LemonTree, Rum Club a Sky Bar – príbeh 3baru
Občas dobre padne zájsť po práci na večeru s partnerom, na kávu s priateľom alebo na pohárik s kamarátmi. Kombináciám uvedeného sa, samozrejme, medze nekladú. Ale kam? V hlavnom meste Slovenska je možností neúrekom a viaceré naozaj stoja za to. Najnovšie medzi ne patrí trojbar na Hviezdoslavovom námestí. Tri bary spojené s reštauráciou nesú názvy LemonTree, Rum Club a Sky Bar a sú dielom spoločnosti Spicy v spolupráci s architektmi Norbertom Gubkom a Helmutom Kästom.
Poznáte výhody Klubu ASB? Stačí bezplatná registrácia a získate sektorové analýzy slovenského stavebníctva s rebríčkami firiem ⟶ |
„Chceli sme vytvoriť multifunkčný komplex, čo je na Slovensku ojedinelý koncept,“ hovorí Joseph Benji Benian, manažér spoločnosti Spicy. „U nás sú ľudia ešte stále navyknutí na to, že na drink idú do baru, na kávu do kaviarne a na večeru do reštaurácie. Je to v poriadku, ale my sme to chceli skĺbiť,“ dodáva.
Príbeh trojbaru v budove, ktorá je zároveň aj kultúrnou pamiatkou, sa začína jej rekonštrukciou. Dva roky budova chátrala a jej majiteľ len čakal na vysťahovanie obyvateľov. V priestore na prízemí bol v minulosti obchod Hankin mode – noví majitelia ho museli kompletne prestavať, aby vyhovoval ich požiadavkám. Spoločnosť Spicy mala k dispozícií suterén budovy, ktorý sa v podstate hĺbil nanovo, prízemie a najvyššie podlažie so strechou. „Každý z týchto priestorov tak trocha predurčil funkciu barov v tomto komplexe. Suterén sa prirodzene stal miestom na útulný rumový klub, hlavný bar s reštauráciou a miestom pre živú hudbu nazvaný LemonTree sa usadil v parteri budovy a je vstupnou bránou do celého komplexu. Atmosféra vzdušnosti panujúca na najvyššom podlaží a streche zasa predurčila tieto priestory na Sky Bar orientovaný na vodku,“ opisuje rozčlenenie priestoru architekt Norbert Gubka.
World mix
Pri vchode do priestoru LemonTree na prízemí sa neštandardne nachádza recepcia, kde sa hostí ujme elegantná slečna v rovnošate a uvedie ich do jedného z troch priestorov. V prvom bare LemonTree panuje sivomodrá atmosféra, spôsobená sfarbením steny a antracitovou a modrou mozaikou na stene za barom. Intimitu pomerne priestranného priestoru zdôrazňujú prírodné materiály zariadenia. Dispozícia priestoru v tvare C ponúkla logické rozčlenenie – v prvej krátkej časti sa nachádza spomínaná recepcia a prvé barové stoly a stoličky. Dlhšej časti dominuje drevený bar z červeného smreka a v druhej kratšej časti sa nachádza reštauračná časť s otvoreným grilom a hudobným pódiom. „Mal som pomerne jasnú predstavu o tom, ako by to malo vyzerať,“ hovorí Joseph Benji Benian, manažér spoločnosti Spicy, ktorá bar vlastní aj prevádzkuje. „Chcel som vytvoriť mix štýlov z rôznych krajín sveta. Je tu veľa odkazov na Anglicko, Ameriku, ale aj na Francúzsku Polynéziu, Karibik a podobne.“ Zaujímavosťou je, že napríklad spomínaný drevený bar tvorí kmeň spadnutého stromu z Tatier, ktorý prešiel polročnou procedúrou sušenia a je v podstate len očistený a nalakovaný, nemá nijakú inú chemickú úpravu. „Kmeň vážil 480 kilogramov, ale som veľmi rád, že je tu – dotvára atmosféru spätosti s prírodou, ktorú sme chceli dosiahnuť,“ dodáva manažér Joseph Benian.
