Rekonštrukcia presvetlila úzky dom vo vidieckej zástavbe

Ateliér toito architekti má vo svojom portfóliu projekty rôzneho typu – od rekonštrukcie malých bytov až po návrhy veľkých urbanistických celkov. Návrh domu P v Moravanoch nad Váhom si aj napriek svojej veľkosti berie z každého spomínaného formátu niečo a vytvára osobité a funkčné bývanie.

Malá obec neďaleko Piešťan zažíva bežné problémy súčasnosti. Pravidelne prekvapuje farebnosť stavebných konštrukcií a úprava bez kontextu i vnímanie historických súvislostí taktiež. No aj napriek tomu si úzka ulica, možno aj pre prítomnosť kostola, zachováva svoju pôvodnú atmosféru. Stáli tu relatívne úzke domy s priechodom, postavené jeden vedľa druhého bez akýchkoľvek medzier.

Efektívne riešenie zároveň vytvára jasne definovaný uličný priestor, ktorého kvalita je podporovaná aj primeranou veľkosťou objektov. Fungujúce okolie v očiach tvorcov prirodzene vzbudilo rešpekt, a tak sa aj nový dom drží pôvodnej formy.

Vďaka pokojnej a kultivovanej kombinácii bielych omietok, sivých rámov okenných výplní a niekoľkých drevených prvkov zapadá do tradície kontextu aj svojou vizuálnou stránkou, a pritom nezakrýva súčasnú estetiku.

dom P 1

Hlavnou nevýhodou pôvodnej situácie, okrem katastrofálneho technického stavu, bola orientácia vstupnej fasády na juh, teda aj obmedzené možnosti oslnenia interiéru. Architekti preto základný objem stavby rozšírili o dva smery a vytvorili dva nové, intenzívne osvetlené priestory.

Podkrovie bolo doplnené o kubickú hmotu študovne a herne, ktorá je veľkoryso otvorená smerom na juh i na opačnú stranu smerom do záhrady. Okno nad ulicou už súkromie nenaruší. Dve malé izby a kúpeľňa sú ukryté pod sedlovou strechou, aby veľkosť objektu neprekročila rozumnú hranicu.

dom P 7

Druhou radikálnou zmenou je vznik novej, do záhrady vysunutej obývacej izby, ktorá je s pôvodnou časťou domu prepojená úzkou chodbou. Vytvorené átrium do nej prepúšťa svetlo z juhu a zasklenie aj na opačnej strane vytvára jedinečné priehľady cez interiér a exteriér súčasne.

Dom, ktorý sa na začiatku zdal byť neriešiteľne limitovaný nedostatkom svetla, teraz ponúka niekoľko miest, kde si je možné užiť slnečné lúče viac než do sýtosti – deti sa môžu hrať vo „vlastnom svete“ nad ulicou, dospelí môžu odpočívať v átriu alebo pracovať v obytnom priestore.

dom P 2

Základné priestorové riešenie je doplnené o typické interiérové prvky od ateliéru toito. Často bola použitá preglejka, nešetrilo sa ani prírodným drevom. Vstavaný nábytok splýva s niektorými stenami, zabývaný výsledok pôsobí mimoriadne nenúteným dojmom. Nedbalá elegancia!

Návrh rekonštrukcie rodinného domu bežnej veľkosti v sebe obsahoval citlivé skúmanie urbanistického kontextu, kreatívne a zároveň rešpektujúce hmotné riešenie a kvalitný „nedbalý“ návrh interiéru. To je veľký kus práce, poctivej a komplexnej práce, ktorá je navyše doplnená o osobitú estetiku štúdia toito architekti.

dom P 11

Text: Tomáš Čech – Architektonická platforma POLYCHROME
Foto: Katarína Príkopská

Komentáre