Piano Residence chce dotvoriť atmosféru starých uličiek v Žiline

V centre Žiliny sa v týchto týždňoch rozbieha výstavba polyfunkčného objektu, ktorý ponúkne byty a priestory pre administratívu a obchod. A prečo názov Piano Residence? Vďaka originálnemu pôdorysu nenápadne pripomínajúcemu klavírne krídlo.

Navrhovaná stavba je prestavbou, nadstavbou a prístavbou existujúcich dilatačne spojených objektov a po nadstavbe bude mať Piano Residence päť nadzemných podlaží a jedno podzemné podlažie. Nachádza sa na nároží na križovatke ulíc Jána Milca a Vojtecha Tvrdého vo frekventovanom centre mesta.

Reprezentatívna dostavba

„Našou snahou bolo vytvoriť modernú, funkčnú a reprezentatívnu budovu, ktorá bude vytvárať architektonický akcent nárožia,“ hovorí Ing. arch. Andrea Klenovičová. „Zohľadnili sme výškové zaradenie sa do okolitej zástavby a vytvorili sme uličnú zástavbu s výškou maximálne päť nadzemných podlaží.“

V architektonickom riešení je zachovaný historický objekt v pôvodnom vyhotovení a s pôvodným výrazom fasád. Novšia stavba z 50. rokov 20. storočia je prestavaná vo väčšom rozsahu s cieľom pozdvihnúť ju na reprezentatívny rezidenčný objekt v nadštandardnom materiálovom a architektonickom vyhotovení.

„Pravidelné členenie fasád okennými otvormi sme sa snažili oživiť nepravidelným členením fasády vloženými obkladovými prvkami v čiernej farbe a celozasklenými plochami s podsvietením. Vzniká tak zaujímavá kompozícia v bielo-čiernom ladení s dôrazom na večernú ilumináciu,“ približuje ďalej architektka.

Zastrešenie tvoria rovné strechy. Najvyššie podlažie je priestorovo a pôdorysne ustúpené voči úrovni 4. NP, čo zjemňuje vnímanie výšky budovy. Vonkajšie plochy átria a na úrovni 4. NP, prístupné majiteľom bytov a administratívy, budú riešené drevenou terasovou podlahou v kombinácii so zelenými plochami.

Podľa zástupcu investora JUDr. Patrika Kurimského chce Piano Residence dotvoriť atmosféru starých uličiek a blízke spoločenské dianie Starého Mesta Žiliny.

„Našou otvorenosťou k projektu s historickým puncom zameraným na jedinečnosť detailov sa nám podarilo zachytiť nádych histórie prenesený v nadčasových prvkoch a stvárniť ich tak v prítomnom okamihu. Výsledkom bude svieža kombinácia dvoch štýlov, definovaných jednoduchými líniami s vysokými oknami a pôvodným decentným dekorom star­šej časti,“ hovorí Patrik Kurimský.

Luxusné kancelárske priestory v historickej budove.
Luxusné kancelárske priestory v historickej budove. |

Dispozičné riešenie

Dispozičné riešenie zohľadňuje základné požiadavky investora na prevádzku objektu, ktorá má jednoznačné požiadavky členenia na jednotlivé prevádzkové priestory, hygienické zázemia a ich vzájomne vzťahy. Dispozičné riešenie vytvára predpoklady komfortného, moderného a kvalitného užívania stavby.

Suterén bude využitý na sklady, technické zázemie a najmä na parkovanie. Na prízemí (1. NP) sú priestory administratívy, s dvomi samostatnými vstupmi z ulíc Jána Milca a Vojtecha Tvrdého, dispozične prepojené so schodiskom vedúcim do suterénu.

Situovaná je tu prenajímateľná obchodná prevádzka so samostatným vstupom z Ulice Jána Milca. Vstupy do bytov a apartmánov sú riešené samostatne, nezávisle od prevádzky administratívy. Átrium je zastavané len v úrovni 1. NP, presvetlené svetlíkom.

Strecha átria je sprístupnená z úrovne 2. NP pre majiteľov bytu a administratívnych priestorov. Na 2. a 3. NP sú administratívne priestory, dispozične a prevádzkovo oddelené, nezávislé od bytov a apartmánov. Na podlaží je spolu sedem apartmánov a jeden byt.

Na 4. NP je situovaných spolu sedem bytov, z toho jeden mezonetový. Na 5. NP sú štyri byty a mezonet k bytu na úrovni 4. NP. Piate NP je pôdorysne ustúpené voči ploche 4. NP. Toto ustúpenie je využité na terasy patriace k jednotlivým bytom.

POLYFUNKČNÝ OBJEKT PIANO RESIDENCE
Miesto: Ulica Jána Milca, Žilina
Architekti: A.R.K. ateliér, s. r. o.
Ing. arch. R. Klenovič,
Ing. arch. A. Klenovičová
Investor: WellPark, s. r. o.
Úžitková plocha: 3 479,49 m2
Rozloha nebytových priestorov: 801 m2
Počet bytov a apartmánov: 13 + 14
Termín vystavby: 10/2019 – 05/2021
Text: Ľudovít Petránsky
Vizualizácie, projektová dokumentácia: A.R.K. Ateliér

Článok bol uverejnený v časopise ASB 10/2019.

Komentáre