Preglejkový dom

Dom v rezidenčnej štvrti hlavného mesta rušnej Malorky nutne potreboval druhý dych. Staré kamenné steny však boli v stave, kedy by rekonštrukcia pravdepodobne znamenala ich koniec. Druhé murované poschodie a železobetónovú dosku by neudržali, zbúranie by dom obralo o históriu. Architekti museli prísť s kreatívnym riešením. Výsledkom je Preglejkový dom.

Španielsky ateliér SMS Arquitectos sa venuje lokálnym materiálom a tradičným postupom v mierne netradičnom kontexte. K projektu preto pristúpili ako k dvom paralelným výskumom. Na jednej strane kontaktovali miestnych výrobcov a remeselníkov, no vedeli, že s konštrukciou ako takou im bežný prístup nepomôže.

Technológia

Architekti vedeli, že konštrukcia novej nadstavby bude musieť splniť niekoľko parametrov. Musí byť ľahká, aby existujúce múry zvládli pridané zaťaženie. Musí byť ekonomická, a to nielen čo sa týka materiálu samotného, ale aj výroby a montáže. A keďže ide o historickú štvrť, musí byť aj estetická. Ich riešenie presahuje projekt samotný. Po sérii experimentov vyvinuli systém montovaných kaziet, vyrábaných pomocou CNC frézy.

Počítačom riadené obrábanie je síce na svete už od 70. rokov, no jeho dostupnosť sa v posledných rokoch mimoriadne zvýšila a jednoduchšia fréza už začína patriť k vybaveniu stolárskej dielne. Systém použitý na projekt Plywood House je kontextuálny, použiteľný v akomkoľvek inom projekte v inom prostredí.

Pohľad zo záhrady na terakotovú fasádu
Pohľad zo záhrady na terakotovú fasádu

„Systém slúži ako východiskový bod. Môže byť reprodukovaný v iných typoch budov inou kombináciou prvkov, definovaných funkciami a možnosťami rezu na CNC,” vysvetľujú autori. Stačí vstupný materiál a CNC fréza. Diely sú navrhnuté tak, aby vznikal minimálny odpad.

Ich základ tvorí platňa preglejky v bežnom rozmere 244 x 122 cm, v prípade Plywood House sa rozhodli pre topoľovú. Výsledné diely sú však manipulovateľné ľudskou silou, je možné ich naložiť do dodávky a vo dvojici preniesť a poskladať. Časť konštrukcie sa skladá ešte v dielni, časť priamo na stavbe. Lokálna výroba, prefabrikácia a suchá montáž s minimom náradia umožnili stavbu realizovať čo najrýchlejšie.

Hlavným konštrukčným materiálom je topoľová preglejka
Hlavným konštrukčným materiálom je topoľová preglejka

Tradícia

Optimalizácia CNC dráh a statických požiadaviek vytvorila štrukturálnu geometriu, ornament. Priestorový rytmus „ornamentu“ udáva rytmus celej miestnosti a vlastným, súčasným spôsobom nenásilne odkazuje na arabeskové stropy v historickom centre Palmy. Okrem „na mieru” vymysleného a lokálne vyrobeného systému architekti zapojili do projektu miestnych remeselníkov.

Firma Huguet, ktorá už desiatky rokov vyrába na Malte betónové dlaždice, pre stavbu navrhla a vyrobila vlastný hravý dizajn s hladkým povrchom. Ďalší miestny výrobca, Miguel Soler, zas vyrobil špeciálne terakotové dlaždice, ktoré si okrem bazéna našli uplatnenie aj priamo na fasáde. Terakota, kameň, drevo. Zásah do prítomnosti domu s primárnym materiálom, v surovom, vlastnom štádiu.

Všetky použité materiály vrátane vzorovanej dlažby čerpajú z miestnej tradície
Všetky použité materiály vrátane vzorovanej dlažby čerpajú z miestnej tradície

Trvanie

Namiesto štandardného interiéru pristúpili aj k tomuto aspektu autori dekontextuálne. V dome sú namiesto rôznych izieb vytvorené rôzne atmosférické zóny. Niektoré izby sú naplnené rozptýleným svetlom, iné majú priame ranné lúče. Niektoré majú výhľad do patia, iné zas na mesto a neďaleký hrad.

Niektoré izby sú otvorené a dýchajú, iné sú zas uzavreté, aby sa v zime skôr vyhriali. Architektonický zámer bol vytvoriť priestorovú variáciu a umožniť sezónnu či náladovú migráciu v rámci domu. Jediné dve izby so stálym určením sú tie „mokré“ – kuchyňa a kúpeľňa.

Kuchyňa je jedna z mála miestností s určeným užívaním
Kuchyňa je jedna z mála miestností s určeným užívaním

The Plywood house

Miesto: Palma de Mallorca
Architekti: SMS ARQUITECTOS – Aina Salvà Tejedor, Alberto Sánchez López
Spolupráca: Biel Salas Sion Perera Conxa Bauça
Investor: súkromný
Plocha: 190 m2
Realizácia: 06/2017

TEXT: KAROLÍNA BARÉNYI
FOTO: LUIS DÍAZ DÍAZ, SMS ARQUITECTOS

Článok bol uverejnený v časopise ASB 10/2018.

Komentáre