Využitie industriálnych stavieb: Zo starej uhoľne priestor pre študentov

V jednom z vnútroblokov patriacich Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe sa nachádzal objekt bývalej uhoľne. Keďže nebola využitá, škola hľadala možnosť, ako ju premeniť na funkčnú a prospešnú. Oslovila architektov z ateliéru ov – a. Využitie industriálnych stavieb na iný účel architektov neraz potrápi.

Nebolo to ináč ani v tomto prípade. Dnes na šikmej ploche, po ktorej sa pôvodne sypalo uhlie dnu, našlo miesto stupňovité sedenie. Vznikol priestor na prednášky, stretávanie sa i neformálne aktivity s atmosférou Julesa Verna.

Uhoľňa bola postavená v 30. rokoch minulého storočia ako jednoduchá priemyselná stavba – sklad uhlia. Na svoj účel slúžila do roku 1985, ďalej sa však veľmi nevyužívala – iba ako sklad či skôr pohrebisko nepotrebných vecí. Architekti priznávajú, že keď do interiéru uhoľne po prvýkrát vstúpili, nepredpokladali zmysluplné využitie tohto priestoru.

Chýbali rovné časti a väčší priestor

Interiér uhoľne mal z dvoch strán šikmé dno, vrchnú zásobovaciu a spodnú odberovú chodbu, v strednej veži nad chodbou sa nachádzala cisterna s vodou. I keď chýbali rovné časti a väčší priestor, nakoniec sa architektom podarilo vymyslieť spôsob zmysluplného využitia uhoľne. Využili práve sklon šikmého dna a vytvorili sklonené auditórium so stupňovitým hľadiskom.

Rekonštrukcia bývalej uhoľne 16

Pohľadový betón a industriálny štýl

„Rozhodli sme sa zachovať maximum z betónovej konštrukcie, ktorá je krásna vďaka svojej pôvodnej funkčnosti. Naším cieľom bolo získať jeden súvislý priestor, ktorý bude slúžiť na prednášky, stretnutia, neformálnu prácu,“ vysvetľujú svoje uvažovanie architekti.

Jednu zo šikmých stien odstránili, aby vznikol dostatočný priestor, na druhú položili drevené dubové stupne slúžiace ako hľadisko. Samozrejmosťou bolo očistenie a opravenie pôvodnej betónovej konštrukcie.

Rekonštrukcia bývalej uhoľne 09

Aké materiály použili?

Novým prvkom je vložené oceľové schodisko s priznaným prírodným čiernym vzhľadom, ktoré spája obe výškové úrovne. Industriálny štýl zvýrazňuje nielen schodisko a pohľadový betón, ale tiež priznaný krov z dreva, ktorý je kópiou pôvodného. Ten však už bol v zlom technickom stave. Z ďalších materiálov architekti použili: epoxidové povrchy, akustický obklad steny, hliníkové okná, keramický obklad a keramickú dlažbu.

Zmena využitia priestoru uhoľne v skratke
Architektonický ateliér: ov – a, ov architekti s.r.o., www.ov-a.cz
Autori: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
Spolupráca: Romana Bedrunková
Spoluautori: Stavaři, s.r.o.
Lokalita: Praha, ČR
Projekt: 2015 – 2016
Realizácia: 2018 – 2019
Dodávateľ: MOZIS s.r.o., Praha
Zastavaná plocha: 225 m2
Obstavaný priestor: 1 321 m2
Úžitková plocha bytov: 222 m2
Sabína Zavarská
Foto: Václav Novák

Komentáre