centrum divadelneho umenia v norskom kristansand
Galéria(15)

Centrum divadelného umenia v nórskom Kristansand

Partneri sekcie:

Kilden je nové centrum divadelného umenia v meste Kristiansand v južnom Nórsku. Rozhodnutie mestskej a regionálnej samosprávy o investícii padlo v roku 2002. Veľkolepý návrh z dielne fínskeho ateliéru ALA architekti získal vo vypísanej súťaži v roku 2005 prvú cenu spomedzi 95 účastníkov z Európy, Severnej Ameriky a Ázie. Zemné práce sa začali v roku 2007 a 6. januára 2012 centrum slávnostne otvorili.

multi purpose hall section 1 500 big image
theater hall section 1 500 big image
march equinox 3 big image
siteplan 1 2500 big image
3rd floor 1 500 big image
1st floor 1 500 big image
tu 5d 111205 124 big image
tu 5d 111206 032 2 big image
Kultúra na pulze doby
divadlo,fasáda,designMesto Kristiansand má približne 120-tisíc obyvateľov. Už v minulosti to bol významný medzinárodný prístav a dnes jeho dôležitosť rastie v súvislosti s prílivom spoločností pracujúcich pre nórsky ropný a energetický priemysel. Pulzujúci život mesta sa prejavil aj v štedrých investíciách do výskumu, infraštruktúry a kultúry.

Kilden je reprezentatívny stánok pre všetky formy divadelného umenia v meste. Mestský symfonický orchester získal koncertnú sálu pre 1 200 návštevníkov, mestské divadelné teleso Adgert má k dispozícii o niečo menšie priestory s kapacitou 700 sedadiel. Táto sála je vybavená aj na operné predstavenia.

Kilden sa navyše stane aj hosťujúcou scénou pre regionálne alternatívne a experimentálne divadelné súbory. Multifunkčná sála pojme 235 divákov a malá scéna intímneho charakteru má 150 sedadiel.

Kilden je situovaný takmer v centre mesta, ale vzhľadom na charakter krajiny a osídlenia je jeho najbližším susedom more.

Neďaleko novostavby je rybí trh, parky, prístavy pre výletné člny. V štvrti sa plánuje ďalšia výstavba bytov, obchodov a promenád.

Uprostred tejto kultúrnej a spoločenskej diverzity leží rozsiahly park Odderøya, čo sú mestské zelené pľúca plné zálivov na plávanie, prechádzkových trás a rôznych pamätníkov a umeleckých diel, dokonca si tu obyvatelia chovajú aj vlastné stádo sobov.

Spätosť s prírodou je Nórom vlastná, takže napríklad na člne sa dá prísť aj priamo na operné či divadelné predstavenie.

Kilden Performing Arts Centre
Klient: Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS
Architektonický návrh:  ALA Architects ltd / Helsinki, ­Kristiansand v spolupráci s SMS Arkitekter AS / Kristiansand (Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston)
Miesto:  Kristiansand, Norway
Začiatok výstavby: 2007
Hotové exteriéry: February 2011
Ukončenie stavebných prác: July 2011
Otvorenie:  January 2012
Celková zastavaná plocha: 16 000 m2
Celkový obstavaný objem: 128 000 m3
Konštrukcie: Multiconsult AS / Oslo, ­Kristiansand
Hlavný dodávateľ stavby: AF Gruppen Norge AS
Elektroinštalácie: Otera Ergon AS
Vzduchotechnika: GK Norge AS
Voda a kanalizácia: Finn & Albert Egeland, Kristiansand AS
Automatizácia budovy: Siemens AS
Hliníková fasáda: Blikkenslager Warmbrodt AS
Drevená stena: Trebyggeriet AS and it’s subcontractors

divadlo,fasáda,design

divadlo,fasáda,design,sála

divadlo,fasáda,design

Čia je to vlna?
Najzaujímavejším a dychberúcim elementom celej stavby je obrovská vlna, ktorá stiera rozdiel medzi markízou, fasádou či interiérovým stropným obkladom. Svojou monumentálnosťou vťahuje návštevníka dovnútra. Prechod medzi skutočnosťou, reálnym svetom a svetom plným fantázie, hudby a divadla vytvára veľmi subtílna sklenená konštrukcia. V kontraste s mohutnou zvlnenou hmotou obloženou dubom z miestnych zdrojov je to v podstate len veľmi efemérna clona, možno iba mávnutie čarovného prútika, ktoré oddeľuje realitu drsného nórskeho podnebia od snového sveta umenia. Tak ako materiálová jednoduchosť pôsobí impozantne z exteriéru, rovnako elegantne tvaruje interiér a vstupný foyer. Robustná vlna poskytuje nevšedný zážitok cez deň aj v noci, keď vnútorné osvetlenie ešte viac zdôrazňuje odvážne konštrukčné riešenie.

divadlo,fasáda,design

Priestory koncertných a divadelných sál sú rozhodne v triezvejšom dizajne, našťastie sa tu architekti z Helsínk nenechali uniesť. Interiéry sú podriadené funkčnosti technológií zabezpečujúcich dokonalý umelecký zážitok. Azda jediným osviežením je farebnosť. Autori použili paletu chladivých až pastelových tónov, čo pôsobí ako svieži vtip v kontraste s jednoduchou farebnosťou dominantnej fasády. Istý teatrálny efekt majú plastické steny, podstatná je ich primárna funkcia zlepšujúca akustiku.

Tak ako fantasticky pôsobí priečelie od nábrežia, tak utilitárne vyznievajú ostatné fasády objektu. Hliníkový obklad a jednoduché okná osviežuje len pravidelné zalamovanie plochy. Budova Kildenu je plná kontrastov, nečakaných zážitkov a efektov. Tvorivý tím architektov a konštruktérov si dal naozaj záležať na impozantnosti, ale podarilo sa im aj veľmi striedmo zviazať vnútornú formu a podriadiť ju funkcii.

divadlo,fasáda,design
  Situácia

Pôdorys 1. NP Pôdorys 3. NP
Rez multifunkčnou halou Rez divadelnou sálou

Mária Nováková
Foto: Tuomas Uusheimo, s dovolením ALA Architects
Projektová dokumentácia: ALA Architects

Článok bol uverejnený v časopise ASB.

–>–>