Rekonštrukcia stodoly s originálne riešeným interiérom

image 74282 25 v1

Stará stodola v malebnom prostredí Vysočiny prešla prestavbou, ktorá z tejto hospodárskej stavby vytvorila príjemné obytné miesto s originálne riešeným interiérom. Navonok sa pôvodná hmota stodoly nezmenila a vnútorná dispozícia ostala aj po interiérových úpravách úplne otvorená. Priestor je vymedzený a súkromie zaistené len kombináciou pevného a sieťovaného zábradlia.

Hlavný koncept riešenia spočíva v rozdelení farebnosti: čierna vonku a biela vnútri. V interiéri zostala priznaná pôvodná nosná konštrukcia stodoly vrátane šikmej vzpery cez veľké okno. V interiéri aj exteriéri dominuje drevo, podlaha v interiéri je vyrobená z rezaných tehál na spôsob tzv. povalových tehál. Na podlahu rastrom reaguje aj priečka z priznaných tehál.

Drevená fasáda je obnovená v pôvodnom štýle – ide teda o dosky s priznaným lištovaním. Okná v štíte sú vzhľadom na bezpečnosť umiestnené za priebežnými lištami, takže z bočných pohľadov nie sú viditeľné. Veľké okná na prízemí sú osadené do pôvodného dverového otvoru, resp. nahrádzajú malé okno na hlavnej fasáde. Okná na prízemí sú navyše kryté pevnou drevenou okenicou s rovnakým výrazom ako fasáda.

Cieľom architektov bolo zachovať otvorený priestor, a to až po krov – ten prechádza stredom objektu a po stranách pri oboch štítoch je prerušený úzkymi plochami galérií, ktoré spája drevená lávka. Zábradlie, či už plné, alebo sieťované, je zvolené predovšetkým s ohľadom na bezpečnosť detí a starších psov. Plné zábradlie sa nachádza v strednej časti, sieťované po krajoch. Oba typy zábradlia navyše vhodne členia priestor – veľmi pekne ho pohľadovo otvárajú, prípadne uzatvárajú.

Dispozícia je limitovaná pôvodnou konštrukciou krovu, čo sa odráža vo veľkosti jednotlivých zón. Pódium na prízemí pri nástupe na schodisko slúži ako odpočívadlo a navyše sa využíva ako úložný priestor.

Obytná časť na prízemí voľne prechádza do kuchyne, ktorá je tvorená z dvoch častí: z pracovnej časti (s nízkymi skrinkami, bez akýchkoľvek doplnkov na stenách a bez horných skriniek) a z odkladacej časti (skrytá za priečkou, zaplnená policovým a tyčovým systémom na uskladnenie potravín i nádob tak, aby bolo všetko poruke). Stena za kuchynskou linkou je upravená lakovanou bielou stierkou.

Dominantou prízemia je jedáleň tvorená veľkým jedálenským stolom. Jeho podnož je vyrobená z inštalatérskeho potrubia natretého nabielo. Dopĺňajú ho biele plechové stoličky, ktoré možno použiť i pri vonkajšom sedení a na zimu sa opatria ovčou kožušinou.

Obývacia izba ako taká neexistuje, ide skôr o sedenie pred kozubom či o čítací kútik na pódiu. Na novú knižnicu sa v tejto časti využili jednotlivé trámy priznanej konštrukcie.

Na prízemí sa nachádza aj kúpeľňa, oddelená od obytného priestoru priečkou s posuvnými dvermi. Vzhľadom na veľkosť celého tohto priestoru je kúpeľňa spojená s toaletou, avšak sprcha i pult na umývadlo sú cez celú šírku miestnosti a poskytujú dostatok pohodlia.  Zvolený koncept celého objektu vylúčil použitie moderných prvkov z chrómu a antikora, preto sa zvolili batérie z pogumovaného bronzu a kamenné umývadlo, ktoré ladí s materiálmi vyskytujúcimi sa v okolí. Sprcha je oddelená priečkou v bielom ráme evokujúcom továrenské okná. Na steny sa použili obklady v štýle francúzskeho metra, na podlahe sú dlaždice imitujúce staré bielené drevo.

Na poschodí sa nachádza na jednej galérii hosťovská izba (resp. skôr poschodie na spanie s možnosťou priestor v budúcnosti oddeliť) a na druhej spálňa. Umiestnenie postele v štíte stanovilo výšku parapetu okna, keďže základnou požiadavkou bol výhľad priamo z postele do údolia. Posteľ je vyrobená z masívnych stavebných hranolov a doplnená roštom a matracom. Čelo postele tak tvorí pevná časť zábradlia. Vedľa spálne je umiestnená otvorená šatňa. Antikorová sieť zábradlia slúži aj na sušenie oblečenia počas zimných mesiacov.

Na prízemí nadväzuje na bočné okno terasa, ktorá svojím tvarom opisuje kružnicu. Vznikla vďaka umiestneniu gápľa (pozn. red.: gápeľ = hospodársky stroj poháňaný koňom), resp. jeho vonkajšej časti, mimo stodoly. Kruh architekti vo svojej koncepcii nielen zachovali, ale aj zvýraznili oceľovým olemovaním. Kruh je potom rozdelený na tri pásy – zvýšené pódium pre záhradnú kuchyňu, drevená paluba s nadväzujúcim otvoreným ohniskom a okrasná časť s bielymi okruhliakmi a retro kvetináčmi. Kruh z jednej strany uzatvára uskladnené drevo a z druhej zasa nasucho murovaná kamenná stena.

Významnou súčasťou celého riešenia sú použité doplnky. Boli starostlivo vybrané, predovšetkým z ponuky obchodu architektov OOOOX s interiérovými doplnkami, a doplnené úlovkami z ciest po Škandinávii.

Architekti: OOOOX, Ing. arch. Radka Valová, Jakub Vala

Text: Marie Urbancová
Foto: Martin Zeman

Komentáre