Podarený počin slovenskej architektúry v centre Bratislavy

SOHO

V jednoduchosti je krása a v prípade bratislavského bistra SOHO to platí dvojnásobne. Reštaurácia je známa svojou gastronómiou, ktorú si každý návštevník vďaka príjemnému a vzdušnému interiéru dokonale vychutná. A to je v prostredí veľkého obchodného centra výnimočný zážitok.

Bistro SOHO leží na najvyššom podlaží nákupného centra Aupark medzi ďalšími stravovacími zariadeniami. Už pri pohľade zvonka sa odlišuje. Priestor reštaurácie je oddelený čiernymi panelmi, ktoré zabezpečia návštevníkom pokoj a okoloidúcich zaujmú. Keď vojdete dnu, razom sa ocitnete v inom svete. Bez neónových svetiel, ruchu a krikľavých farieb.

Hra svetla a prírodných materiálov

Hostí upúta výrazná vlnitá stena, ktorá oddeľuje priestor kuchyne a bistra. Tvoria ju hliníkové profily Design Paris S55 z dielne Ruukki. Keďže susedí s preskleným vstupom na terasu, svetelné lúče dotvárajú krásny efekt jej vlnkovania. Profily sú navyše perforované a vďaka tomu sa na stene odohráva nádherná hra svetla. Použitie materiálu, ktorý je určený primárne pre exteriér, sa v interiéri naozaj osvedčilo a dodalo miestu nezabudnuteľný charakter.

V bistre SOHO nájdete prírodné materiály, ako sú kovy, betón a drevo. Priestoru svedčí kontrast útulných drevených parkiet a lesklých hliníkových profilov. Vlnkovanie zo steny architekti dokonca použili aj na betónovom bare – bol odliaty z profilov Design Paris. Z diaľky vyzerá ako keby bol súčasťou hliníkovej steny, pri bližšom pohľade sa vám ukáže jeho betónová tvár. Skrátka všetko spolu perfektne ladí.

 

Výsledok spolupráce slovenských architektov

Tento krásne jednoduchý priestor vznikol zo spolupráce dvoch architektonických kancelárií – GutGut a GRAU. Bola to už tretia prevádzka, ktorú spolu pre značku reštaurácie vytvorili. „Reštaurácie v nákupných centrách sú si často navzájom podobné, a my sme chceli vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zapamätajú. Bistro SOHO sme premenili tak, aby v ňom nebola typická atmosféra reštaurácie v nákupnom centre, ale aby predstavovalo pokojnejšie prostredie,“ hovorí Andrej Olah zo štúdia GRAU. Pozrite sa, ako profily Ruukki prispeli k premene tohto miesta.

Pekné veci neostanú bez povšimnutia

Opäť sa potvrdilo, že na Slovensku sa tvoria prvotriedne veci. Nadčasový interiér bistra bol nominovaný do záverečného výberu prestížneho ocenenia Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE ZA AR 2018. Nadčasovosť a originalitu tohto miesta tak uznala aj odborná porota.

Využiteľnosť profilov a systémov Ruukki sa končí tam, kde sa končí fantázia autora. Impulz k použitiu exteriérového materiálu vznikol, keď pohľad naň pripomenul architektom americký stánok s občerstvením. A tak sa zrodil nápad, vďaka ktorému mohla byť spoločnosť Ruukki súčasťou zlepšenia kultúry stravovania v slovenskom nákupnom centre.

ZDROJ: PR článok spoločnosti Ruukki Slovakia, s.r.o.

Komentáre