Telocvičňa zaliata slnkom

image 79216 25 v2

Rakúski architekti Helmut Dietrich a Much Untertrifaller sa zameriavajú na architektúru z dreva. Jednou z ich drevených realizácií je i škola a telocvičňa v rakúskom meste Klaus.

Dôvodom na rekonštrukciu bol naliehavý stav pôvodnej budovy a najmä vysoké náklady na jej prevádzku. Požiadavkou teda bolo nielen vytvoriť lepšie prostredie pre žiakov, ale aj postaviť počas rekordného času – za 18 mesiacov od výberu súťažného projektu – budovu, ktorá bude energeticky pasívna. To znamená, že spotrebuje menej ako 15 kWh/m² celkovej energie za rok a spĺňa všetky parametre pasívnej výstavby.

Súčasťou školy sa stala telocvičňa s priestormi pre denný výukový program, športové kluby i rôzne kultúrne udalosti.

Súčasťou školy sa stala telocvičňa s priestormi pre denný výukový program, športové kluby i rôzne kultúrne udalosti.

Telocvičňa Klaus

Budova školy má pôdorys v tvare písmena L a vďaka tomu vymedzuje priestor nádvoria. Časť budovy, ktorá funguje ako prepojenie medzi školou a jej telocvičňou, zastrešuje na úrovni prízemia cestu k telocvični a na jej poschodí sa nachádza rozsiahla knižnica. V druhej časti trojpodlažnej budovy sú umiestnené jednotlivé triedy s oknami na východnú a západnú stranu.

Interiér zaujme mimoriadnou atmosférou a impozantnou drevenou konštrukciou.

Interiér zaujme mimoriadnou atmosférou a impozantnou drevenou konštrukciou.

Hlavnou devízou je dostatok svetla.

Hlavnou devízou je dostatok svetla.

Drevený raster

Druhá fáza projektu akceptovala potrebu rehabilitačnej telocvične (neskôr by mal ešte pribudnúť bazén) a vytvorila nové priestory na denný výukový program, športové kluby a rôzne udalosti. Budova, ktorá vyrástla len kúsok od hlavnej cesty, sa natíska na úzke krídlo budovy školy zo západnej strany a chráni tak učebne od ruchu z komunikácie. Skladá sa z veľkej športovej haly s príslušnými vedľajšími miestnosťami. Viacúčelový areál sa nachádza na severnej strane, ďalej sú tu menšie tréningové miestnosti, klub pre žiakov, ale i hudobná skúšobňa.

Dôraz sa kládol i na zdravé vnútorné prostredie.

Dôraz sa kládol i na zdravé vnútorné prostredie.

Svetlíky v rafinovanej sieti

Svetlíky v rafinovanej sieti

Nová športová hala zaujme predovšetkým svojou mimoriadnou atmosférou a impozantnou drevenou konštrukciou. Sieť hlboko zapustených svetlíkov zarámovaných dreveným rastrom zalieva halu denným svetlom. V slnečných dňoch prúdi svetlíkmi do haly denné svetlo. Pri dennej oblačnosti ho nahradí umelý zdroj svetla. Ten je zabudovaný hlboko v drevenej konštrukcii, aby sa tak predišlo prípadnému rozbitiu.

Ide to

Telocvičňa i škola v obci Klaus sú dôkazom, že je možné vytvoriť kvalitné a príjemné prostredie bez zbytočne veľkých nákladov a pritom ešte šetriť zdroje energie. Ako hovoria architekti: „Podarilo sa nám znížiť náklady na stavbu, takže bola len o 3 % drahšia ako priemerná stavba, a pritom znížiť náklady na energie o 70% v porovnaní s budovou starej školy. Nebolo pritom potrebné uberať na kvalite architektonických detailov.“  

Situácia

Situácia

Telocvičňa Klaus
Miesto: Klaus, Vorarlbersko
Architekt: Dietrich l Untertrifaller architekti
Klient: Obec Klaus
Dokončené: 2015

TEXT: kk
FOTO: Marcello Girardelli, Patricia Weisskirchner

Článok bol uverejnený v časopise ASB.