Partner sekcie:
  • Stavmat

Materiály pre akustický komfort

Music Box House 2

Na škaredý obraz, strašidelný film alebo zlý dom sa pozrieť nemusíte. Stačí pevne zavrieť oči alebo sa len otočiť. Zvuk je však všadeprítomný, obklopujúci a niet pred ním úniku. A tak sa dostáva k slovu akustická izolácia. Z nášho „soundscapu“ sa zrazu stráca otravné hučanie práčky, nešikovný študent klavíra aj zvuky, ktoré naši susedia produkujú, ale nechceme o nich nič vedieť. Správne navrhnutá a realizovaná nám zas pomáha vychutnať si koncert či operu plnými dúškami bez toho, aby nás rušil nečakaný odraz alebo chýbajúci dozvuk. Zvuk je celá veda, tak sa poďme aspoň v krátkosti pozrieť na niekoľko inšpiratívnych príkladov.

Nórska opera
Oslo, Nórsko

Všetci fanúšikovia cestovania poznajú nezameniteľnú operu v Sydney a všetci fanúšikovia architektúry určite poznajú menej nápadnú, no stále ikonickú budovu Oslo Opera House v hlavnom meste Nórska. Ateliér Snøhetta vyhral medzinárodnú súťaž s návrhom, ktorý pôsobí, akoby sa práve vynáral z ľadových vôd Oslofjordu.

Za zmienku stojí, že výstavba trvala necelé štyri roky a podarilo sa im ju dokončiť nielen s časovou rezervou, ale aj úsporou takmer 300 miliónov nórskych korún (asi 32 mil. eur) oproti pôvodnému plánovanému rozpočtu 4,4 miliardy nórskych korún (asi 465 mil. eur). Strechy budovy, pokryté bielym aj sivým mramorom a hliníkom, sa rýchlo stali obľúbeným verejným priestorom.

Vo vnútri sa však skrýva 1 100 miestností na celkovej ploche 38 500 m2. Hlavná sála má kapacitu 1 364 miest a dve menšie sály 400 a 200 miest. Hlavné pódium je 16 m široké a až 40 m hlboké. Okrem samotných predstavení slúži opera na rozličné spoločenské akcie, ako skúšobňa orchestra, priestor na nácvik spevu a hlavne je miestom každodenného života niekoľkých stoviek zamestnancov.

Náročnú úlohu každodennej akustickej pohody v reprezentatívnych aj prevádzkových priestorov zvládajú dierované sadrokartónové dosky Knauf radu DANOLINE. Dierované sadrokartónové dosky vylepšujú akustické prostredie vďaka absorpcii zvuku, zvukovej difúzii a upravenému odrazu zvuku. Vo všetkých spoločných priestoroch boli použité modely Designpanel, Belgravia Micro a Corridor.

Corridor je rad určený do chodieb, má špeciálne vyvinutú konštrukciu, ktorá ho umožňuje bez problémov rozoprieť až do šírky 2,4 m bez potreby ďalšej konštrukcie, čo určite pomohlo skrátiť čas výstavby. Sadrokartónové dosky Knauf sú navyše obohatené o dehydrované kryštáliky zeolitu, pridaného do sadry. Technológia CLEANEO pomáha rozkladať škodlivé plyny a pachy, ktoré vznikajú v interiéri zo stavebných materiálov, nábytku a ľudí.

Okrem hlavných sál sa v opere nachádza ďalších 1 100 miestností a kilometre komunikačných priestorov ktoré musia spĺňať akustický komfort
Okrem hlavných sál sa v opere nachádza ďalších 1 100 miestností a kilometre komunikačných priestorov ktoré musia spĺňať akustický komfort |
Zdroj, foto: Knauf

Obchodné centrum KJG
Vajnory, Bratislava

Štvorpodlažná budova obchodného centra spoločnosti KJG Bratislava poskytuje priestory administratíve, školiacemu stredisku a reprezentačnej predajni, ale aj skladu a výrobným priestorom. „Investor mal vysoké nároky nielen na invenčnosť návrhu a výtvarné stvárnenie celku a detailov, ale spolu s nami aj osobne dohliadal na kvalitu realizácie diela,“ vraví architekt Peter Bouda z ateliéru Bouda Masar architekti.

