Sklená fasáda zábavného centra MyZeil vo Frankfurte

sklena fasada zabavneho centra myzeil vo frankfurte

V prípade multifunkčného komplexu MyZeil uprostred Frankfurtu sa stiera hranica medzi strechou a fasádou, exteriérom a interiérom. Celé nákupné a zábavné centrum pokrýva sklená štruktúra, ktorá svojimi tvarmi pripomína rozbúrenú rieku plnú vodných vírov. Jej rozdelenie na trojuholníkové segmenty umožnilo architektom z talianskeho štúdia Fuksas vytvoriť pôsobivé deformácie, ktorými do útrob šesťposchodového komplexu privádzajú prirodzené svetlo.

Deformácia sklených fasád pomocou ich rozdelenia na trojuholníkové segmenty je pre štúdio Fuksas typická. V obrom meradle túto techniku využili pri stavbe milánskeho výstaviska, kde niekoľko výstavných hál prepojili kilometer a pol dlhou promenádou, ktorej sklená strecha sa divoko vlní. V nákupnom a zábavnom centre MyZeil vo Frankfurte využili deformáciu skla na vytvorenie tubusov prinášajúcich denné svetlo až do najnižších podlaží komplexu. Organická sklená fasáda spoločne s nadväzujúcimi interiérovými prvkami spája celý vnútorný priestor do jedného kompaktného vertikálneho mesta. Nájdete tu nielen nákupné centrum, ale aj veľké množstvo kancelárskych priestorov, štvorhviezdičkový hotel s konferenčným centrom, fitness centrum aj multikino.

V rámci objektu bolo okrem rôznorodého charakteru jednotlivých častí projektu nutné riešiť aj ich odlišné otváracie hodiny. Zatiaľ čo prvé dve poschodia patria obchodnému centru, ktoré sa večer zatvára, štvrté podlažie žije dlho do noci. Sú tu nielen reštaurácie a bary, ale aj vstup do multikina či recepcia kancelárií. Preto je štvrté poschodie z prízemia prístupné priamym eskalátorom dlhým 45 m, ktorý je v prevádzke dlho do noci. Pohyb po ostatných častiach komplexu s veľkosťou 77-tisíc štvorcových metrov zaisťuje systém eskalátorov a výťahov. Vďaka zasklenej fasáde a streche, ktorá pôsobí, akoby sa vlievala do veľkého átria, sa podarilo dostať na šesť poschodí nákupného a zábavného centra veľké množstvo prirodzeného svetla. Vďaka tomu pôsobí vnútorný priestor vzdušne a nadväzuje na vonkajšie prostredie.
.
MyZeil Shopping Mall
Architekt: Massimiliano and Doriana Fuksas
Klient: PalaisQuartier GmBH & CO., KG
Realizácia: 2002 – 2009, Nemecko

-vb-

Foto: Karsten Monnerjahn
Zdroj: FUKSAS

KategórieHotely a reštaurácie