Partner sekcie:
  • CAD Studio

Byt v japonskom štýle

image 95818 25 v2

Radi sa obklopujeme peknými či zaujímavými vecami, vytváranie nášho prostredia ovplyvňujú aj rôzne teórie a zvyky národov, náboženstiev či krajín. Silný účinok môžu mať štýly a vplyvy s výraznými určujúcimi prvkami – farbami, vzormi, materiálmi, povrchovými úpravami, so zložitými či, naopak, jednoduchými tvarmi. 

Medzi takéto osobité a svojrázne smery patria aj japonská architektúra a dizajn. Preniesť tento štýl do srdca Európy a vytvoriť interiér s atmosférou ostrovnej krajiny na východe – presne to sa podarilo architektke Jane Šimánkovej z ateliéru Mio architects.

Prečo práve japonský štýl?

Investor sa zaujíma o východnú civilizáciu, náboženstvo, svetonázor, architektúru a napríklad i o zen, takže východiskovým zadaním na rekonštrukciu boli východná architektúra a dizajn, pohodová atmosféra interiérov, nie príliš moderná, chladná, nie neosobne dokonalá, ale dokonalá príjemne.

Aké sú hlavné črty japonského štýlu?

Ako prvé boli jasne definované zvolené materiály – používali sme vlastne len jeden odtieň dreva v kombinácii s bielou farbou a potom už len určité jemné akcenty. Jedným z nich sú napríklad posuvné dvere, ktoré majú evokovať japonské panely.

V návrhu sme vychádzali z dispozície samotného bytu. Samozrejme, že bolo nevyhnutné do jeho členenia určitým spôsobom zasiahnuť – búrali sa priečky, aby mohol vzniknúť jeden veľký obytný priestor, na druhej strane nám zostalo relatívne málo miesta na spálňu, ale ukázalo sa to ako výhoda – princíp typickej japonskej architektúry sa odrazil v riešení postele, ktorá je prepojená s pódiom a viac-menej vypĺňa celú miestnosť. Spálňa by mala vyvolávať príjemné pocity, ale nemusí byť veľká, toto riešenie môže byť teda východiskom i v prípade, že ide o relatívne malú miestnosť. Pódium ju zútulní a zjednotí celkový vzhľad.

Vyskytol sa pri realizácii nejaký problém?

V pôvodnom návrhu bolo riešenie trochu odlišné. Spálňa mala byť spojená so šatníkom, takže by mohla byť o niečo väčšia, ale zistili sme, že v tomto priestore vedú komíny, o ktorých sme nevedeli, preto sme boli nútení prispôsobiť riešenie novej situácii – kúpeľňu sme ponechali na pôvodnom mieste, teda medzi šatníkom a spálňou (takže do šatníka sa nedá chodiť priamo zo spálne). Ale funkčnosť bytu to podľa mňa, našťastie, nijako zásadne neovplyvnilo.

Nájdeme typické japonské riešenie napríklad v kúpeľni?

Kúpeľňa je riešená v zenovom štýle – snažili sme sa vyberať sanitárnu keramiku s oblými tvarmi, príjemnú na pohľad i dotyk, ktorá je prepojená s motívom riečnej mozaiky na podlahe. Celok dopĺňa ešte polep na stenách sprchovacieho kúta. Ten je z môjho pohľadu akoby navyše, úplne bežne tento dekoračný doplnok nepoužívame.

Za zaujímavý (pretože je jednoduchý a praktický) považujem spôsob zabudovania odtokového kanálika. Sprchový kút je vyspádovaný od hrany skla k stene a kanálik je umiestnený v podlahe pri stene, aby jeho inštalácia bola čo najjednoduchšia. Nemuseli sme používať klinky a zložité zabudovanie, ktoré by mohlo v podlahe na týchto miestach priniesť mnoho problémov.

Ako je riešené osvetlenie?

Osvetlenie celého priestoru je rozdelené do štyroch zón. Pretože sme v hlavnej časti nechceli viac znižovať strop inštaláciou podhľadov so zapusteným osvetlením, použili sme systém osvetľovacích líšt, ktorý umožňuje nielen osvetlenie celej miestnosti, ale aj smerovanie jednotlivých svetiel. Ak sa navyše časom ukáže, že je potrebné intenzívnejšie osvetlenie priestoru, stačí dokúpiť jednotlivé bodové svietidlá a pridať ich na lištu. Ako doplnkové osvetlenie slúžia lustre, ktoré sme použili ako závesný osvetľovací zdroj nad jedálenským stolom. Tie nám súčasne evokovali dnes pre japonskú architektúru určujúce čisté, hladké línie, to bola taká čerešnička na torte.

Doplňujúcim osvetlením sú vstavané svetlá v kuchynskej linke, atmosféru pomôže vytvoriť osvetlenie miestnosti cez chodbu a štvorcové otvory v stene.

Ako ste pristupovali k tejto ponuke, keď vás investor oslovil?

Nemuseli sme príliš rozmýšľať, pretože zadanie bolo príjemné a nakoniec i byt (aj keď v pôvodnom neutešenom stave) bol pekný priestor. Súčasne nám investor dal voľnú ruku, mohli sme teda uplatniť i rôzne drobné vylepšenia či zaujímavé riešenia na ozvláštnenie interiéru. Medzi ne možno počítať napríklad priehľady v stene oddeľujúcej chodbu a obývačku, v ktorých sú malé knihovničky. Nie vždy sa podarí klienta presvedčiť o týchto, povedzme, bonusoch navyše, neobyčajných alebo nezvyklých riešeniach, ktoré nemajú v interiéri inú ako viac-menej estetickú či dekoratívnu funkciu. Atmosféru bytu výrazne dotvorili nábytok a posuvné dvere na mieru, nábytok je ladený do jedného odtieňa dreva a súčasne svojím odtieňom korešponduje i s drevenou podlahou.

K bytu navyše patrí ešte terasa, ktorá umožňuje preniesť časť aktivít v lete von – nejde len o pohodlné sedenie, ako býva zvykom, ale súčasťou je i zelená záhrada a relaxačná časť so sprchou a ležadlami. 

Foto: Ing. arch. Vít Černý
Text: Daniela Bartošová