Sympatické detaily
Citrónovník je leitmotívom celého prízemia. Názov korešponduje so žltozlatou plastikou stromu, ktorá svieti na mozaikovom podklade za barom a lemuje pozdĺžnu stenu. Pri výklade do ulice sa týči živý mini citrónovník, maskot baru, a štvoritú citronádu uzatvára obraz v zadnej časti baru a text piesne Lemontree od skupiny Fools Garden. Podľa slov manažéra reštaurácie je citrónovník symbolom pozitívnej energie, evokuje niečo čerstvé a príjemné. „Vo všetkých troch priestoroch sa hosť môže najesť, pričom na výber má buď thajskú, alebo stredomorskú kuchyňu,“ dodáva. Thajskú kuchyňu zastrešuje šéfkuchár Tino Lotti, ktorý má 20-ročnú kulinársku prax priamo v Thajsku. Na jeho odporúčanie sú však jedlá prispôsobené a nie až také pikantné, aké ponúka originálna thajská kuchyňa. Stredomorská kuchyňa sa tu však nekončí iba pri špagetách a pizze, ako je to na Slovensku častým zvykom a omylom – jedálny lístok ponúka špeciality z rôznych štátov.
Architektonickou čerešničkou na torte sú dva svetlíky, prinášajúce denné svetlo do zákutí, kam by sa inak nedostalo; prvý sa nachádza v zadnej časti reštaurácie LemonTree a druhý v Rum Clube v suteréne budovy.
Rum a maurské tetovania
Niekoľko schodov a nálada sa mení. Teplé farby, bambusové doplnky, oranžové svetlo. To je prvý dojem z Rum Clubu, ktorý robí svojmu menu česť – aj vyberavý hosť má šancu vybrať si z ponuky viac ako 200 rumov z celého sveta alebo z drinkov, ktoré tu z nich šikovní barmani pripravujú. Atmosféru Karibiku dotvára aj nevtieravé latino a možnosť zapáliť si k svojmu rumu cigaru – v tomto priestore sa ako v jedinom interiéri z troch dá fajčiť.
Dizajnérsky štýl však ani tu nie je konzervatívny. Rum je síce charakteristický pre Karibik, ale systém páči-nepáči inšpiroval majiteľa Josepha Benji Beniana napríklad aj k ešte exotickejšej dekorácii – na drevených podkladoch sú motívy maurských tetovaní. Len potvrdzujú myšlienku world mixu, čiže kombinácií starého a nového, a svetobežnícky štýl, ktorý majú všetky tri priestory spoločný. „Každý z týchto troch priestorov je však svojou filozofiou veľmi odlišný. Navrhovali sme ich s odlišným výrazom, ale s rovnakým prístupom,“ hovorí architekt Norbert Gubka. Dodáva, že určujúca je aj tak vždy nálada hosťa, s ktorou do priestoru vstupuje – trojitý koncept baru má preto výhodu v tom, že pri troch priestoroch je väčšia pravdepodobnosť, že niektorý z nich náladu hosťa vystihne. „Ja sám s priateľmi najčastejšie skončím v Rum Bare,“ konštatuje.
Burton a meď
V suteréne sú umiestnené hygienické zariadenia, spoločné pre Rum Club aj LemonTree. Zebrovité podhľady, medené misy ako umývadlá, steny ozdobené jemným vzorom, spoločný priestor pre mužov a ženy na umytie rúk – to všetko v kombinácii s vtipným kvetinovým rozlíšením pohlaví na dverách samotnej toalety dodáva priestoru vtip a eleganciu, netypickú pre tento druh priestorov. „Čierno-biely podhľad mal v tomto priestore navodiť ilúziu rozľahlejšieho priestoru, ale aj temný a hravý Burtonovský rozprávkový svet,“ konštatuje architekt.
Vypracované podhľady sú ďalším zo spoločných motívov všetkých troch priestorov. „Podhľad je len ďalšou stenou a je neoddeliteľnou súčasťou riešenia priestoru,“ hovorí architekt Gubka. Dodáva, že pri návrhu priestoru Rum Clubu vznikol problém s nízkou svetlou výškou, takže podhľad zarastrovali tak, ako si to vyžadovalo nevyhnutné prekrytie inštalácií na dosiahnutie ilúzie vyššieho stropu.
