Starý Istropolis
Galéria(6)

Istropolis zbúrajú, developer dostal povolenie

Práce na ďalšej fáze pretvorenia zanedbanej zóny v okolí Domu odborov na vitálnu mestskú štvrť Nový Istropolis stále pokračujú.

Developer už má k dispozícii právoplatné rozhodnutie Mestskej časti Bratislava – Nové Mesto o odstránení súčasného Istropolisu. Spoločnosť zároveň potvrdila, že na mieste plánuje vytvoriť nový, živý priestor pre bývanie, prácu, trávenie voľného času a zachová aj kultúrno-spoločenskú funkciu.

„Na príprave projektu pracujeme viac ako štyri roky. Zorganizovali sme veľkú medzinárodnú architektonickú súťaž, ktorej víťazom sa stali renomované holandské ateliéry KCAP a Cityförster, vraví CEO spoločnosti Immocap, Martin Šramko.

V prvej polovici januára 2022 sa začne s montážou stavebného oplotenia okolo bývalého Domu odborov, ktoré okrem štandardnej funkcie poslúži aj ako komunikačný prostriedok s verejnosťou. V tejto fáze sa tiež začne s prvými prácami na fasáde a demontovaním mramorového obkladu.

Starý Istropolis
Starý Istropolis
Komplex bývalého Domu odborov Istropolism, vpravo je výšková kancelárska budova
Istropolis Bratislava
Vizualizácia Nového Istropolisu

Ako investor už na začiatku prisľúbil, tento obklad šetrne uskladní, aby bol pripravený na opätovné použitie priamo v Novom Istropolise. V prípade záujmu aj pre mestské či štátne organizácie. Rovnako zodpovedne sa postavil aj k umeleckým dielam a artefaktom, ktoré v spolupráci s expertnou firmou pred časom uložil v špeciálnom sklade a plánuje ich umiestniť v novom projekte.

Developer je pripravený kultúrno-spoločenskú funkciu na mieste zachovať aj v prípade, že štát o spoluprácu neprejaví záujem. V decembri sa totiž objavili informácie, že Nový Istropolis nebude nebude Národným kultúrnym a kongresovým centrom (NKKC). Ministrovi financií Igorovi Matovičovi sa totiž nepozdáva celý proces výberu výsledného projektu.

„Ak raz nejaké NKKC v Bratislave bude, tak sa jeho výber bude robiť cez transparentnú verejnú súťaž štát a žiaden záujemca sa okolo komisie ani len nešuchne,“ napísal na sociálnej sieti Igor Matovič. Ten okrem toho tvrdí, že výber výsledného projektu robili ľudia priamo napojení na víťazný návrh.

Občianske združenie Národné kultúrne a kongresové centrum obvinenie odmieta s tým, že všetky tri projekty dokážu Bratislavu pozdvihnúť. Ich pracovná skupina posudzovala možnosti z viacerých kritérií, pričom sa pri výbere finálneho návrhu prihliadalo na najmenej rizikový projekt.

„Ponúkli sme štátu a Občianskemu združeniu za NKKC spolufinancovanie vlastnými zdrojmi vo výške 15,6 milióna eur, vrátane poskytnutia pozemku ako aj vkladom zahraničného a vlastného know-how. Immocap nemá záujem byť prijímateľom štátnej pomoci na výstavbu NKKC, pretože tým je podľa uznesenia vlády Občianske združenie NKK,“ povedal Martin Šramko.

CEO spoločnosti dodal, že developer má stále záujem o dialóg s predstaviteľmi štátu aj s NKKC. Ak však štát o takúto formu spolupráce neprejaví záujem, budú sa hľadať iné možnosti financovania alebo úpravy kultúrnej časti projektu tak, aby bola kultúra zachovaná kultúra a zároveň bolo financovateľné zo súkromného kapitálu.

„Zachovanie kultúry v Novom Istropolise v každom prípade splníme, čo sme potvrdili aj zmluvným záväzkom voči mestskej časti Nové mesto,“ uzavrel Martin Šramko.

Immocap, red