Partneri sekcie:
  • Deceuninck

Rekonštrukcia na holandský spôsob

image 77080 25 v1

Vila, ktorá sa o pár rokov dožije krásnych 80 rokov (postavená 1938) bola predmetom záujmu známeho holandského architektonického štúdia Maxwan. Úlohou profesionálneho tímu bolo zrekonštruovať vilu nachádzajúcu sa neďaleko pobrežia tak, aby zachovali jej typický holandský charakter a zároveň aby pôsobila sviežo, nadčasovo a bola plne funkčná pre potreby jej súčasných obyvateľov.

Vzhľadom na vek a prímorskú polohu vily bolo samozrejmé, že čas a prostredie na nej nechali hlboké stopy – najmä slaný vlhký morský vánok a celkové klimatické pomery danej oblasti sa podpísali na streche, obvodových múroch, ale aj na pivničných priestoroch. Okrem hlavných rekonštrukcií potrebovala vila nabrať nový dych aj zvnútra – či už z pohľadu interiérového vybavenia alebo dispozičného riešenia.

Najmä kuchyňa a obývacia izba sa zdali súčasnému majiteľovi príliš malé. Taktiež si želal vyriešiť pôvodný problém s výhľadom z obývačky, pod ktorou sa rozprestiera záhrada, na ktorú v pôvodnom pláne nemal možnosť vidieť. Medzi želania majiteľa patrila aj zmena schodiska, ktoré sa z pôvodného strmého rebríka zmenilo na úchvatné dizajnové srdce celého domu.

Architekti vyriešili všetky problémy ku klientovej maximálnej spokojnosti. Problém s výhľadom z obývačky odstránili predĺžením miestnosti a navrhnutím výklenku, ktorý má všetky tri steny presklené vďaka čomu docielili efektné presvetlenie celého priestoru prirodzeným svetlom a zároveň umožnili majiteľovi vyvchutnávať si z pohodlia obývačky výhľad na peknú záhradu. Podobný princíp aplikovali pri riešení problému malej kuchyne – opäť ju predĺžili, tentokrát na protiľahlej strane domu a získali tým okrem väčšieho priestoru aj pekný výhľad na príjazdovú cestu a prednú stranu pozemku.

Nepraktický strmý rebrík nahradili architekti masívnym schodiskom, ktoré na najvyššom stupni vedúcom do podkrovia zdobí nádherná, laserom vyrezávaná biela balustráda, ktorá pripomína jemnú bielu čipku alebo abstraktný výjav. Podkrovie tiež nabralo nový rozmer vďaka mulifunkčnému nábytku a štedrému presvetleniu, ktoré sa vlieva dnu prostredníctvom vynovených strešných okien. Priznaný krov je vhodným prvkom, ktorý dopĺňa celkový vizuál horného poschodia a schodiska.

Celý interiér je ladený v bledých a prírodných odtieňoch, ktoré dopĺňa kožený sedací nábytok. Všetky miestnosti sú pomerne minimalistické, očarujúco presvetlené a vzdušné. Hoci dom zvonku pôsobí pomerne tradične (najmä kvôli streche a ponechanej na bielo natretej tehlovej fasáde), vo vnútri je maximálne moderný a funkčný.

Prehľad:

Štúdio: Maxwan
Klient: privátny
Lokalita: Noordwijk, Holandsko
Autori: Rene Sangers, Hiroki Matsuura
Tím: Anna Borzyszkowska, Larraine Henning, Jason Hilgefort, Claudia Strahl
Spolupráca: F. Wiggers – Varsseveld

text: Anna Martausová
foto: Filip Dujardin
zdroj: homedsgn.com, maxwan.nl