Ocenená laboratórna a kancelárska budova IFA

Laboratórna a kancelárska budova IFA v rakúskom meste Tulln je jedna z prvých budov v priemyselnom segmente postavených z dreva. Kvalita architektonickej tvorby s drevom bola pri tejto budove vyzdvihnutá aj Cenou drevostavby 2018 v kategórii verejné stavby v Dolnom Rakúsku.

Tulln je vyše 15-tisícové mesto na brehu Dunaja, vzdialené asi 120 km od Bratislavy, a pre kultúrnych nadšencov bolo doteraz známe ako rodisko vplyvného rakúskeho expresionistického maliara Egona Schieleho. Od minulého roka je známe aj ako mesto, kde je jedna z prvých laboratórnych a vzdelávacích budov postavených ako drevostavby.

Architekti zo spoločností DELTA a SWAP dokázali presvedčiť porotu známej súťaže architektonickou koncepciou DELTA green line v nízko­energetickom štandarde a porotcovia okrem iného vyhlásili, že táto budova „je jedinečná predovšetkým použitím dreva ako konštrukčného prvku, ktorý je dôsledne aplikovaný vo svojich materiálových špecifiká­ciách a vytvára nezameniteľnú atmosféru a estetiku ako vo vnútri, tak aj z vonka na fasáde“.

Porota vyzdvihla aj fakt, že budova je situovaná v neveľkom meste mimo lokality hlavných miest, ktoré skôr nachádzajú prostriedky na investície do „smart“ budov. Konateľ spoločnosti Delta Projektconsult Slovakia Erik Štefanovič k tomuto výsledku povedal, že „táto stavba je dôkazom, že aj priemyselné budovy sa dajú stavať z dreva, a to s najrôznejšími funkčnými požiadavkami. Trvalo udržateľný spôsob stavby a dlhá životnosť budovy v priebehu používania majú dlhodobý význam pre spoločnosť“.

V kontexte s okolím

Univerzita prírodných zdrojov a aplikovanej vedy o živote tak vytvorila ďalšie kancelárske priestory a laboratóriá pre Ústav biotechnológie životného prostredia a analytické centrum. Skratka IFA pri budove znamená Interuniverzitné oddelenie poľnohospodárskej biotechnológie.

Umiestnenie novej stavby tvorí malé, ale rušné nádvorie na dočasnom konci hlavnej ulice, ktorá vedie celým kampusom. Prístup k novej budove je v reze v juhozápadnej časti projektu. Budova svojím materiálovým vyhotovením zdôrazňuje domácky charakter čiastočne študentského pracovného prostredia.

„Sme hrdí, že sme mohli tento projekt tak výrazne ovplyvniť,“ hovorí Ing. Wolfgang Kradischnig, konateľ holdingu skupiny spoločností DELTA. „Podľa architektonického konceptu DELTA a SWAP budova harmonicky zapadá do krajiny s ohľadom na použité prírodné materiály a rovnako aj s ohľadom na vizuálny dojem z tohto objektu. Verím, že aj užívateľom sa bude lepšie pracovať v tejto architektonicky premyslenej budove“.

Drevo sa stalo konštrukčným prvkom ktorý je dôsledne aplikovaný vo svojich materiálových špecifikáciách.
Drevo sa stalo konštrukčným prvkom ktorý je dôsledne aplikovaný vo svojich materiálových špecifikáciách. |

Flexibilita priestoru

„Z pohľadu užívateľa ponúka budova trojbodové usporiadanie príjemne krátkej vzdialenosti medzi kanceláriou a laboratóriom,“ približuje ďalej Erik Štefanovič. „Súčasne existuje jasné rozdelenie koridoru do laboratórií a kancelárskych zón. Jasný objem dvojpodlažného objektu vyniká jemným pragmatizmom a zmysluplným použitím CLT konštrukcie – čiže progresívnym panelovým systémom z masívnych drevených prvkov.

Fasáda s prísne rytmickými okennými otvormi odráža okrem optimálneho osvetlenia aj pracovné postupy vo vedeckom výskume, ktorý sa tu uskutočňuje. Lineárne zónovaný pôdorys poskytuje dobre osvetlené kancelárie orientované smerom na juh a dômyselne eliminuje severné oslňujúce svetlo v laboratóriách.

Mohlo by vás zaujímať: Terasovitá drevostavba v strmom svahu s ekologickou záhradou

V stavbe je dokonca aj výťahová šachta s CLT konštrukciou. Vysoká flexibilita priestorového usporiadania existuje vďaka faktu, že všetky steny v budove nie sú nosné. Aj preto je orientácia vyriešená veľmi intuitívne a platí to aj pri súhre architektúry a funkčnosti.“

Laboratórium pre Ústav biotechnológie životného prostredia a analytické centrum.
Laboratórium pre Ústav biotechnológie životného prostredia a analytické centrum. |
LABORATÓRNA A KANCELÁRSKA BUDOVA IFA
Miesto: Tulln, Rakúsko
Investor: Bundesimmobilien-gesellschaft (realitná spoločnosť)
Architektúra: DELTA štúdio SWAP
Začiatok a ukončenie výstavby: 05/2016 – 04/2017
Plocha pozemku: 87 961 m2
Dĺžka budovy: 36,5 m
Výška budovy: 9,50 m
Hrubá podlahová plocha: 1. PP: 292 m2, 1. NP: 1 564 m2
Úžitková plocha: 1 200 m2
Zastavaná plocha: 787,71 m2
Investície: 3,3 mil. €
Text: Ľudovít Petránsky
Zdroj: DELTA
Foto: Christian Brandstätter

Článok  bol uverejnený v časopise ASB 5/2019.

Komentáre