Experimentálny dom v Tousuien

image 62824 25 v1

V Japonsku majú architekti odvahu. Tí z ateliéru Suppose Design Office majú trochu iné predstavy o rodinnom dome, aké má možno väčšina ľudí a architektov. No architektonickú hodnotu mu nemožno uprieť, najmä z hľadiska nových koncepcií a foriem bývania. Tak, ako sa mení rýchlosť našich životov, menia sa aj naše obydlia a požiadavky na vnútorný priestor.

Napriek svojmu netradičnému konceptu obalových konštrukcii spĺňa požiadavky rodiny s troma deťmi a všetky formy rodinného komfortu. Pod komfortom si však každý predstavuje niečo iné. V tomto prípade je investorovým aj architektovým heslom striedmosť a minimalizmus. Na rozdiel od štandardného domu, aký poznáme z našej zemepisnej šírky, dom v Tousuien nemá žiadne „zbytočné“ zariadenie, žiadne „zbytočné“ deliace priečky ani žiadne „zbytočné“ dekorácie.

Európania sa vyžívajú v na mieru vyrábaných nábytkoch, moderných zostavách pod televízor, kuchyniach s miliardami zásuviek. Japonci si odriekli aj okná. Okná sú z toho istého materiálu ako fasáda, nemožno sa teda cez ne zahľadieť von. V tomto prípade to asi nie je na škodu, preto chválim architektovu príčetnosť a odvahu. Takýchto miest, kde je okolie nevľúdne a výhľad z okna nemá žiadnu hodnotu, je na svete mnoho. Tak načo okná.


 
Myšlienka transparentného opláštenia umožňuje prienik slnečného žiarenia v čo najväčšej možnej miere. Dopĺňa ju otvorenie vnútornej priestorovej koncepcie. Otvorený priestor má rôzne využitia a je variabilný v závislosti od požiadaviek rodiny, meniacich sa časom. Dom je tak flexibilným miestom, typológia nie je obmedzená stenami ani oknami v obvodových stenách. Nosná konštrukcia je z ocele natretej nabielo. Dotvárajú ho betónové stropy a podlahy. V časti, ktorú by sme mohli nazvať obývacou izbou, je drevená podlaha, vďaka čomu sa priestor aspoň trochu zjemnil.

Tri podlažia absorbujú počas dňa svetlo a teplo cez priesvitnú fasádu. No v noci sa dom zmení na svätojánsku mušku. Vnútorné osvetlenie rozžiari ulicu. Pre niekoho by to mohol byt veľmi rušivý efekt, no pred čím sa ukrývať? Miestnosti, v ktorých chcete mať súkromie, sú otočené do dvora.

Architekti: Suppose Design Office (Makoto Tanijiri)
Tím: Makoto Tanijiri, ASAssociates, Hajime Nagano
Celková plocha: 135,09 m2
Zastavaná plocha: 69,36 m2
Celková podlahová plocha: 208,08 m2
Klient: pár s tromi deťmi

Ing. Alena Benešová

Foto: Toshiyuki Yano, Takumi Ota