Vyplnil prázdny priestor. Komplex Bastion Office Center získal certifikát LEED Gold

V poslednom roku pribudla v severnej časti centrálnej mestskej zóny Košíc administratívno-obchodná budova. V rámci zahusťovania zástavby vyplnila prázdny priestor medzi Továrenskou a Hviezdoslavovou ulicou. Budova svojím spracovaním a rozvrhnutím splnila dokonca prísne podmienky na udelenie certifikátu LEED Gold.

Cieľom výstavby bolo využiť niekdajšie nevyužívané parkovisko na výstavbu moderného administratívno-obchodného komplexu Bastion Office Center. Keďže projekt stojí na mieste za bývalým mestským opevnením, od slova bašta je odvodený aj jeho názov Bastion. Urbanistické riešenie stavby bolo dané typom okolitej zástavby – išlo o prieluku, ktorú bolo potrebné vyplniť.

Architekti tak vytvorili dva hlavné štvorpodlažné uličné trakty – na Továrenskej aj Hviezdoslavovej ulici. Kolmo na ne sú osadené tri päťpodlažné priečne krídla (symbolický odkaz na dávnu zástavbu trojicou domov), ktoré pomyselne levitujú nad podlažím prízemia.

V horných podlažiach pre zmenu ustupujú a prispôsobujú sa takto mierke ulice. V budove boli navrhnuté tri átriá, ktoré zabezpečujú denné svetlo aj v hĺbke dispozície.

Vnútorná dispozícia

Vnútorné komunikácie sú napojené na dve hlavné komunikačné jadrá, ktoré prechádzajú cez všetkých 9 podlaží, z čoho je šesť nadzemných. Prízemie je určené pre obchod a služby s recepciou nadväzujúcou na pasáž, ktorá prepája Hviezdoslavovu a Továrenskú ulicu. Prenajímateľné priestory na ostatných podlažiach sú určené pre administratívu.

Dve hlavné komunikačné jadrá sú doplnené jedným výťahom (a schodiskom z prvého podzemného podlažia), ktorý sa končí na prízemí oproti hlavnej recepcii. Dizajn fasád je zámerne strohý, nesnaží sa prekričať historické budovy v okolí. Dve hlavné uličné fasády sú použitím čiernej omietky zámerne potlačené, aby z nich „vyskočili“ žiarivo biele, mierne levitujúce „funkcionalistické“ objemy priečnych krídel.

Ustupujúce podlažia sú sklenené a takýmto spôsobom „rozpúšťajú“ objem stavby v oblohe. Certifikát LEED Gold si budova získala vďaka radu progresívnych riešení. Budova je chladená podzemnou vodou (free cooling), voda zo studne sa využíva aj ako úžitková na splachovanie toaliet, umývanie áut, zavlažovanie a podobne.

Vzduch, ktorý prúdi do budovy, sa filtruje, intenzita vetrania v každej zóne sa osobitne nastavuje podľa priebežne nameranej koncentrácie CO2 a optimálnych hodnôt vlhkosti vzduchu.

Veľkou devízou budovy je tiež sálavé kúrenie i chladenie zabudované v podlahe, ktoré v každom ročnom období vytvára priaznivú klímu bez pocitov prievanu. Okrem toho sú v bizniscentre energeticky úsporné LED svietidlá, inteligentné ovládanie intenzity svetla či bezbariérové vstupy.

Z čierneho objemu vystupujú do popredia tri biele trakty.
Z čierneho objemu vystupujú do popredia tri biele trakty. | Zdroj: ADF
Alexandra Müllerová

Článok bol publikovaný v ASB Špeciáli TOP 50 01/2021.