Aj takto môže vyzerať moderná interpretácia historických sídel

Farnham House
Zdroj: Michael van Leur

Z architektonické ateliéru Kohn Shnier Architects vzišlo dielo Tile House v Toronte. Rezidencia spája súčasné formy s tradičnými materiálmi a je vybudovaná tak, aby fungovala flexibilne.

Architektonický ateliér Kohn Shnier Architects založili v roku 1990 Martin Kohn a John Shnier. Okrem pestrého portfólia rezidenčných projektov vrátane experimentovania s prefabrikovanými systémami pracovala torontská firma aj na vzdelávacích, rezidenčných a komerčných projektoch.

Tile House stelesňuje ich prístup ku kontextu a materiálom a ponúka starostlivo vypracované vnútorné usporiadanie, ktoré možno upraviť viacerými spôsobmi. Dom je lekciou kontextualizácie, ktorá ukazuje, ako šikovne integrovať súčasný dizajn do ulice starších rezidencií na predmestí Toronta. Projekt nahradil existujúci dom a nasleduje fyzickú podobu tradičného obydlia so šikmou strechou.

Predná fasáda je kompletne dláždená, pričom začleňuje sklon strechy do vizuálneho objemu, aby dom získal pevný jednotný vzhľad. Ručne vyrobený obklad z hlinených dlaždíc evokuje červenú tehlu, ktorá sa bežne používa v miestnych projektoch, zatiaľ čo veľké sklenené plochy vsadené do štíhlej ocele sprostredkúvajú silnú modernú citlivosť.

„Dom sa od svojich susedov líši a zároveň zapadá,“ hovoria architekti, ktorí sa snažili, aby dom pôsobil archaicky, no zároveň moderne. Fyzická forma domu sleduje stavebnú líniu a pôdorys – úzky obdĺžnik na hlbokom pozemku.

Hlavné obytné priestory sú orientované na juh smerom k rokline plnej zelene.
Hlavné obytné priestory sú orientované na juh smerom k rokline plnej zelene. | Zdroj: Michael van Leur

Archaický a moderný zároveň

Tehlový dom stojí na ulici zastavanej staršími domami. Svojím charakterom uličnú zástavbu príjemne oživuje a vhodne do nej zapadá, keďže jeho rekonštrukcia bola navrhnutá s citlivým prihliadnutím na okolie. Snaží sa podporiť moderné bývanie, ktoré je interaktívne, vďaka viacerým priestorom umožňuje prácu z domu, no zároveň ponúka aj možnosť odpojiť sa a relaxovať.

Dom je postavený tak, aby fungoval flexibilne – s návštevami aj bez nich. Bol navrhnutý pre pár s už odrastenými deťmi, ktorý zatúžil po inom rozmere bývania. Želaním klienta bolo, aby bol dom vhodný na flexibilné bývanie, ako aj na prácu s veľkorysým priestorom pre pracovný stôl v domácej kancelárii a dostatočným počtom zákutí na nájdenie osobného priestoru.

Architekti sa rozhodli napodobniť tvary priľahlých domov a použili ručne vyrobený obklad z tehlových dlaždíc, ktorý má podobnú hmotu ako červené tehly bežné v tejto lokalite. „Dúfali sme v dom, ktorý by pôsobil archaicky a zároveň moderne,“ vysvetľuje John Kohn.

Typológia a typografia

Forma, dispozícia a orientácia domu reagujú na kontext a jedinečnú typológiu lokality. Dom sa nachádza v rade 2,5-poschodových domov, ktorých odkvapy narážajú na rovnaký základ pozdĺž ulice. Lokalita však z úrovne ulice prudko klesá, takže dom, ktorý sa z ulice javí ako dvojposchodový, má v skutočnosti štyri poschodia s výhľadom na malú roklinu so stromami.

Pozemok sa zvažuje od cesty smerom k rokline vzadu, čo umožňuje vyššiu štvorposchodovú zadnú časť, ktorá je takmer celá presklená. Poskytuje výhľad na hlavné obytné priestory a na súkromnú terasu, ktorá sa otvára zo spálne na najvyššom poschodí.

Celý dom môže fungovať ako jeden veľký prepojený priestor s klasickými dverami len na kúpeľniach.
Celý dom môže fungovať ako jeden veľký prepojený priestor s klasickými dverami len na kúpeľniach. | Zdroj: Michael van Leur

Vnútri je obdĺžnikový pôdorys usporiadaný okolo centrálneho jadra schodiska s tromi spálňami s vlastnou kúpeľňou na horných dvoch poschodiach, priestranného obývacieho priestoru a domácej kancelárie na prízemí a kuchyne, jedálne a meditačného priestoru na nižšej úrovni.

Hlavné obytné priestory sú orientované na juh smerom k rokline, zatiaľ čo vchod sa nachádza na východnej strane domu. To maximalizuje expozíciu kancelárie orientovanej do ulice. Tento vstup plynulým spôsobom oddeľuje prácu od obytného priestoru tým, že privádza primárnu cirkuláciu hlbšie do stopy budovy a poskytuje tak prístup k vertikálnemu tienenému schodisku s obytným priestorom za ním.

1 Dom sa od svojich susedov líši a zároveň zapadá. Jeho fyzická forma sleduje stavebnú líniu a pôdorys.
Dom sa od svojich susedov líši a zároveň zapadá. Jeho fyzická forma sleduje stavebnú líniu a pôdorys. | Zdroj: Michael van Leur

Aby mal každý primárny obytný priestor výhľad dozadu, obývacia izba a jedáleň boli rozdelené medzi úrovne. Obývacia izba sa nachádza na prízemí a kuchyňa a jedáleň na nižšej úrovni. Priestor s dvojitou výškou nad kuchyňou udržiava vizuálne a sluchové spojenie medzi obytnými priestormi. Vytvárajú sa vďaka tomu priestory, ktoré sú zónované, ale nie uzavreté.

Jemné spojenia

Celý dom môže fungovať ako jeden veľký prepojený priestor s klasickými dverami len na kúpeľniach. Nadrozmerné puzdrové dvere boli strategicky umiestnené (skryté) tak, aby poskytli dodatočné súkromie pri návšteve hostí. Hlavná spálňa na úrovni nad obývacou izbou je takisto orientovaná do rokliny, ale s obmedzenými presklenými plochami výhľadu a poskytuje tak do určitej miery súkromie.

Druhé poschodie funguje ako otvorený apartmán s výhľadom po celej dĺžke domu. Skryté puzdrové dvierka v prípade potreby priestor rozdelia. Najvyššie poschodie domu je viacúčelové, dá sa použiť ako priestor na cvičenie (s priľahlou kúpeľňou) a ďalšia spálňa.

Terasa na tejto úrovni je vytvorená tak, aby blokovala vietor, zachytávala slnečné svetlo a poskytovala úplné súkromie. V tomto bode je dom dostatočne vysoký na to, aby z neho bolo vidieť ponad stromy na úrovni rokliny, čo poskytuje pozoruhodný výhľad na centrum mesta na juhu.

Toronto, Kanada

Architekti: Kohn Shnier Architects
Rozloha: 420 m²
Krajinní architekti: VTLA

Článok bol uverejnený v časopise ASB 4/2022