Partneri sekcie:

Dom V: Novodobá architektúra obklopená tradičnou zástavbou

V centre mestskej časti Bratislava-Vajnory dokončili v roku 2019 realizáciu rodinného domu pre mladú rodinu. Na prvý pohľad ide o nenápadnú stavbu, ktorá svojím vzhľadom zapadá do miestnej pamiatkovej zóny Vajnory. Interiér však prekvapí nečakaným priestorovým zážitkom.

Príbeh Domu V sa začal na dlhom úzkom pozemku, na ktorom bol starý dom. Z hľadiska tradičnej vidieckej zástavby bol hodnotný, ale mal narušenú statiku. Objekt preto museli zbúrať. Tým sa však jeho úloha neskončila – tehly sa znovu využili a vyrástli z nich nové obvodové múry na stope pôvodného domu.

Tradičný vzhľad pôvodného domu bol pre architektov zdrojom inšpirácie. Jeho pôdorys prezradil čo-to o skromnej šírke pozemku a dalo sa z neho vyčítať aj niečo o živote v minulosti.

Smerom od ulice v ňom bola izba, takzvaný pitvor, ktorý tvoril prostrednú časť domu a pomyselný komunikačný uzol. Z pitvora bol ďalej prístup k ostatným miestnostiam. Zo zadnej časti domu pokračoval pozemok až k humnám a viniciam. Niečo z tohto usporiadania našlo svoje využitie aj dnes.

Šikmá strecha pre 21. storočie

Architekt Martin Skoček navrhol Dom V spôsobom, ktorý rešpektuje trojuholníkové štíty okolitých domov. Nemožno si nevšimnúť, že si tu šikmá strecha našla svoje uplatnenie nielen z čistej nevyhnutnosti. Vďaka riešeniu bez rušivých prvkov, ako sú vikiere či dlhé presahy, získal rodinný dom modernú minimalistickú formu.

Nenápadný exteriér je bohato kompenzovaný neobvyklým interiérom, ktorý hneď vo vstupných dverách rúca prvotnú ilúziu o klasickom jednoposchodovom dome s rovnými stropmi a odhaľuje skutočnú veľkosť centrálneho priestoru. Ten je štedro zväčšený o objem, ktorý by bol inak súčasťou povaly či obytného podkrovia.

Šikmé stropy v dome prispeli k vzniku osobitého tvaroslovia. V každej miestnosti podvedome pripomínajú tradičné črty ľudového domu. Všetky miestnosti majú originálnu atmosféru, či už ide o impozantné bazilikálne osvetlenie v kúpeľni alebo útulné malé okno s predelmi v miestnosti orientovanej do ulice.

Dom V.
Dom V. | Zdroj: Matej Hakár

Okná fungujúce ako rám

Dispozičné riešenie domu zodpovedá potrebám mladej rodiny. Okrem bežných prevádzkových požiadaviek však poskytuje aj niečo navyše – spojenie s exteriérom. Každá zóna domu má špecifický výhľad do záhrady. Okrem iného odzrkadľuje aj to, na čo sa miestnosť využíva.

Najbližšie k ulici sú izby najviac uzatvorené. Predzáhradka, na ktorú je odtiaľ výhľad, má striedmy charakter. Z obytnej miestnosti s veľkými oknami sa vychádza na dvor, kde je najväčší podiel spevnených plôch. Smerom do záhrady je v spálni jedno veľké okno, ktoré vytvára spojenie so zeleňou hneď po prebudení.

Dom V.
Dom V. | Zdroj: Matej Hakár

Materiály, ktoré netreba skrývať

V celom dome sú použité hlavne materiály bez povrchových úprav. Okrem estetickej funkcie sa týmto riešením zároveň šetrí na nákladoch. Jednoliata podlaha tvorí neutrálne pozadie režnému murivu.

Drevený krov plní funkciu strešnej konštrukcie, no nemožno si nevšimnúť, že ide o netradičné riešenie tohto prvku. Za pozornosť stojí najmä detail nad oknom, ktorý je výsledkom spolupráce so statikom. Takáto súhra materiálov nie je samozrejmosťou, je potrebné rešpektovať isté nepísané pravidlá – jemný dekor znesú aj väčšie plochy, dynamický dekor väčšinou možno použiť len z mierou ako ozdobu.

Tradičnými materiálmi sa okrem iného podarilo dosiahnuť aj nadčasovosť stavby, a to bez straty vzdušnosti a kontaktu s prírodou. Prípadné napätie medzi tradičnými prvkami a súčasnou geometriou zjemňujú umelecké diela a osvetlenie svetlíkmi.

Dom V.
Dom V. | Zdroj: Matej Hakár

Dom V

Architekt: Martin Skoček
Spolupráca
: Ing. arch. Lucia Uhnáková, Ing. Marián Krajči, Ing. Jánoš Kállay, Labak (záhradná architektúra)
Zastavaná plocha: 183 m2
Podlažná plocha: 156 m2
Návrh: 2016 – 2017
Realizácia: 2017 – 2019
Adresa: Vajnory, Bratislava, Slovensko

 Katarína Vankušová
KategórieRodinné domy