Vodka, ovocie a nebo
Ak je nálada hosťa povznesená, bude pre neho tým pravým miestom na relax Sky Bar Restaurant. Pohoda v centre mesta s výhľadom na Bratislavský hrad za pekného počasia môže byť neoceniteľná. Sky Bar sa nachádza na najvyššom poschodí budovy a na jej streche. „Technické riešenia tohto poschodia boli náročné, pôvodne sme mali v pláne na tomto poschodí vybudovať zasklenú kocku,“ hovorí architekt. Dodáva však, že určujúcimi kritériami bola hodnota budovy ako pamiatky a, samozrejme, rozpočet. Výsledok však nestratil nič zo svojho čara aj napriek kompromisu. Priestor je aj tak ohraničený len sklenenými stenami, ktoré sa navyše dajú takmer celé pootvárať. Vytvorí sa teda súvislý priestor, ktorý sa spojí s terasou. Tá sa dvakrát do mesiaca stáva scénou pri nakrúcaní relácie Na streche Oľgy Záblackej.
„Tento priestor má byť ľahký, ovocný, opäť sme chceli, aby korešpondoval s dominantným nápojom – a tým je vodka. Keďže vodka je moderný nápoj, ktorý sa často kombinuje s ovocnými chuťami, chceli sme, aby aj priestor bol svieži,“ opisuje zámer majiteľ Joseph Benji Benian. Zariadenie interiéru je jednoduché, no o to viac zaujme decentnými kombináciami. Dominantný bar naozaj vyzerá sviežo, čaro mu dodáva aj farebné podsvietenie a bublinková aplikácia na stropnom podhľade.
Zlúčenie nezlučiteľného
Aj keď sa zdá, že vyššie sa už ísť nedá, dá sa. Na streche posledného podlažia je malá VIP terasa, prenajímateľná aj na súkromné posedenia. Čím vyššie, tým lepší výhľad. Ani v Sky Bare nechýba malý detail, ktorý rozveselí svojím vtipným šarmom a aj tentoraz sa nachádza v priestore hygienického zariadenia – je ním podlaha so vzorom gumených medvedíkov. Štýl interiérových doplnkov je opäť elegantným mixom – výber poťahov na posedeniach a farby a vzoru tapety je originálny. Výrazné tapety, pásikavý poťah na posedení a nápadné stolčeky sa zdajú nezlučiteľné, napriek tomu spolu ladia, akoby to inak ani nemohlo byť. Pritom by stačila jemná odchýlka odtieňu a kompozícia by mohla ľahko prestať ladiť. Jemnocit pri výbere materiálov sa tvorcom interiéru rozhodne nedá uprieť. „Tvorba interiéru baru, kaviarne alebo reštaurácie je vždy výzvou,“ hovorí Helmut Käst. Dodáva, že takýto projekt môže pripomínať tvorbu filmovej alebo divadelnej scény. „Opak je pre mňa napríklad navrhovanie kancelárií, ktorých interiéry sú zvyčajne šablónovité a uniformné.“
Výsledok spolupráce
„Chceli sme vytvoriť tri priestory, ktoré budú mať spoločné črty, ale inú atmosféru. LemonTree ako hudobný priestor s korešpondujúcim vyhotovením a servisom, Rum Club ako priestor s asociáciou tepla Karibiku a svieži Sky Bar,“ dodáva na záver Joseph Benji Benian. Centrálna kuchyňa obsluhuje všetky tri priestory, takže hostia majú možnosť najesť sa v ktorejkoľvek z troch reštaurácií a vybrať si medzi thajskou a stredomorskou kuchyňou. „Samozrejme, veľa vecí sa menilo, boli sme limitovaní financiami a nakoniec sme pôvodný rozpočet aj tak prekročili. Ale myslím, že všetko zlé je na niečo dobré a možno sa vývoj zastavil v pravú chvíľu a je to akurát,“ konštatuje na záver konateľ spoločnosti Spicy. Spokojný je aj architekt: „Pána Beniana považujem za umelca v odbore, do týchto priestorov dal zo seba nesmierne veľa. Snažili sme sa skĺbiť jeho nápady s našimi predstavami o priestore tak, aby vynikli jeho nápady, a myslím, že naše spoločné dielo sa podarilo k všeobecnej spokojnosti,“ konštatuje architekt Norbert Gubka.
Tamara Leontievová
Foto: Dano Veselský
Článok bol uverejnený v časopise ASB.