Kontajner prerobili na atraktívny penzión

image 71201 25 v3

Takmer 30 m2 pohodlného ubytovania pre návštevu. To je výsledok experimentu architektonického štúdia Poteet Architects a investorky, ktorá sa  rozhodla "recyklovať" starý lodný kontajner. Toto plechové obydlie leží na záhrade za domom investorky. Okrem ekologicky prevedenej konštrukcie domu je v nej zabudovaný systém využitia odpadovej vody.

Namiesto základov je kontajner uložený na sade recyklovaných telefónnych stĺpov.

Namiesto základov je kontajner uložený na sade recyklovaných telefónnych stĺpov.

Zelená strecha, vysadená na oceľovom ráme, tvorí bariéru proti prehrievaniu pôvodného plechového stropu.

Zelená strecha, vysadená na oceľovom ráme, tvorí bariéru proti prehrievaniu pôvodného plechového stropu.

Kúpeľňa, pokrytá červeným plechom, je vybavená kompostovacou toaletou.

Kúpeľňa, pokrytá červeným plechom, je vybavená kompostovacou toaletou.

Podlaha aj steny sú vyplnené tepelne izolačnou penou a z interiéru pokryté bambusovými preglejkami.

Podlaha aj steny sú vyplnené tepelne izolačnou penou a z interiéru pokryté bambusovými preglejkami.

Kontajner má osadené presklené posuvné dvere, ktoré zabezpečujú dostatok osvetlenia počas dňa.

Kontajner má osadené presklené posuvné dvere, ktoré zabezpečujú dostatok osvetlenia počas dňa.

Text: Peter Rypák
Foto: Chris Cooper