Miesto nádeje pre onkologických pacientov

image 71576 25 v2

Dánske mesto Næstved sa môže pýšiť novým poradenským centrom pre onkologických pacientov. Stavba za z takmer 2 milióny eur od architektonického štúdia Effekt z Dánska, zastrešuje okrem poradenstva aj voľnočasové aktivity pre pacientov. Cieľom návrhu malo byť vytvorenie miesta, ktoré by malo skôr zanechávať pocit útulného domova ako inštitúcie.

Tvar stavby je vytvorený ako súbor 7 budov, ktoré vyzerajú ako rodinné domy, pričom každá časť je určená pre iný účel.

Tvar stavby je vytvorený ako súbor 7 budov, ktoré vyzerajú ako rodinné domy, pričom každá časť je určená pre iný účel.

Výzor rodinných domov dopĺňajú sedlové strechy s rôznymi sklonmi, celkovo tak objekt pripomína radovú zástavbu.

Výzor rodinných domov dopĺňajú sedlové strechy s rôznymi sklonmi, celkovo tak objekt pripomína radovú zástavbu.

Poradenské centrum sa nachádza čiastočne v rodinnej zástavbe, takže svojim vzhľadom výrazne nevytŕča.

Poradenské centrum sa nachádza čiastočne v rodinnej zástavbe, takže svojim vzhľadom výrazne nevytŕča.

Každá časť je navrhnutá a vybavená pre iný účel. Vo vnútri nájdete knižnicu, kuchyňu, klubovňu, telocvičňu, obchod, wellness a administratívne priestory.

Každá časť je navrhnutá a vybavená pre iný účel. Vo vnútri nájdete knižnicu, kuchyňu, klubovňu, telocvičňu, obchod, wellness a administratívne priestory.
Fasáda domu je vytvorená z bielych cementovláknitých dosiek, ktoré sú uložené horizontálne. Výnimku tvoria dve fasády zo zvislo uložených drevených dosiek pre zvýraznenie vstupu do objektu.

Fasáda domu je vytvorená z bielych cementovláknitých dosiek, ktoré sú uložené horizontálne. Výnimku tvoria dve fasády zo zvislo uložených drevených dosiek pre zvýraznenie vstupu do objektu.

V strede sa nachádzajú dva dvory, s vysadenou zeleňou a záhradným nábytkom, ktoré rozširujú spoločenské priestory interiéru. Vďaka obklopeniu zo všetkých strán sú dvory dobre odhlučnené.

V strede sa nachádzajú dva dvory, s vysadenou zeleňou a záhradným nábytkom, ktoré rozširujú spoločenské priestory interiéru. Vďaka obklopeniu zo všetkých strán sú dvory dobre odhlučnené.

Interiér je vybavený dreveným nábytkom a podlahou, celkovo pôsobí útulne a komfortne.

Interiér je vybavený dreveným nábytkom a podlahou, celkovo pôsobí útulne a komfortne.

Na ploche 740 m2 je dostatok miesta aj pre malú telocvičňu.

Na ploche 740 m2 je dostatok miesta aj pre malú telocvičňu.

Hlavné časti objektu sú medzi sebou dobre poprepájané aby poskytovali lepší priestor k spoločenskej interakcii medzi pacientmi, personálom a návštevou.

Hlavné časti objektu sú medzi sebou dobre poprepájané aby poskytovali lepší priestor k spoločenskej interakcii medzi pacientmi, personálom a návštevou.

Peter Rypák
Foto: effekt.dk