Kamenná chalupa bola kedysi hospodárskou stavbou

image 84441 25 v1

S rekonštrukciami pôvodných hospodárskych budov sa v ostatnom čase roztrhlo vrece. Táto však stojí za pozornosť. Nachádza sa v Tufi d'AGNA – v malej osade krásnej horskej oblasti Corgnilio v Taliansku. Kedysi predstavovala útočište pre pastiera a jeho zvieratá, po rekonštrukcii, ktorú navrhli architekti z talianskeho štúdia Studio Contini, sa premenila na príjemné miesto na trávenie letných dní či víkendov.

Pokojný príbytok na leto

Celoročné využitie stavby je v tejto lokalite problém, pretože je vzdialená od zdrojov, preto sa architekti orientovali na letné, sezónne využitie objektu – a v tom zmysle je aj projektovaný. Nemôžeme čakať, že po vstupe dovnútra nájdeme vysoký štandard, to ani nebolo úmyslom, ani by to nebolo možné. Napriek tomu môže byť skvelým príbytkom na trávenie skutočnej dovolenky bez technológií a stresu, v lone prírody a prírodných materiálov.

Interiér je skromný, ale príjemný

V interiéri nájdeme na prízemí jedálenskú časť s kuchynkou, po schodoch vyjdeme do miestnosti, v ktorej sa nachádzajú dve manželské postele a úložné priestory.

Veľmi atmosféricky pôsobí interiérové obloženie z kameňa. Veľkým dvojitým obdĺžnikovým zasklením na jednej z užších strán domu dosiahli architekti prienik čo najväčšieho množstva prirodzeného svetla, a tak aj úsporu energie.

Pitná voda je privádzaná z neďalekého zdroja, odpadová prechádza čističkou a je určená na ďalšie použitie. Špeciálne riešená strecha poskytuje ochranu budovy a záruku dlhoročnej životnosti, minimalizuje únik tepla.

Chceli zachrániť čo najviac z pôvodného

Neďaleko od chatky tečie pramenitá voda. Lesný porast v okolí bol tiež dôvodom, prečo sa architekti rozhodli za hlavný cieľ rekonštrukcie zvoliť trvalú udržateľnosť stavby a zachrániť čo najviac z pôvodného stavu. Taktiež jej podoba čerpala z pôvodného charakteru budovy.

Mnohé časti budovy sa však nachádzali v zlom stave a bolo ich potrebné vymeniť – najmä drevené. Bolo tiež potrebné doplniť niektoré technologické prvky, aby dosiahli jednoduchý vzhľad konštrukcie vonkajšieho posedu, ktorý sa nachádza vedľa stavby. Za vonkajšou terasou je malá miestnosť s technickými nevyhnutnosťami.

Kameň z každej strany

Svedkom histórie je aj kamenné obloženie – obvodové steny z kameňa sú jednou z najdôležitejších charakteristík pôvodnej stavby. Pod posedom sa tiež nachádza kamenná dlažba identická s obložením múrov.

Zo strany, kde sa nachádza vchod, je zachovaný pôvodný charakteristický vzhľad najviac – z každej strany vstupných dverí sa nachádza klasické malé okienko, ktoré je z hornej strany, podobne ako dvere, zdobené rovnomerne naukladanými kameňmi tak, ako je to v týchto končinách stavebnou tradíciou.

Sebestačná vďaka vlastnej energii

Chata je dnes úplne nezávislá od energetických zdrojov, potrebnú energiu vyrába fotovoltický systém pozostávajúci z dvanástich 290 W panelov. Nachádzajú sa na streche či prekrytí posedu. Vyrobená elektrina sa používa na osvetlenie, varenie a ohrev vody, rovnako aj na elektrické vykurovanie, ktoré je doplnené kozubovými kachľami s výkonom 6,5 kW.

Premena starej hospodárskej budovy na chatu v kocke
Architekti: Studio Contini Architettura
Lokalita: Corgnilio, Parma, Taliansko
Hlavný architekt: Marco Contini
Spolupracovníci: Sara Chiari, Matteo Zaccarelli
Plocha: 68 m²
Rok ukončenia realizácie: 2015

Sabína Zavarská
Zdroj: homeworlddesign.com, archdaily.com, Studio Contini
Foto: Studio Contini

Komentáre