Loft v ružinovskej nadstavbe

image 79482 25 v1

Za necelý rok sa vďaka plodnej spolupráci profesionálov z architektonického ateliéru Rules, remeselníkov, stavbárov a samotných klientov podarilo naplánovať a zrealizovať interiér, aký by si priala nejedna rodina.

Projekt architekti vytvorili za mesiac, realizácia trvala 10 mesiacov. Rodinný loft s podlahovou plochou typickou pre väčšie slovenské byty (88 m²) sa nachádza v bratislavskej časti Ružinov.

Priaznivá východisková situácia predznamenávala kvalitné finále – priestor bol totiž naplánovaný ešte pred začiatkom budovania nadstavby, preto mohli architekti všetky potrebné úpravy zakresliť do plánu už vopred. Búrania nebolo veľa, jedinou zbytočnosťou sa zdala kuchynská nika. Vďaka logickej dispozícii, vybraným materiálom a na mieru šitým riešeniam sa podarilo vytvoriť svieži, priestranný byt plný svetla a pohybu.


V byte nájdeme celkovo dve spálne, otvorenú spoločenskú zónu, sklad, veľkú kúpeľňu, nočnú chodbu, do ktorej sa zmestili okrem šatníka aj práčka a sušička, a nad spoločenskou zónou (tvorenou obývačkou, kuchyňou a jedálňou) sa ešte nachádza galéria plniaca funkciu knižnice a čitateľského kútika. Druhá časť mezanínu (nad nočnou chodbou, záchodom a kúpeľňou) môže poslúžiť ako štedrý uzavretý odkladací priestor.


Vzhľadom na očarujúcu, takmer štvormetrovú výšku (v najvyššom bode) je obývačka priestranná, vzdušná, takže sa do nej dalo zakomponovať viacero dizajnových prvkov, a to bez vizuálneho zaťaženia. Súčasťou obývačky je predsieň, čiže návštevník vstupuje ihneď po príchode do centra diania – do živého srdca priestoru.

Pohodlná sedačka je otočená smerom k plochej obrazovke, ktorá je upevnená na špeciálnom nosiči. Kovová otočná konzola je vyrobená na mieru a umožňuje obyvateľom sledovať televíziu nielen z obývačky, ale aj z kuchyne – vďaka rôznemu sklonu ju dokonca možno využiť aj na pracovné účely, keďže sídli poblíž masívneho jedálenského stola. Skrytá kabeláž v konzole či komponenty ozvučenia ukryté v sedačke a kuchynskej linke výrazne odľahčujú priestor a nechávajú vyniknúť čisté línie a farebnú schému dennej časti loftu.


Industriálny nádych loftu dokonale zjemňujú jednotlivé interiérové solitéry – sivá sedačka, bledý koberec, drevené komponenty v kontraste s čiernym kovom, minimalistická biela kuchynská linka a v neposlednom rade originálna, ručne robená mozaika Sometile, ktorá svojou pestrosťou priláka pohľad každého návštevníka. Jednoduchá lepená podlaha z 15 mm hrubej borovicovej preglejky je odolná a zjednocuje celý priestor.


Kuchynská linka je z praktických dôvodov vytvarovaná do písmena L, má MDF pracovnú dosku, ktorá však napriek nízkej cene pôsobí vysoko esteticky. Prostredníctvom okna je prepojená s exteriérom, takže zároveň slúži ako parapet. Vďaka tomu sa dá toto „okienko“ v letných mesiacoch využívať ako príjemný barový či jedálenský pult, napríklad pri posedení vonku na balkóne.


Rozmerná kúpeľňa ponúka veľký komfortný sprchový kút s praktickým schodíkom, na ktorý sa ešte zmestí detská vanička.

Spálňa s vysokým stropom je perfektným miestom na nerušený oddych a vďaka svojmu objemu poskytuje dostatok čerstvého vzduchu. Nájdeme v nej aj praktický šatník a úložné priestory.


Osvetlenie interiéru je prispôsobené dennému kolobehu života jeho obyvateľov. Vďaka farebným scénam možno vykúzliť nielen intímnu atmosféru pre chvíle pohody, ale aj silné osvetlenie vhodné na prácu na jedálenskom stole, študovanie kníh na sedačke či na varenie v kuchyni.


O architektonickom ateliéri:
Architektonický ateliér Rules vznikol v roku 2009 po návrate Rudolfa Lesňáka z Viedne. Spolu s (vtedajšími študentmi) Tomášom Hulimanom a Milanom Grega-Jakubom založil ateliér, ktorý sa z pôvodných troch členov rozrástol do dnešnej podoby. V súčasnosti ateliér združuje 16 architektov a na svojom konte má viac ako 50 realizácií. Hlavnými rysmi tvorby sú čistota, nadčasovosť a vkus.

Prehľad:
Názov projektu: Loftový byt v nadstavbe
Druh projektu: Kompletný interiér ešte nezrealizovanej stavby
Lokalita: Ružinov, Bratislava, Slovensko
Projekt a realizácia: RULES, s. r. o.
Termín projektu: marec 2013 – apríl 2013 (1 mesiac)
Termín realizácie: január 2014 – november 2014 (10 mesiacov)
Cena interiérovej štúdie: 1.800 €
Celková plocha: 88 m²
Počet spální: 3
Jedálenský stôl, kuchyňa, sedacia súprava: RULES, atyp

Text: Anna Martausová v spolupráci s Ing. arch. Rudolfom Lesňákom
Foto: Peter Čintalan
Zdroj: Rules