Chránená vidiecka stodola a moderná drevostavba idú dokopy

image 88684 25 v1

Architekti z anglického štúdia Adam Knibb Architects poňali rekonštrukciu a rozšírenie stodoly trošku iným spôsobom, ako bývajú zvyčajne riešené podobné projekty. Zo starej chránenej stodoly v Hampshire vznikol obytný komplex v tvare písmena „L“. Moderná jednopodlažná prístavba je riešená minimalisticky a pokrytá drevenou fasádou, ktorá zaujímavo spolupracuje s pôvodnou kamennou stavbou, stojacou kolmo na ňu. Ako to dosiahli?

Podmienkou bolo zachovať úctu k historickej stavbe

Veľká samostatná stodola stojí neďaleko mesta Alresford. Zaberá juhozápadnú časť pozemku, obkolesujú ju iba stromy a polia. Pôvodná stodola má významnú históriu v rámci obce – bola súčasťou pôvodných veľtrhov oviec v roku 1792 a i neskôr bola hospodársky dôležitá. Majiteľ tejto zaujímavej stavby hľadal architektov, ktorí by historickej stodole vedeli navrhnúť nový moderný prírastok, ale zachovali pritom úctu a hodnotu starej stavby.

Aké boli hlavné ciele projektu?

Architekti zo štúdia Adam Knibb Architects si dali za cieľ včleniť modernú prístavbu nenápadne do prostredia a okolia stodoly, čo najviac v interiéri využiť prirodzené svetlo, zužitkovať fantastický výhľad a vytvoriť pre rodinu v dome spoločenské srdce. Veľmi zaujímavo je riešený predel, respektíve prechod medzi oboma stavbami – starou a novou prístavbou.

Tvorí ho kompletne zasklená pasáž bez rámov a so schodmi, ktoré vedú do starej časti stodoly. Práve tento spôsob spojenia nového so starým dáva kombinácii histórie a modernej stavby ľahkosť a nepôsobí rušivo. Navyše, vytvára intenzívne prepojenie medzi interiérom a okolitou prírodou.

Prechod medzi minulosťou a súčasnosťou

Veľmi pôsobivo vyzerá prepojenie moderného so starým zvnútra. V historickej časti je použitý nábytok v starých štýloch, rovnako i odhalená tehla a obrazy dýchajú minulosťou. Keď sa pozriete z modernej strany sklenej pasáže, môžete vidieť príjemnú miestnosť s kozubom a historickým nábytkom v starej časti, kým pri pohľade „z histórie do súčasnosti“, teda z pôvodnej stodoly do modernej časti cez zasklenú pasáž, vidíte moderný minimalisticky riešený jedálenský kút a tri užšie zvislé priehľady, ktoré i tu znásobujú presvetlenie priestoru a kontakt s exteriérom.

Ten je umocnený aj v ďalších častiach modernej prístavby – veľké posuvné dvere pri kuchynskej linke sú taktiež zasklené, a keď ich otvoríte, môžete variť takmer priamo v prírode.

Čo ukrýva prístavba?

V modernej prístavbe, ktorá pôsobí ako samostatná budova, je umiestnený spoločenský obytný priestor zahŕňajúci veľký kuchynský kút, jedálenský kút, priestor na neformálne posedenie a hygienickú miestnosť. Súčasťou prístavby je aj štúdio. Nový hlavný vchod je vytvorený práve v prístavbe a do starej časti sa vchádza cez ňu.

Postavené za päť dní

Zvislý drevený obklad, ktorý tvorí fasádu, napodobňuje okolité stromy a zároveň opticky odčleňuje novostavbu od historického objektu – jasne ukazuje, že je to súčasná práca. Prístavba je realizovaná z CLT panelov rezaných v Rakúsku. Vďaka ním bola stavba pripravená na inštaláciu vonku na mieste a realizovaná za päť dní.

Rozšírenie anglickej stodoly v kocke
Architekti: Adam Knibb Architects
Lokalita: New Alresford, Veľká Británia
Plocha: 92 m2
Rok projektu: 2016

Sabína Zavarská
Foto: James Morris

KategórieInteriérový dizajn