Zelená budova drevárskej firmy

Kto by lepšie vedel, ako vyťažiť maximum z dreva, než lesníci? Brumov-Bylnice, mestečko vo valašskom regióne neďaleko slovenských hraníc, je epicentrom drevárskej výroby firmy Kloboucká lesní, zameriavajúcej sa na udržateľné hospodárenie s lesom i krajinou. Filozofia je jednoduchá – spracovať strom do poslednej hoblinky. Snahu minimalizovať vplyv na prostredie detailne odzrkadľuje aj nový projekt ich sídla.

Hlavná výroba sa nachádza na okraji obce. Putuje sem drevený materiál z Českej republiky i Slovenska – mení sa tu na rad produktov, ktoré Kloboucká lesní ponúka. Zákazníci si ich na tomto mieste môžu prezrieť a rovno vyzdvihnúť.

Pre tých dôverčivejších je k dispozícii vozový park zabezpečujúci rozvoz takmer na koniec sveta. Sídlo firmy je situované strategicky pred budovami výroby – o prvý kontakt s návštevníkom sa vďaka tomu postará silueta známa z horského prostredia. Sekunduje jej dramatická scenéria Pláňavského hrebeňa.

Dôvtipná architektúra

Tvarová parafráza na tradičné konštrukcie horární je dôvtipnou architektonickou metaforou na ideológiu firmy – z konvenčných záležitostí robiť inovatívne. Mierka oproti obvyklej narástla, hmota sa predĺžila a v niektorých miestach prerušila. Tradičné drevo dopĺňa vodný prvok – jazierko lemujúce obvod budovy a zachádzajúce až do jej tela.

Konštrukcia pôsobí vzdušne vďaka tomu, že obvodové steny sú tvorené len priznaným nosným systémom a zasklenými plochami. Trojpodlažný objekt je po obvode nesený drevenou rámovou konštrukciou, zatiaľ čo v pozdĺžnej osi je podoprený „véčkovými“ stĺpmi z dreva. Sedlová strecha je v duchu sebestačnosti a udržateľnosti tvorená solárnymi panelmi, z južnej strany je perforovaná.

Vizualizácia sídla spoločnosti Kloboucká lesní 04

Rastie s firmou

Prvé nadzemné podlažie je rozdelené na dve sekcie – hlavnú a vedľajšiu. Po vstupe privíta návštevníka foyer so schodiskom. Nachádzajú sa tu priestory administratívy, príslušné skladové a obslužné vybavenie aj veľká zasadačka. Vedľajšia sekcia je venovaná zamestnancom pracujúcim v exteriéri S riadiacim zázemím ju prepája lávka vedúca cez jazierko. Interiérom dominujú „véčkové“ stĺpy, ktoré vďaka svojmu tvaru pôsobia ako solitéry. Na druhom poschodí sú jasné rezervy na prípadné rozšírenie existujúcich priestorov výskumu.

Miestnosti na individuálnu prácu, recepcia a otvorené kancelárske priestory sú administratívnym štandardom. Podkrovie je venované stromčekovej škôlke. Kloboucká lesní si preto môže dovoliť tvrdiť, že cestu svojho dreva má podchytenú už od začiatku. Je tu aj „aula“ na občasné prezentácie. Podlažia sú vzdušné, prepojené galériami.

Architekti svojím návrhom komunikujú základnú premisu – variabilnú dispozíciu interiéru. Keďže podmienky lesného hospodárstva sa neustále menia, firma čelí každoročne novým výzvam a musí okrem iného zvládať aj klimatickú krízu. Podstatou teda bolo, aby rozvrhnutie vnútorných priestorov mohlo vždy inak reagovať na potreby trhu a bolo schopné obsiahnuť zmeny prichádzajúce zo dňa na deň.

Vizualizácia sídla spoločnosti Kloboucká lesní 06

Výstavná skriňa udržateľnosti

„“Stavba je navrhnutá tak, aby udávala smer stavania v budúcnosti. Ekológia, jednoduchosť a striedmosť v kombinácii s najmodernejšími technológiami – to všetko je vsadené do prostredia prírodných prvkov, zelene a vody. Konštrukcia je vyrobená výhradne z materiálov, ktoré vznikajú priamo na mieste – na linke necelých 100 metrov od miesta stavby. Je to najjednoduchší a najstarší stavebný materiál – drevo. Spôsob jeho spracovania je však rýdzo súčasný. Použité sú profily BSH – vlajková loď produktov spoločnosti,“ uvádzajú architekti projektu.

Kloboucká lesní tak súčasne so sídlom firmy získava aj pozitívny príklad využitia svojich produktov. Spolupráca s miestnymi firmami na ostatných špecifikách stavby zaručuje nízku uhlíkovú stopu a solárne panely robia už aj tak zelený objekt ešte zelenším.

KLOBOUCKÁ LESNÍ
Miesto: Brumov-Bylnice, Česká republika
Investor: Kloboucká lesní
Architekti: Mjölk architeki
Zastavaný priestor: 925 m2
Obstavaný priestor: 7 200 m3
Projekt: 2019
Realizácia: 2020
TEXT: ALEXANDRA MÜLLEROVÁ
FOTO: MJÖLK ARCHITEKTI, LUMION
Článok bol uverejnený v časopise ASB 3.

Komentáre