Chceli by ste pracovať v dome pri rieke?

Tomuto sa hovorí „iné“ pracovné prostredie! Čo by ste povedali na kanceláriu v dome pripomínajúcom stodolu na brehu rieky? V takomto prostredí sa musí podstatne lepšie pracovať ako v bežných priestoroch typu open space v sklených vežiakoch. Pražskí architekti Jiří Opočenský a Štěpán Valouch navrhli kancelárske domy, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako obytné a výborne zapadajú do okolia.

Premenlivá dispozícia, vzdušnosť, kontakt s riekou

Namiesto typických kancelárskych alebo polyfunkčných budov sa architekti pohrali s ideou vytvoriť priestor na prácu podobným štýlom, ako riešia rodinné domy. Teda, aby kancelárie zapadali do prostredia, v ktorom stoja, mali dostatok súkromia, ale tiež intenzívne prepojenie s exteriérom.

Kancelárske domy 3

Navyše, súčasťou rekonštrukcie bola tiež obnova pôvodnej chalupy a stodoly. V okolí sa nachádzajú hospodárske stavby a chalupy, a tak novostavby vychádzali z tohto štýlu. Výsledkom je jednotne pôsobiaca stavba so vzdušnou a podľa potrieb premenlivou dispozíciou a so silným kontaktom s prírodou – riekou, tečúcou hneď pri stavbe.

Kancelárske domy 15

Kancelárie sú otvorené až po strechu, praktickým riešením je možnosť oddeliť jednotlivé časti posuvnými dverami.

Pozrite si fotogalériu:

Rieka ako symbol úspechu

Celý nabielo omietnutý objekt skombinovaný so sklom a kamennou dlažbou pôsobí ako skupina malých rodinných domčekov. Má dva dvory – jeden bol používaný ako hospodársky, druhý ako záhrada. Vďaka veľkému zaskleniu sa architektom podarilo priamo do interiéru vtiahnuť rieku, ktorá má aj symbolický význam.

Projekt kancelárskych domov sa totiž stal sídlom spoločnosti RenoEnergie, ktorá sa zameriava na výrobu a predaj energie z obnoviteľných zdrojov. Vodné elektrárne prinášajú firme zisk, a tak výhľad na rieku symbolizuje silu a úspech. Okrem toho, samozrejme, vytvára veľmi príjemné pracovné prostredie.

Kancelárske domy 21

A čo materiály? V interiéri nájdete priznaný betónový strop aj drevený krov. Dopĺňa ich firemná pastelovomodrá farba.

Neformálne rodinné prostredie

Firma, ktorá v objekte sídli, zdôrazňovala požiadavku, aby architekti vytvorili neformálne rodinné prostredie, čo sa rozhodne aj podarilo. „Naším cieľom bolo postaviť kancelárie v súčasnom štandarde, pritom však nepokaziť atmosféru chalúp pri rieke.

Kancelárske domy 19

Dom je navrhnutý tak, aby na seba z dôvodu veľkosti nepútal pozornosť, ale aby jemne doplnil drobnú štruktúru zástavby. Nové stavby čiastočne vychádzajú zo stopy bývalého statku, vrátane brány pre vjazd áut. Navrhli sme dva jednoduché domy, širokým priehľadom otvorené k rieke,“ charakterizujú svoje zámery autori projektu. Pôvodná chalupa i stodola sú opravené.

Kancelárske domy 16

Dvor so studňou a marhuľou

Areál má dva dvory, tak ako kedysi. Ich účel je však iný. Prvý je vydláždený a funguje ako vstup a parkovacie státie. Tu sa nachádza aj zámočnícka dielňa na údržbu elektrárenských strojov. Druhý dvor je vnútorný – okolo neho sú kancelárie.

Kancelárske domy 17

Zaujímavý efekt vytvorilo vyvýšenie zatrávneného dvora o dva metre nad ulicu. Okrem trávy tu rastie novovysadená marhuľa, atmosféru dotvára pôvodná studňa s pumpou.

Kancelárske domy v skratke:
Architektonický ateliér: ov-a
Autori: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
Ateliér: ov-a
Spolupracovníci: David Balajka, Anna Schneiderová
Stavebník: RenoEnergie
Generálny dodávateľ: Stama prima, s. r. o.
Lokalita: Plzeň, ČR
Projekt: 2014
Realizácia: 2016
Zastavaná plocha: 167 m2
Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ov-a, Studio Petrohrad

Komentáre