Moderný, funkčný, reprezentatívny. Piano Residence obohatil centrum Žiliny

Centrum Žiliny sa počas uplynulého leta obohatilo o polyfunkčný objekt s poetickým názvom Piano Residence. Je to vďaka originálnemu pôdorysu nenápadne pripomínajúcemu klavírne krídlo, ktoré sa „zabývalo do tónov mesta“ a prinieslo byty, apartmány, priestor pre administratívu aj obchod.

Piano Residence stojí na nároží ulíc Jána Milca a Vojtecha Tvrdého vo frekventovanom centre mesta. Objekt je prestavbou, nadstavbou existujúceho historického objektu a prístavbou v mieste pôvodného objektu z 50. rokov 20. storočia, ktorý musel byť vzhľadom na veľmi zlý stavebno-konštrukčný stav kompletne asanovaný.

Objekt je celkovo 5-podlažný s jedným podzemným podlažím, v dispozičnom riešení je koncepčne zachované pôvodné vnútorné átrium. Polyfunkčný charakter budovy má výraznú prevahu administratívnej, obchodnej a apartmánovej funkcie. Nachádza sa tu celkovo 20 apartmánov a 17 bytov.

Reprezentatívna dostavba

„Našou snahou bolo vytvoriť modernú, funkčnú a reprezentatívnu budovu, ktorá bude vytvárať architektonický akcent nárožia,“ hovorí Ing. arch. Andrea Klenovičová. „Zohľadnili sme výškové zaradenie sa do okolitej zástavby a vytvorili uličnú zástavbu s výškou maximálne päť nadzemných podlaží.“

V architektonickom riešení je zachovaný historický objekt v pôvodnom vyhotovení a s pôvodným výrazom fasád. Prístavba v mieste asanovaného objektu z 50. rokov 20. storočia je v pôvodnom pôdorysnom tvare so zachovaným átriom.

„Pravidelné členenie fasády okennými otvormi sme sa snažili oživiť nepravidelne vloženými obkladovými prvkami v čiernej farbe a celozasklenými plochami s podsvietením. Vzniká tak zaujímavá kompozícia v bielo-čiernom ladení s dôrazom na večernú ilumináciu,“ približuje ďalej architektka.

Zastrešenie tvoria rovné strechy. Najvyššie podlažie je oproti úrovni 4. NP priestorovo a pôdorysne ustúpené, čo zjemňuje vnímanie výšky budovy. Vonkajšie plochy átria a úrovne 4. NP, ktoré sú prístupné majiteľom bytov a administratívy, budú riešené drevenou terasovou podlahou v kombinácii so zelenými plochami. Podľa zástupcu investora JUDr. Patrika Kurimského chce Piano Residence dotvoriť atmosféru starých uličiek a spoločenské dianie Starého Mesta Žiliny.

„Myšlienka projektu Piano Residence vznikla s cieľom dotvoriť blokovú zástavbu na princípe osvedčeného urbanistického riešenia objektov v centrách úspešne rozvíjajúcich sa miest. Vďaka tomu sa pútavým, no zároveň nenásilným architektonickým riešením podarilo uzatvoriť mestský blok a docieliť moderné zosúladenie historických budov nachádzajúcich sa v blízkom okolí,“ vysvetľuje.

„Realizácia projektu bola v začiatkoch sprevádzaná zvýšenými nákladmi, ale i tak sa nám úspešne podarilo vybudovať dnes už kompletne predaný polyfunkčný objekt. Priniesli sme tak možnosť návratu občianskej vybavenosti do vekom zabudnutých častí mesta a zaslúžili sa o jeho čiastočnú revitalizáciu,“ hovorí Patrik Kurimský.

Pohľad na nárožie v križovatke ulíc V. Tvrdého a J. Milca
Pohľad na nárožie v križovatke ulíc V. Tvrdého a J. Milca | Zdroj: Soňa Sadloňová

Dispozičné riešenie

Pod celou plochou objektu je suterénne podlažie. Využíva sa na sklady, technické zázemie a najmä na parkovacie miesta. Prístup do suterénu je zabezpečený dvomi schodiskami. Prístup pre autá je prostredníctvom rámp s vjazdom z Ulice Vojtecha Tvrdého. Na prízemí (1. NP) sú priestory administratívy so samostatným vstupom z nárožia ulíc Jána Milca a Vojtecha Tvrdého a takisto sa tu nachádza aj obchodná prenajímateľná prevádzka.

Vstupy do bytov a apartmánov sú riešené samostatne, nezávisle od prevádzky administratívy. Na 2. NP sa nachádzajú priestory zubnej ambulancie, ktoré sú dispozične a prevádzkovo oddelené a nezávislé od apartmánov. Na podlaží je situovaných celkov 10 apartmánov. Z tejto úrovne je sprístupnené aj vnútorné átrium s terasou a zeleňou.

Na 3. NP je 10 apartmánov a 2 byty, ktoré sú nezávislé od apartmánov a prístupné samostatným schodiskom s prepojením do suterénu s parkovacími miestami. Na 4. NP je 9 bytov a na úrovni 5. NP 6 bytov. Toto podlažie je oproti ploche 4. NP pôdorysne uskočené. Pôdorysné uskočenie je využité na terasy a jednotlivé byty.

Pohľad z ulice Vojtecha Tvrdého.
Pohľad z ulice Vojtecha Tvrdého. | Zdroj: Soňa Sadloňová

Átrium – symbióza s prírodou

Ako sme už spomenuli, z úrovne 2. NP je sprístupnené aj vnútorné átrium s terasou a zeleňou. Otvorené átrium predstavuje symbiotické spojenie prírody s ťažkými materiálmi, o ktorého realizáciu sa postarali záhradní architekti z JD Garden. Tým sa vďaka ich presvedčeniu a citu pre detail podarilo pridať átriu punc rafinovanej jemnosti a vytvoriť prirodzenú oázu pokoja, harmónie a miesto pre potešenie oka.

Snaha vytvárať architektonické hodnoty nielen s úctou k minulosti, ale aj v súlade s udržateľnosťou a životným prostredím je smer, ktorým sa investor objektu LICITOR development snaží formovať každý projekt jednotlivo a dotiahnuť ho v duchu tejto filozofie až do úspešného konca.

Pohľad do vnútorného átria so zeleňou.
Pohľad do vnútorného átria so zeleňou. | Zdroj: Soňa Sadloňová

Piano Residence

Miesto: ulica Jána Milca, Žilina
Investor: LICITOR development, s.r.o.
Architekti: A.R.K. ateliér, s. r. o., Ing. arch. R. Klenovič, Ing. arch. A. Klenovičová
Úžitková plocha: 3 830 m2
Počet bytov: 17
Počet apartmánov: 20
Termín výstavby: 4. Q/2019 – 3. Q/2021

Ľudovít Petránsky

Článok bol publikovaný v časopise ASB 08-09/2021.