kulturne centrum valbanskom hlavnom meste tirana
Galéria(8)

Kultúrne centrum v albánskom hlavnom meste Tirana

Partneri sekcie:

Mešita, islamské centrum a múzeum harmónie náboženstiev. To by mali byť tri hlavné funkcie megastavby v centre albánskeho hlavného mesta. Víťazom medzinárodnej súťaže sa stal dánsky architektonický ateliér BIG. Ak sa projekt zrealizuje, budova s rozlohou 27-tisíc metrov štvorcových by nemala slúžiť len moslimom – mala by sa stať akýmsi majákom náboženskej tolerancie, ktorého funkciou bude okrem iného aj vzdelávanie verejnosti.

02 tirimage by big&glessner big image
07 minaret big image
06 tirimage by big&glessner big image
05 irimage by big&glessner  big image
04 tirimage by big&glessner big image
03 tirimage by big&glessner big image
kulturne centrum v albanskom hlavnom meste tirana 5130 big image
Budovy vyrastajú z dvoch rôznobežných línii a sú podmienené okolím: mestskou sieťou, ktorá volá po formovaní námestia a logickej urbanistickej štruktúre. Druhou podmienkou zadania bola orientácia hlavného múru mešity smerom k Mekke. Táto premena tiež otvára v priestore niekoľko ďalších námestí – dve menšie pri mešite a hlavné námestie s minaretom v prednej časti. Sú čiastočne uzavreté a slúžia ako pokračovanie priestoru určeného na modlitby – čo robí náboženstvo otvorenejšie a prívetivejšie a poskytuje príjemný tieň všetkým zúčastneným.

Tirana,kultúrne,centrum,Albánsko

Víťazný návrh architektonického ateliéru BIG porota vybrala spomedzi piatich finalistov, s dlhým nosom tentoraz odišli španielsky architekt Andreas Perea Ortega, francúzske architektonické štúdio, holandský ateliér SeARCH, ale napríklad aj londýnsky ateliér Zahy Hadid.

Tirana,kultúrne,centrum,Albánsko

Albánsko je križovatkou troch náboženstiev – prevažuje islam, po ňom nasleduje pravoslávne kresťanstvo a na chvoste sa nachádza katolícke vierovyznanie. Keďže v Albánsku až do roku 1990 panoval represívny komunistický režim, náboženstvá tu boli potláčané. Nové centrum by preto mohlo byť aj symbolom slobody, ktorú tento štát 46 rokov nemal.

Tirana,kultúrne,centrum,Albánsko,
–>–>
„O víťazstve tohto návrhu nás presvedčila schopnosť ateliéru zapracovať do návrhu otvorený verejný priestor, ktorý by sa vedel prispôsobiť dennému používaniu, ale aj veľkolepým náboženským obradom, pričom harmonicky spája Skandenbergovo námestie s mestom a jeho obyvateľmi naprieč vierovyznaniami,“ hovorí Edi Rama, v súčasnosti už bývalý primátor Tirany (od polovice mája je primátorom mesta Lulzim Basha). „Projekt zažiaril aj vďaka krásnej záhrade, ktorá obklopuje mešitu a centrum islamskej kultúry,“ dodáva. Posledným, no nemenej dôležitým faktorom výberu bol prístup architektov k financiám. „Správne stanovené financovanie projektu povedie k jeho úspešnej realizácii,“ dodal exprimátor.

Tirana,kultúrne,centrum,Albánsko

„Tento projekt je pre nás významný z viacerých dôvodov. V prvom rade je pre nás cťou podieľať sa na takejto ambicióznej obnove mesta Tirana, zvlášť keď nejde o náhodné obnovenie jednotlivých stavieb, ale naopak – o premyslený koncept. Po druhé – a to je asi najdôležitejšie – náboženská tolerancia je jednou z najväčších výziev súčasnosti, či už v politike, kultúre, alebo v urbanizme. S vybudovaním tohto centra Tirana opäť získa rovnováhu, keďže sa pridá k novovybudovanej pravoslávnej a katolíckej katedrále. Mesto sa tak stane príkladom pre ostatný svet ako globálne hlavné mesto náboženskej harmónie,“ povedal Bjarke Ingels, jeden zo zakladateľov ateliéru BIG.

Tirana,kultúrne,centrum,Albánsko

Mešita dokáže pojať okolo tisícky modliacich sa veriacich. Prostredníctvom unikátne riešeného exteriéru sa však tento priestor dokáže prispôsobiť a prijme až päťtisíc veriacich a počas piatkov až dvojnásobok – okolo desaťtisíc veriacich pri špeciálnych príležitostiach. Fasáda je pokrytá množstvom pravouhlých okien, inšpirovaných tradičnými moslimskými oknami, ktoré poskytujú tieň a súkromie, umožňujú však dobré prúdenie vzduchu a poskytujú výhľad. Budovy a ich fasáda budú vytvárať počas dňa zaujímavú tieňohru podľa toho, ako na ne zasvieti slnko.
Tirana,kultúrne,centrum,Albánsko

Mešita pre všetkých – nová mešita, Islamské kultúrne centrum a Múzeum náboženskej harmónie
Miesto:  Tirana, hlavné mesto Albánska
Investor:  mesto Tirana, moslimská komunita v Albánsku
Rozloha:  27 000 m2
Architekt: BIG – Bjarke Ingels Group

BIG – Bjarke Ingels Group, (tl)
Foto: BIG – Bjarke Ingels Group

Článok bol uverejnený v časopise ASB.