Originálna rekonštrukcia domu pre stavbárov

V roku 1911 bol vo švajčiarskom Montreux postavený skromný dom pre stavbárov a robotníkov pracujúcich na železnici smerujúcej k Rochers-de-Naye. Stojí vo svahu s terasovitou záhradou. Vždy ponúkal krásny výhľad na Alpy. Po rekonštrukcii sa teší bohatému životu a novej funkcii.

Z troch bytov jeden otvorený priestor

Prvým nájomníkom domu bol jeho neskorší majiteľ, architekt Ralph Germann. Tento architekt taktiež realizoval rekonštrukciu domu. Novú podobu nie je vidno len zvonku, ale zmeny sa dočkal aj interiér, a to kompletnej.

Premena švajčiarskeho domu 15

Z pôvodnej stavby totiž zostali len vonkajšie múry, centrálne schodisko a plot. Tento obal domu kedysi ukrýval tri samostatné byty – teraz je jeho dispozícia otvorená a všetky poschodia domu sú prepojené do jednej obytnej jednotky.

Premena švajčiarskeho domu 16

Originálne riešenie – betónové panely s otvormi

Prepojenie medzi jednotlivými poschodiami architekt zdôraznil originálnym spôsobom: vložil do stien popri schodisku otvorené betónové prvky. Osadenie týchto betónových panelov s otvormi namiesto uzatvorených stien sa ukázalo byť veľmi efektným riešením aj z hľadiska tepelnej a zvukovej izolácie.

Teplo, svetlo a zvuk prechádzajú medzi jednotlivými podlažiami, čo umožňuje členom rodiny komunikovať, aj keď sú na rozličných podlažiach. Navyše, tieto špeciálne dutiny slúžia ako úložné priestory.

Originálne riešenie betónové panely s otvormi

Ako je riešená dispozícia?

Na prízemí trojpodlažného domu sa nachádza obývacia izba a kuchyňa prepojená so záhradou. Na prvom poschodí je strategicky umiestnená spálňa rodičov a najvyššie sú izby pre deti. Rodičovské podlažie má 80 štvorcových metrov a je riešené ako otvorený multifunkčný priestor.

Na prízemí trojpodlažného domu sa nachádza obývacia izba a kuchyňa

Architekt nemá rád priestory určené na jeden účel, preto je jeho ideálny domov otvorený, s malým množstvom nábytku, čo najmenším počtom dverí a diskrétne zabudovanými skriňami. V prípade potreby je možné odčleniť niektoré časti priestoru posuvnými dverami. Tie dokážu inokedy jednoducho zmiznúť medzi stenami a priestor sa otvorí.

House ERG v skratke
Architektonický ateliér: Ralph Germann architectes
Hlavný architekt: Ralph Germann
Lokalita: Montreux, Švajčiarsko
Rok realizácie: 2014
Plocha: 260 m2

Sabína Zavarská
Foto: Lionel Henriod

Komentáre