Partneri sekcie:
  • Deceuninck

Pasívny dom s výhľadom na hrad

image 79683 25 v1

Dispozíciu rodinného domu v Kumurskem Újezdu určili dva výhľady, jeden cez kuchynské okno na príjazdovú cestu a druhý zo spálne na zrúcaninu hradu Kumburk.

Pozemok investora sa nachádza v katastri Kumburský Újezd. Ide o okrajovú časť Novej Paky, ktorá ma vidiecky charakter. Dom je umiestnený na pozdĺžnej lánovej parcele. Medzi pozemkom investora a priľahlou miestnou komunikáciou sa nachádza obecný pozemok s vysokými stromami, ktoré tvoria prirodzenú bariéru medzi verejným a súkromným priestorom. Na vnútornej hranici pozemku je naplánovaná výsadba živého plotu z hrabu obecného, ktorý doplní zelenú bariéru a existujúci pletivový plot.

Jedným z určujúcich faktorov pre návrh domu bola orientácia hrebeňa (kolmo na cestu) a tvar strechy (sedlová so sklonom 45 stupňov) tak, aby dom nadväzoval na susediacu tradičnú výstavbu.


Dom tvoria dve pretínajúce sa telesá – klasická hmota so sedlovou strechou, ktorej hrebeň je orientovaný podľa zadania a k nej kolmý pozdĺžny kváder. Klasická forma, ktorá je tu dominantná, púta na seba hlavnú pozornosť. Priečny kváder je napohľad jednoduchá konštrukcia, ktorej „dodatočnosť“ je naznačená odlišným materiálovým vyhotovením – smrekovcový obklad, ktorý časom získa svoju typickú sivú patinu.


Krytinu na sedlovej streche tvoria cementovláknité šablóny v tradičnej bridlicovej farbe. Stierka na fasáde dominantnej hmoty má neutrálnu sivú farbu.
Návrh dispozície vychádza zo striktného zadania investora a jeho požiadaviek na umiestnenie všetkých obytných miestností na jednom podlaží (okrem pracovne a izby pre hostí). Ďalšou záväznou podmienkou bol výhľad z kuchynského kúta na príjazdovú cestu a výhľad zo spálne na hrad Kumburk.


Do priečnej kvádrovej hmoty je navrhnuté kryté státie pre dve autá a sklad (záhradné náradie, dielňa a pod.). Za chráneným vstupom sa nachádza zádverie, ktoré tvorí prechod medzi špinavou a čistou zónou domu. Do špinavej zóny patrí vstup do technickej miestnosti, z čistej časti zádveria sa vstupuje do jadra domu. Pôdorys je založený na krížovom usporiadaní dvoch komunikačných osí.


Hlavným centrom domu je veľká obytná miestnosť, ktorú tvorí časť na prípravu jedla, stolovanie a odpočinok. Priestor je prepojený s podkrovnou galériou, ktorá slúži ako pracovňa. Miestnosť na odpočinok (obývacia izba) vystupuje v kvádrovej „prístavbe“ z hlavnej hmoty domu smerom na juh a od jedálne je oddelená dvomi schodmi. V ose jedálenského stola sú umiestnené krbové kachle, ktoré sú súčasťou záložného hypokaustového systému vykurovania.


Smerom na severozápad sú paralelne radené ďalšie obytné miestnosti: dve detské izby a spálňa s vlastnou kúpeľňou. Spálňa je orientovaná na západ panoramatickým oknom, ktoré ponúka krásny výhľad na zrúcaninu hradu Kumburk.


Dom je vyhotovený ako pasívna drevostavba s konštrukciou „two by four“ založená na železobetónovej doske. Na tepelné izolovanie vrchnej stavby sa použila predovšetkým fúkaná celulóza, obvodové steny sú pokryté difúznou stierkou alebo dreveným smrekovcovým obkladom s olejovým náterom.
Interiér je proti letnému prehrievaniu chránený vonkajšími žalúziami. Južné zasklenie obývacej izby prirodzene tieni vysunutá časť plochej strechy. Dodatočne sa nad terasou vybudovala oceľová konštrukcia pergoly so sťahovateľnými lamelami.


Hlavným zdrojom tepla je tepelné čerpadlo vzduch – voda, systém je doplnený solárnymi panelmi na ohrev vody a fotovoltickou elektrárňou na streche. Samozrejmosťou je nainštalovaný systém núteného vetrania s rekuperáciou odpadového tepla. Doplnkovým a záložným zdrojom je teplovzdušný hypokaustový systém s krbovými kachľami na drevo.

Merná ročná potreba tepla na vykurovanie je pod hranicou 15 kWh/(m2 . rok), vďaka čomu dom splnil najprísnejšie kritériá na získanie dotácie v rámci programu Nová zelená úsporám, oblasť B1 (dotačný program v Českej republike).

Autor: ateliér MARDOU, Martin Doubek
Spolupráca: D. Chudoba, J. Chudoba
Miesto stavby: Kumburský Újezd, Česká republika
Realizácia: Dřevostavby, Jiří Chudoba
Projekt: 2012
Realizácia: 2013
Zastavaná plocha: 234 m2
Úžitková podlahová plocha obytnej časti: 190 m2
Obostavaný priestor (vrátane státia a dielne): 1 090 m2

TEXT: ateliér MARDOU, wad
FOTO: ateliér MARDOU