Časom poznačený farmársky dom premenili na luxusnú rezidenciu

image 75438 25 v1

Dom, ktorý vlastnia dvaja výskumní pracovníci, potreboval radikálnu rekonštrukciu. Svoje obydlie majitelia zverili do rúk skúsených profesionálov z newyorského architektonického štúdia Cooper Joseph Studio a výsledok je ohromujúci. Z ošumelého dvojposchodového domu vznikla moderná svieža rezidencia, ktorá spĺňa všetky predstavy klientov o komfortnom a estetickom bývaní.

Dom sa nachádza na miernom svahu, z ktorého je výhľad ponad vinice v Sonome, v Kalifornii. Redizajn a prestavba kompletne zmenili proporcie a dispozíciu domu, pričom sa podarilo vytvoriť kompaktný priestranný interiér a zaujímavý nadčasový exteriér.

Majitelia, ktorí sa venujú farmárskym projektom, vyznávajú filozofiu „locavore“ – local-vore – to znamená, že preferujú zásobovanie trhu a takisto nakupovanie surovín z lokálnych zdrojov. Na svojom pozemku pestujú olivy a starajú sa o včely. Vzhľadom  na ich životnú filozofiu požadovali, aby rekonštrukcia priniesla viac výhľadu do prírody, aby bolo využité drevo a lokálne zdroje pri výstavbe nových prvkov.

Nápad architektov inštalovať pole solárnych panelov, ktoré energeticky pokryje celú prevádzku nehnuteľnosti, majiteľov nesmierne potešil. Dokonca sa podarilo situáciu vyriešiť tak, že prebytočná energia, ktorú solárne panely vyprodukujú, je odvádzaná lokálnemu poskytovateľovi energie – Pacific Gas and Electric – a vďaka tomu nič nevyjde nazmar.

Dve podlažia poskytujú podlahovú plochu 204 m². Hlavná fasáda smeruje na sever, vzhľadom na želaný výhľad ponad vinice. Ďalšími výhodami sú jemný severný vánok a nepriame denné osvetlenie, ktoré v bohatom objeme prúdi do priestoru. Pôvodná severná terasa bola odstránená a nahradila ju zasklená stena a nová drevená terasa vytvorená zo zreštaurovaného dreva starej terasy.

Celkovo sa architekti snažili využiť čo najviac z pôvodných materiálov tak, aby bol odpad a potreba nových komponentov minimálna. Veľkú vizuálnu zmenu zapríčinili nové nátery a povrchové riešenia. Okrem pôvodných materiálov využili pri rekonštrukcii aj odolné drevo Ipe, ktoré sa v Strednej a Južnej Amerike vyskytuje v hojnom množstve. Lamely, ktoré slúžia ako obklad celej hornej časti domu, dodávajú stavbe nielen stabilitu a odolnosť, ale aj vizuálne dokresľujú neutrálnu spodnú sivú časť.

Pôvodná obývacia izba bola odstránená a vznikol otvorený priestor, ktorý zvýrazňuje priestrannosť a nový ráz celého interiéru.  Vo vnútri panuje dub, ktorý je použitý nielen na podlahovú krytinu, ale aj na kuchynský kút, schodisko, veľkoformátové drevené panely v obývacej časti či stropný obklad na terase. Vnútorné vybavenie je rovnaké ako v pôvodnom dome, usporiadanie a celková dispozícia však úplne zmenili vizuál aj funkčnosť priestoru.

Prehľad:
Lokalita: Sonoma, Kalifornia, USA
Realizácia: 2010
Klient: Privátny
Architektonické riešenie: Cooper Joseph Studio
Podlahová plocha: 204 m²

Text: Anna Martausová
Foto: Elliott Kaufman Photography
Zdroj: homedsgn.com