Kancelárska budova na Vajnorskej ulici bude mať po rekonštrukcii multifunkčné využitie

V exponovanej časti Vajnorskej ulice, neďaleko Trnavského mýta a najväčších športových stánkov v Bratislave, prebieha rekonštrukcia bývalej administratívnej budovy na polyfunkčný objekt s ponukou bývania a služieb. Náročná konverzia sa uskutočňuje počas prevádzky strediska kultúry, ktoré bude aj po realizácii súčasťou objektu. Rekonštrukcia by mala byť dokončená začiatkom budúceho roku.

Zložitosť rekonštrukcie vyplýva z rozhodnutia mestskej časti Nové Mesto o zachovaní prevádzky strediska kultúry, ktoré sa nachádza na prízemí tohto objektu, pričom vstup doň musel ostať na hlavnej ulici. Prízemie je teda akousi prechodnou zónou medzi kancelárskymi priestormi a strediskom kultúry.

„Celá rekonštrukcia sa tak stala technicky zložitejšou pre všetky strany a zároveň sa tým predražila,“ povedal pre ASB Ing. arch. Metodiy Monev z architektonickej kancelárie CAKOV + PARTNERS, ktorá vyhrala vyzvanú architektonickú súťaž na tento projekt.

„Jednoduchšie by bolo celú budovu asanovať, ale išlo o požiadavku mestskej časti, ktorú musíme rešpektovať. Keby sa budova zbúrala, celý nový stavebný proces by išiel rýchlejšie, a tým pádom by bol lacnejší. Navyše, neboli by ponosy okolia na stavebný ruch. Keďže pri každej rekonštrukcii treba rátať aspoň s 20 % navýšením financií oproti klasickej výstavbe, odrazí sa to aj na cene bytov.“

Mix funkcií

V tejto súvislosti treba podotknúť, že pôvodná administratívna budova pochádza z konca 70. rokov minulého storočia a nemala historickú ani technickú hodnotu. Kvôli splneniu požiadaviek mestskej časti však museli architekti s investorom pristúpiť ku konverzii. Tým sa zmenila funkcia budovy a ponechal sa z nej len nosný systém (stĺpy a niektoré časti nosných prvkov), pričom celý obvodový plášť sa dal dole.

Prečítajte si tiež: Spojí Vydrica rozdelené mesto? Ambíciu na to má

„Na základe súťaže sme budovu pristavali, nadstavali a vstavali a vytvorili sme v nej 55 ateliérov a bytov. Bude tam mix funkcií, pretože územný plán hovorí, že na tejto parcele má byť polyfunkčný objekt,“ približujú projekt architekti.

„Detailne sme si dali záležať na vnútornom delení budovy, ale aj na riešení verejného priestoru a vzťahu k okolitým budovám. Popri konverzii budovy tak revitalizujeme aj priľahlý verejný priestor – všetko na náklady developera.“

Interiér mezonetového bytu.
Interiér mezonetového bytu. |

Aktuálny stav

Súčasťou rekonštrukcie je aj obnova hlavného vstupu do strediska kultúry, ako aj renovácia celého foyer nachádzajúceho sa na prízemí budovy. Na prízemí budú aj maloobchodné priestory, ktoré sa budú prenajímať.

Na prvom poschodí bude administratívna časť, kde si chce developer urobiť svoje firemné sídlo, a na zvyšných šiestich podlažiach budú byty a ateliéry. Nedávno sa dokončili búracie práce, pričom skelet budovy je naplno odhalený.

Plánuje sa realizácia základovej jamy na garáž (ako príprava na budúci parkovací dom) a postupne sa začnú robiť nové konštrukcie – stropné dosky, zatepľovacie systémy atď. „Budova sa nachádza na exponovanom území mestskej časti a predstavuje typické mestské bývanie v lokalite s kompletnou občianskou vybavenosťou,“ dodáva architekt Kalin Cakov.

„Celý projekt bol pod prísnym dohľadom ešte predtým, ako sa pristúpilo k stavebným prácam. Po verejnej obhajobe a ďalších predstaveniach projektu aj samotné vedenie mestskej časti Nové Mesto uvítalo a uznalo, že je to zásah, ktorý prospeje celému okoliu. V našom projekte sme urobili všetky zásahy v súlade s územným plánom a technickými normami, navyše, každý krok kontrolujú zástupcovia mestskej časti. Zatiaľ všetko prebieha podľa plánu, o byty v tejto budove je veľký záujem.“

Neprehliadnite: Pražský loft v minimalistickém designu od ateliéru Cakov and Partners

POLYFUNKČNÝ OBJEKT VAJNORSKÁ 21
Miesto: Vajnorská ulica 21, Bratislava-Nové Mesto
Investor: Sympatia Group
Architekti: CAKOV + PARTNERS
Termín realizácie: 3. Q/2018 – 1. Q/2020
Úžitková plocha: 6 878 m2
Kancelárska plocha: 870 m2
Počet bytov: 55
Parkovací dom: 60 áut
Text: Ľudovít Petránsky
Vizualizácie, projektová dokumentácia: CAKOV + PARTNERS

Článok  bol uverejnený v časopise ASB 4/2019.

Komentáre