Víkendový dom Zilvar – nízkoenergetická stonožka

image 71216 25 v1

Na konci ulice malej osady neďaleko Hradca Králové stojí víkendový dom, ktorý si majitelia postavili na relaxáciu a odpočinok od rušných ulíc mesta. Okolie, plné lúk, polí a lesov, vytvára takejto stavbe ideálne podmienky.

Dom bol navrhnutý architektmi z Pražskej ASGK Design ako montovaná drevostavba s nízkoenergetickým štandardom a svoj netradičný názov získal po dávnom majiteľovi pozemku. Farebným vyhotovením výborne zapadá do okolitej prírody a napriek modernému spracovaniu pôsobí na pohľad jednoducho a príjemne.

Celá konštrukcia domu je pre vysokú hladinu spodnej vody v okolí osadená na súbore betónových monolitických pilierov. Pod domom teda vznikla prevetrávaná medzera, ktorá zjednodušila riešenie podlahy a opticky odľahčila celú stavbu. Nosná konštrukcia je navrhnutá ako rámová z KVH hranolov, opláštená OSB doskami, ktoré sú vyplnené minerálnou vatou.

Tvar domu je na prvý pohľad jednoduchý a svojím vonkajším spracovaním sčasti pripomína klasické dedinské stodoly alebo chalupy. Pri bližšom preskúmaní však vyjdú najavo detaily, ktoré mu dodávajú jedinečný výzor. Fasáda je tvorená zvislými smrekovcovými palubovkami, ktoré zblízka zaujmú svojou trojfarebnou textúrou. Rovnaké palubovky boli použité ako krytina zalomenej pultovej strechy, čo domu dodáva unifikovaný výraz. Zaujímavé je tiež zakomponovanie posuvných drevených okeníc, ktoré plnia bezpečnostnú funkciu a v horúcich letných mesiacoch kryjú okná a terasu. Z dvoch strán domu sa totiž nachádzajú zošikmené terasy s pomerne rozmernými zasklenými plochami, ktoré opticky spájajú interiér s okolitou prírodou.  

Podobne ako fasáda, aj interiér je riešený obkladom z drevených paluboviek. Priestorovo je dom nepravidelne členený, a to vďaka zošikmeným terasám a zalomenej pultovej streche, ktorá rozdeľuje priestor na poschodí na dve samostatné plochy. Tie slúžia ako spálne a každá z nich má samostatné schodisko. Takýmto konštrukčným riešením sa dosiahol dostatok súkromia v spálňach, no zároveň sú obe priestorovo prepojené s priestrannou spoločenskou miestnosťou na prízemí, ktorá je príznačne nazvaná svetnica (ako svetnica sa označovali obytné miestnosti s pecou v chalupách na dedine). Interiér prekvapí malými detailmi, ako je napríklad úložný priestor pod podlahou vo vyvýšenej časti svetnice alebo stará priemyselná lampa v kuchynskej časti, ktorá kontrastuje s dreveným obkladom stien.

Zilvar získal čestné uznanie Grand Prix architektov za rok 2014 v kategórii rodinný dom a vďaka svojmu modernému vyhotoveniu v tradičnom kontexte si ešte dlhé roky udrží svoju morálnu hodnotu.

Peter Rypák
Foto: Veronika Nehasilová, Gabriela Kaprálová