Okrem reprezentačného fasádneho riešenia si dali záležať aj na detailoch interiéru. Jedným z často opomínaných detailov je zhotovenie kanalizačného systému vnútri budov. V dnešnej dobe by mal dokázať viac, ako iba spoľahlivo odviesť splašky a vodu mimo budovy. Mal by spĺňať aj akustické nároky budúceho užívateľa budovy, a tak mu spríjemniť užívanie objektu.

Štandardné kanalizačné rozvody sa vyrábajú z temperovaného HDPE, no pre stavby s vyššími požiadavkami na úroveň hladiny hluku (nemocnice, obytné domy, polyfunkčné objekty, posluchárne a konferenčné miestnosti…) švajčiarska firma Geberit vyvinula kanalizačný systém Geberit Silent dB20, ktorý minimalizuje vznik nežiaduceho hluku.

Je hydraulicky a zvukovo optimalizovaný a dokáže zaistiť tiché a efektívne odvodnenie akejkoľvek budovy. Zvukovú izoláciu zabezpečuje vysoká špecifická hmotnosť rúr a tvaroviek. Tá je dosiahnutá pridaním minerálu do základného materiálu.

Tvarovky sú v nárazových zónach rebrované, čo zabezpečuje nižšie vibrácie systému a zároveň tlmia a rozkladajú v mieste nárazu zvuk. Samotné rúry sa následne dopĺňajú bezolovnatou akustickou izoláciou Geberit Isol, odhlučňovacími upevňovacími doskami a odhlučnenými rúrovými objímkami Silent dB20.

Akustická izolácia kanalizácie výrazne prispieva ku komfortnému užívaniu objektu
Akustická izolácia kanalizácie výrazne prispieva ku komfortnému užívaniu objektu |
Zdroj, foto: Geberit, KJG

Music Box House,
Portland, Oregon, USA

Intímna aj komunitná. Taká je rodina aj hudba a tieto kvality sa stali inšpiráciou pre rezidenciu Music Box House v Portlande v americkom štáte Oregon. Stojí na strmom pozemku s výhľadom na Horu svätej Heleny a Mt. Rainier, čo ho predurčilo na viacúrovňovú dispozíciu. Na najnižšej úrovni, obklopená betónovými stenami, sa nachádza skúšobňa domáceho pána.

Hrá na tympany v Oregonskom symfonickom orchestri a špecifický nástroj si vyžaduje špecifický priestor a najmä, z pochopiteľných dôvodov, akustické oddelenie od zvyšku domu. Na hlavnej úrovni sa nachádza klavírne štúdio, kde domáca pani učí hru na klavír. Vyučuje doma a štúdio je možné otvoriť do hlavnej obytnej izby, dokonca až do exteriéru, keď si to vyžadujú recitály alebo párty. Najvyššia úroveň domu slúži deťom a prípadným návštevám.

Plochá strecha s fantastickým výhľadom rozširuje obytné priestory. Moderný rodinný dom má pôdorys v tvare U, s veľkými objemami na oboch stranách. Spája ich dvojpodlažný vstupný priestor so zasklenými stenami. Akustický komfort v tomto prípade architekti dosiahli použitím konštrukčných materiálov s vysokou hustotou, ktoré sú schopné pohltiť zvuk, a veľkorysým dispozičným riešením.

Skúšobne je možné úplne oddeliť, aby mal každý člen rodiny priestor na sústredenie s rešpektom k ostatným. Alebo sa otvoria ostatným a hudba spojí celú rodinu dohromady. Obklad z opaľovaného dreva „shosugi ban“, ktorý odkazuje na japonské korene rodiny, je už len čerešničkou na torte.

Rezidencia pre hudobnícku rodinu rátala s akustickými požiadavkami už pri návrhu hmôt
Rezidencia pre hudobnícku rodinu rátala s akustickými požiadavkami už pri návrhu hmôt |
Zdroj, foto: Scott Edwards Architecture

Redakčná úprava: Karolína Barényi

Článok bol uverejnený v časopise ASB 10/2018.

Komentáre