Atypický byt pre hosťa

image 77909 25 v1

Malá garsónka vo veľkorysom zrealizovaní predstavuje spôsob, ako sa vyrovnať s neveľkými priestormi. Vďaka jednoduchému a premyslenému dizajnu miestnosť nepôsobí stiesnene a zároveň spĺňa všetky základné požiadavky na bývanie. Jedinečný štýl a atmosféra v byte je výsledkom spolupráce architektov z kancelárie Mjölk a DDAANN.

Byt pre hosťa vznikol ako rozšírenie bytu majiteľa, ktorý sa nachádza na tom istom podlaží. V čase, keď práve byt nie je využívaný návštevníkmi, majiteľ odtiaľto vyráža na cyklistické trasy. Aj z tohto dôvodu sa v byte namiesto vane umiestnila sprcha – vhodná alternatíva pre športovcov a krátkodobých návštevníkov.

Starostlivému výberu podliehalo aj zvyšné vybavenie bytu. Jednotlivé prvky v domácnosti slúžia viacerým funkciám súčasne. Napríklad veľké okrúhle zrkadlo nie je osožné len na posledné úpravy minútu pred odchodom z bytu. Taktiež zdvojnásobuje pocit priestoru.

Hosťovský byt tvorí samostatne fungujúcu bytovú jednotku, hostia majú svoje súkromie, ale ostávajú aj v kontakte s hostiteľmi. Po vstupe do bytu upúta na prvý pohľad bicykel majiteľa ako stredobod záujmu. Vstavaná skriňa, do ktorej je bicykel vsadený, tvorí len kulisu a ostáva nenápadným zariadením bytu na odkladanie vecí. Udržať vchod takto nepreplnený býva veľkou výzvou aj vo väčších bytoch a v tomto prípade bolo tajomstvom úspechu skombinovanie minimalistického dizajnu a opatrnosti s dekoráciami.

Predsieň ďalej nadväzuje na kúpeľňu, komoru a obývaciu izbu s kuchynským kútom. V porovnaní s klasickým usporiadaním 1 + kk má byt pre hosťa túto miestnosť určenú na viac funkcií, ako je len úloha obývacej izby a TV miestnosti. Každá funkcia má svoju zónu a najväčší dôraz sa kládol na vizuálne rozdelenie kuchyne a spálne.

Rekonštrukcia zmenila byt úplne od základu. Sektorový nábytok bol nahradený nábytkom na mieru, ktorý určuje jednotlivé zóny využitia. Hlavný priestor bol rozčlenený na jednotlivé sekcie bez použitia priečok. Nič nebráni diagonálnemu pohľadu cez miestnosť, čo evokuje dojem priestornosti. Najbližšie k oknu stojí solitérna posteľ, je prispôsobená na spanie, posedenie aj na ukladanie posteľnej bielizne. V strede bytu je umiestnená zavesená knižnica, miesto pre pracovnú plochu a kuchynská linka s jedálenským stolom. Interiér svojou atmosférou pripomína japonský štýl – je ekonomický, zdržanlivý, tvorený čistými líniami. K tomuto ázijskému charakteru tvorby pridali autori kreatívny európsky prístup, ktorý bol zásadný pri práci v obmedzených podmienkach.

Základnou úlohou pri riešení malého bytu je poskytnúť priestor a svetlo na mieste, ktorému chýba oboje. Architekti našli východisko z tejto situácie použitím subtílnej drevenej konštrukcie. Tá lemuje kuchynskú linku, knižnicu a všetok nábytok, rozširuje sa po celom priestore. Lemovanie miestnosť nezahlcuje plnými objemami, spája jednotlivé zóny a všetky súčasne integruje do priestoru.

Útly drevený skelet akoby ,,prúdil“ okolo rozmiestneného nábytku cez celú miestnosť. Drevené orámovanie vykresľuje objem, ktorý je buď prázdny, alebo definuje obrys niektorého zo zariadení. Drevená konštrukcia pôsobí ako kľukatá cesta, ktorá vedie oko pozorovateľa z jednej funkčnej zóny do druhej.

Farebná kombinácia pozostávajúca z bielych stien a jednotnej polyuretánovej stierky neznie ako prísľub hlbokého zmyslového zážitku. Striedmy vzhľad ich povrchov sa však počas dňa mení. Cez veľké okno prúdi do bytu svetlo a farby z exteriéru, pre ktoré sa steny, strop a podlaha stávajú ideálnou platformou.

Autor: DDAANNMjölk
Lokalita: Praha, mestská štvrť Vokovice
Realizácia: 2015

TEXT: Katarína Vankušová
FOTO: Jakub Skokan, Martin Tůma/BoysPlayNice
ZDROJ: Fourfoursixsix