Partneri sekcie:

Ako mrak vznášajúci sa v horách. Cloud Art Museum v Číne pracuje so symbolmi

Architekti sa pri projektovaní stavieb často inšpirujú rôznymi geometrickými tvarmi alebo symbolmi. Tak vzniklo aj Múzeum umenia v tvare mraku.

V čínskej provincii Guizhou sa pri rieke Laoma vznáša biely mrak. Ide o Cloud Art Museum v parku Wetland, ktorého názov odráža práve jeho tvar.

Zvlnenú, priehľadnú, sklenenú konštrukciu zospodu aj zvrchu sceľuje biela strecha oblých tvarov. Múzeum návštevníkom v každej svojej časti prostredníctvom súvislej presklenej steny od podlahy až po strop ponúka jedinečný pohľad na okolitú scenériu a hory.

Budova vďaka bielej farbe a priehľadnosti pôsobí elegantne a upokojujúco. Tento pocit umocňuje aj dômyselná základňa s vodnými prvkami, v ktorých sa v noci zrkadlia svetlá hlavnej budovy. Fasádu tvorí sklo a hliníkové panely, ktoré použili predovšetkým na zníženie stavebného zaťaženia spôsobeného tvarom a na zabezpečenie svetlej a odolnej fasády.

Tento druh materiálu s dobrou odolnosťou proti korózii bol tou najlepšou voľbou. V oblasti sa často vyskytuje silný kyslý dážď. Aj vďaka materiálom obrys budovy a odraz oblohy vo vode vytvárajú živý obraz svetla a tieňov.

Budova vďaka bielej farbe a priehľadnosti pôsobí elegantne a upokojujúco.
Budova vďaka bielej farbe a priehľadnosti pôsobí elegantne a upokojujúco. | Zdroj: Challenge Design

Maketa hviezdnej noci

Tím dizajnérov hľadal nový spôsob, akým by futuristickejšie predstavil umeleckú koncepciu Orientu. Vytvoril návrh, ako spojiť orientálnu kultúru s modernou. Wetland Study Camp sa pohrával s myšlienkami „pri hore“, „na oblaku“ a „výroba vody“.

Napokon sa inšpirovali symbolom oblaku v tradičnej čínskej kultúre. Plynulé architektonické línie umožňujú lepšiu integráciu budovy do životného prostredia. Podarilo sa im zväčšiť priestor medzi chodníkom, ktorý slúži ako koridor, a hlavnou budovou, a vytvorili tak tiché nádvorie s rybníkom.

Dizajnéri navrhli exteriér múzea tak, aby vytváral zvlnený komplex, ktorého konštrukciu nesie jednoduché stĺporadie uprostred chodníka. Vrchné zakončenia hyperboloidných stĺpov sa akoby vlievajú do strechy, čo zvyšuje interakciu medzi chodníkom a mokraďovým parkom.

Pravidelne perforované hliníkové strechy v kombinácii s dizajnom nepravidelného svetla pri pohľade z výšky vytvárajú maketu hviezdnej noci. Tá navodzuje ilúziu, že ľudia majú pocit, akoby sa vznášali nad oblakmi.

Dizajnéri navrhli exteriér múzea tak, aby vytváral zvlnený komplex, ktorého konštrukciu nesie jednoduché stĺporadie uprostred chodníka.
Dizajnéri navrhli exteriér múzea tak, aby vytváral zvlnený komplex, ktorého konštrukciu nesie jednoduché stĺporadie uprostred chodníka. | Zdroj: Challenge Design

Spolužitie hôr, riek a oblakov

Na začiatku navrhovania projektu sa pozornosť sústredila na to, ako vybudovať „malé“ múzeum umenia nachádzajúce sa medzi horami a riekou, ktoré plne využíva zdroje krajiny bez toho, aby boli závislé od okolitých budov.

Aby sa minimalizoval zásah do pôvodného prostredia, múzeum umenia v tvare oblaku je rozdelené na dve časti – na halu s recepciou v prednej časti a výstavnú sieň. Vstupná hala je napojená na koridor, ktorý návštevníkov múzea vedie cez celý areál.

Výstavná sieň leží priamo v horách. Pri pohľade z rieky vyzerá presne ako mrak vznášajúci sa medzi horami. V budúcnosti bude na vrchole susediacej hory postavené múzeum mokradí, ktoré navrhol japonský architekt Shigeru Ban.

Pri pohľade z rieky vyzerá presne ako mrak vznášajúci sa medzi horami.
Pri pohľade z rieky vyzerá presne ako mrak vznášajúci sa medzi horami. | Zdroj: Challenge Design

CLOUD ART MUSEUM

Miesto: provincia Guizhou, okres Qingzhen, hlavné mesto Guiyang, Čína
Klient: Beijing China Railway Nobie
Architekti: Challenge Desing & Zhongshe Design
Úžitková plocha: 2 280 m²
Realizácia: 2020

Soňa Búranová
KategórieKultúra