Partner sekcie:
  • ABB

Aby neprišli o pokoj ani vo veľkomeste

V súčasnosti je bežné, že ľudia z mesta hľadajú únik vo vidieckom svete, ale niekedy okolnosti prinesú opačnú situáciu. Dvojica s dvoma psami, ktorá bývala v pokojnom vidieckom prostredí, sa musela presťahovať do veľkomesta, akým je Seattle. O svoj pokoj a pohodlie však prísť nechceli. Aký dom pre nich navrhli architekti?

Do nového vložili to najlepšie

Nielen pokoj a pohoda, ale aj prepojenie vnútorného a vonkajšieho prostredia bolo pre dvojicu zvyknutú žiť na vidieku veľmi dôležité. Pôvodný dom bol však už zbytočne veľký. Nový projekt vyfiltroval všetko najdôležitejšie pre tento pár a umiestnil to do menšieho pohodlného domu v meste.

Architekti interiér i exteriér naplno prispôsobili špecifickým potrebám, vkusu a aktivitám domácich, museli však dodržať skromný rozpočet. Výsledkom je jednoduchý, ale dôvtipný a efektívny projekt, ktorí sami autori označili za dielo skvelej vzájomnej spolupráce s domácimi.

Aby dovnútra prenikol len pokoj

Dizajn vychádza z jednoduchej modernej štruktúry a z dôrazu na čistotu materiálov. Dôležité bolo vytvoriť dom, ktorý bude otvorený, svetlý, poskytne výhľady do prírody, ale aj dostatok súkromia. Majitelia túžili po čo najužšej integrácii nového domova do prostredia tak, aby aj dovnútra prenikol pokoj, no ruch, aby bol čo najviac odfiltrovaný. Na rohovom pozemku v meste si tieto želania vyžiadali dôsledné riešenie minimalizujúce mestské negatíva.

Súkromné átrium

Átrium uprostred domu vytvorilo vonkajší súkromný priestor, chránený pred cestou a pohľadmi okoloidúcich zelenou stenou, a zároveň vnieslo do interiéru svetlo i transparentnosť. Jeho súčasťou je drevená terasa poskytujúca domácim oddych alebo možnosť vonkajšieho stolovania – nadväzuje na jedáleň spojenú s kuchyňou. Slnečná južná a západná časť pozemku sú vyčlenené ako záhrada. Takto navrhnutý a dnes už aj realizovaný dom je zároveň efektívny a hospodárny.

Aký materiál použili?

Veľká časť prízemia je zasklená, okrem skla architekti použili cementové panely. Horné podlažie patrí spálni s vlastnou kúpeľňou a je obložené prirodzene zvetranými cédrovými doskami. Komín, záhradný domček a dom zo strany nádvoria sú obložené opáleným drevom.

Pohoda aj s obmedzeným rozpočtom

Pre obmedzený rozpočet sa tvorcovia projektu zamerali najmä na kľúčové priestory obydlia a ostatné riešili čo možno najjednoduchšie. Okrem hlavných obytných miestností a hygienického zázemia na prízemí nájdete aj knižnicu. Vchod do domu sa nachádza medzi hlavnou stavbou a domčekom na odkladanie náradia a nadväzuje naň ďalšia terasa.

RD Helen street v skratke
Architektonický ateliér: mwworks
Hlavní architekti: Eric Walters, Steve Mongillo
Lokalita: Seattle, USA
Plocha: 211 m2
Realizácia: 2017
Sabína Zavarská
Foto: Andrew Pogue

Komentáre