Drevodom v Pekle

image 70905 25 v4

Rodinný dom – moderná drevostavba, ktorá vyrástla v drsnej a súčasne očarujúcej lokalite Jizerských hôr s príznačným názvom Peklo, je bravúrnym príkladom, ako zmeniť náročné terénne daností pozemku na nezameniteľnú pridanú hodnotu bývania v lone prírody.

Hmota domu je umiestnená rovnobežne s priľahlou komunikáciou a vrstevnicami. „Bolo nám jasné, že vzhľadom na miestne klimatické podmienky, budeme musieť dom obrniť proti poveternostným vplyvom a zabaliť ho do jednoduchého obvodového plášťa. Tiež sme nechceli výrazne pretvárať terén a priečiť sa prudkému svahu pozemku, ktorý má výnimočnú kvalitu v podobe dych berúcich výhľadov do údolia,“ opisuje úvahy, sprevádzajúce začiatok práce na koncepte autor domu, architekt Pavel Horák. Dom sa skladá z dvoch základných objemov – z masívnej platformy s kamenným soklom, ktorá „vyrastá“ zo svahu, a z na nej „pohodenej“ drevenej škatuľky – hornej časti stavby. Presne ako velí miestna stavebná tradícia.

„Do hmotovej kompozície sme chceli vniesť prvok napätia, preto sme hornú drevenú hmotu postrčili a vykonzolovali smerom do údolia,“ vysvetľuje architekt. Dom takto zámerne pôsobí, akoby ho posunula lavína, konzola má však len taký presah, aby nepôsobila nestabilne. Súčasne architekt dosiahol navodenie pocitu pri posedení na dlhej lavici pod oknami, že sa tu človek vznáša nad zemou.

Tento koncept si vyžiadal použitie špeciálnej konštrukcie – statik odporučil vyriešiť strop nad suterénom ako kombináciu dreva a oceľových nosníkov, navyše je dom doslova pripútaný v rámci protiľahlej steny konzoly do betónového hmotného suterénu. Náročné technické riešenie sa užívateľom domu neustále vracia v podobe úchvatných výhľadov do údolia a jedinečne premenlivých scenérií podľa počasia a ročného obdobia.

Ďalší fenomén, ktorý ovplyvnil úvahy o dome a zákonite aj vlastnú výstavbu, bola všadeprítomná skala. Nakoniec bolo potrebné vylámať pri stavbe len menšie množstvo žuly, ktorá sa nachádzala v najnižších miestach polozapusteného suterénu. Inak dom, respektíve jeho základy, doslova „tancujú“ medzi žulovými skalami. Po tomto zistení si oddýchli architekt i klient. Brilantná súčasná parafráza tradičnej architektúry, aká sa v regióne Jizerských hôr stavala po stáročia, využíva typické miestne tvaroslovie a prírodné materiály – moderný drevodom má vlastný originálny výraz, no zároveň harmonicky zapadá do okolia – akoby tu stál odjakživa.

Vo vnútri dom poskytuje svojim obyvateľom atmosféru pohodlia a užívateľský komfort v súlade s požiadavkami moderného bývania. Všadeprítomné drevo v prírodných odtieňoch vnieslo do interiéru jedinečnú klímu a ducha spätosti s prírodou. Žiaduci farebný protipól v denných zónach tvoria biele plochy stien a čierny akcent na niektorých prvkoch zariadenia. Pestré plochy čalúnenia na vstavanej podokennej lavici, ozvláštnenej perforáciami, vnášajú do priestoru určeného na spoločné posedenia veselý tón.

Vďaka otvorenej dispozícii, veľkým preskleným plochám a neokázalému dizajnu interiérového zariadenia pôsobí vnútro domu vzdušne a priestranne. Dlážky v obytných miestnostiach na prízemí sú z kefovaných dubových dosiek, v kuchyni a v sanitárnych miestnostiach použili keramickú dlažbu s doplnkami sklenenej mozaiky (farebný mix, ktorý si vybrala investorka). V spálňach na 2. NP sú položené koberce so zmäkčujúcou podložkou, aby dodávali priestorom na odpočinok atmosféru tepla a pohodlia. Schodisko, vedúce z dennej časti na 1. NP do nočnej zóny domu v 2. NP je, z masívneho duba a s oceľovým zábradlím.

Stavebno-konštrukčné riešenie a technické vybavenie domu zodpovedá potrebe, aby dom čo najlepšie odolával miestnym rozmarom počasia a poskytoval príjemné útočisko v každom ročnom období. Šikmá strecha so zabudovanými strešnými oknami na presvetlenie miestností v 2. NP je opatrená falcovanou krytinou. 

Minimálne členené plochy drevených okien zasklených dvojsklom tvoria kontrast so zvislo štruktúrovaným  obkladom fasády (zaizolovanej minerálnou vlnou) zo smrekovcového dreva. Obklad zámerne ponechali bez zvláštnych povrchových úprav – vystavený poveternostným vplyvom by časom mal získať tmavosivú až čiernu patinu, aká je typická pre staršie stavby v okolí. Teplo v dome zabezpečuje elektrické ústredné vykurovanie, doplnené elektrickými podlahovými rohožami v kúpeľniach a krbovou vložkou v hlavnom obytnom priestore.

Miesto stavby: Jizerské hory
Autor: Pavel Horák, Prodesi
Spoluautor: Radim Oblouk
Ukončenie: 2012
Dodávateľ: Domesi, s. r.o.
Investor: súkromná osoba
Úžitková plocha: 164 m²
Zastavaná plocha: 79,4 m²

Text: Ľubica Fábri, foto: Lina Németh