, Martina Rudohradská
Štúdia: 2011
Projekt: 2011
Realizácia: 2011

(pet)
Foto: a:rch rudohradsky chaban

Komentáre